Opleiding Pump

Krachttraining

Krachttraining heeft zijn sporen wel verdiend binnen de fysiotherapie. Hoe vaak laat jij mensen met knieklachten squatten, of mensen met schouderklachten bankdrukken? De vraag is alleen of je cliënten deze oefeningen ook zelfstandig uit kunnen voeren. Trainen met barbells en dumbells is weliswaar functioneler dan trainen op fitnesstoestellen, maar het is ook een stuk uitdagender.

Hoe fijn zou het zijn om de squats, lunges, dead lifts en push-ups zo intensief te oefenen dat je cliënten de oefeningen daadwerkelijk gaan beheersen? Dat kan als je pumplessen aanbiedt.

Bewegen op muziek

In een pumples laat je je deelnemers veel herhalingen maken – op muziek. Muziek maakt bewegen makkelijker. De deelnemers hebben het misschien niet bewust door, maar ze horen de beat in de muziek wel degelijk en dat helpt ze om het langer vol te houden.

Een pumples is niet alleen fijn voor je deelnemers, maar ook voor jou. Jíj bent degene die de muziek uitkiest, en natuurlijk kies je dan voor muziek waar je blij van wordt.

Hoe ziet de pump opleiding eruit?

1. Persoonlijke intake

We beginnen met een persoonlijke intake. Daarin kijken we samen wat je wil leren en of deze opleiding bij je past.

2. Vijf intensieve trainingsdagen

We starten het ochtend- en middagprogramma met een pumples. Na de ochtendles analyseren we de oefeningen en richten we ons op cueing en hands-on correcties. Na de middagles gaan we aan de slag met het werken op muziek. Hoe is muziek opgebouwd en hoe kan die structuur je helpen? Vervolgens geef je elkaar les in tweetallen.

3. Video-opnames om je eigen vaardigheid te oefenen

Je krijgt de video-opnames van de pumplessen mee naar huis. Met die opnames kun je thuis nogmaals meedoen aan de lessen alsof je een gewone deelnemer bent, maar je kunt ze ook gebruiken om de kunst van het cuen en corrigeren af te kijken.

4. Persoonlijke feedback

Na iedere trainingsdag kies je twee nummers uit die jij geschikt vindt voor een krachtoefening. Je analyseert de muziek. Je bedenkt hoe je de oefeningen uitlegt. Je maakt een video-opname van jezelf alsof je voor de groep staat. Hier krijg je persoonlijke feedback op.

5. Eigen pumples verzorgen

Tijdens de vierde of laatste bijeenkomst geef je een volledige pumples aan je medecursisten. Je ontdekt hoeveel je al kunt en je leert om nog een stapje verder te gaan.

6. Theoretische basis

Hoewel de opleiding zich richt op de praktijk, ligt er een gedegen theoretische basis onder. Tijdens de opleiding lees je The inner game of tennis van Tim Gallwey en Rugpijn en andere onbegrepen klachten van dr. Jan-Paul van Wingerden.

7. We doen het samen

Als therapeut ben je niet gewend om les te geven. In het begin is dat onwennig en spannend. Tijdens de bijeenkomsten werken we samen in een fijne sfeer, zodat je zelfvertrouwen groeit. Na de opleiding sta je ontspannen voor de groep.

8. Studielast

De tijdsinvestering is 30 uur voor de praktijklessen. Daarnaast heb je 30 uur nodig om je voor te bereiden op de trainingsdagen en om je eigen vaardigheid te oefenen.

Wat levert de opleiding pump je op?

Variatie in je werk

Als fysio zie je zo’n twintig patiënten per dag. Dat is intensief. Als je naast de één-op-één sessies ook groepslessen gaat geven, doorbreek je die routine. Lesgeven is nooit saai. Het is spannend, het vraagt je volle aandacht, én het geeft voldoening. Naarmate je vaardiger wordt in lesgeven, is het leuker om verschillende soorten lessen te geven.  

Je werkt op muziek die je leuk vindt

Als je muziek gebruikt waar je blij van wordt, straalt jouw enthousiasme uit op de groep. Je deelnemers kunnen niet stil blijven staan, al zouden ze dat willen. Muziek activeert jou én je deelnemers.

Je leert cuen en hands-on corrigeren

 Muziek houdt de groep aan de gang. Wanneer je deelnemers eenmaal bewegen in de maat van de muziek, gaan ze gewoon door, ook al zeg je  niks meer. Dat is fijn, want het geeft jou de ruimte om individuele deelnemers te helpen. Niet met woorden, maar hands-on.

Je laat de muziek voor je werken

Muziek is opgebouwd uit blokken van 32 tellen. Als je de structuur van muziek herkent, kun je die gebruiken voor je choreografie. Een choreografie voorkomt dat je steeds hetzelfde doet. Hoe meer je in staat bent om korte blokjes op te bouwen, hoe makkelijker je variatie krijgt in je lessen.  

Je breidt je oefeningenarsenaal verder uit

In deze opleiding staan grote en kleine krachtoefeningen centraal. Uit je dagelijkse praktijk ken je de squats, lunges en push-ups. Maar gebruik je ooit oefeningen in zijlig, buiklig of op handen en knieën? Grote kans dat je in deze opleiding weer tal van nieuwe oefeningen leert kennen. Of zelf verzint.

Je durft in te spelen op de groep

Jouw groepslessen op muziek zijn niet in beton gegoten. Je bent in contact met de groep, je past je aan aan het niveau van je deelnemers. Je draait nooit zomaar een lesje af.

Je boekt resultaten

Je deelnemers doen mee op hun eigen niveau. En dat is prima. In je groepslessen heb je geen behandelmaximum, waardoor mensen kunnen groeien in hun eigen tempo.

Je staat ontspannen voor de groep

Tijdens de opleiding heb je geleerd om je te laten leiden door de muziek. Je mag de regie loslaten, waardoor je meer aandacht overhoudt voor de mensen in de groep. Dat voelt goed.