Mendy Bosch
Van therapeut naar docent
Tijdens je opleiding fysiotherapie of oefentherapie zag je het helemaal voor je: jouw patiënt zou op krukken binnenkomen en wandelend weer weggaan. Inmiddels weet je wel beter: met de meeste patiënten boek je geen grootse successen.
Je werk als therapeut lijkt vooral te bestaan uit diagnosticeren, geruststellen en adviseren. Aan het eind van de behandeling geef je je patiënt oefeningen mee naar huis en hoop je er maar het beste van.
Hoe fijn zou het zijn als je méér kunt doen? Dat jouw begeleiding er daadwerkelijk toe leidt dat mensen beter gaan functioneren?
Ik help je dat te bereiken. Met groepslessen die perfect aansluiten op je oefentherapie.
Als kind had ik bewegingsangst
Ik struikelde over loszittende stoeptegels. Ik viel zomaar van de fiets. Ik kon geen bal vangen. In de gymles werd ik standaard als laatste gekozen.
Sporten was stom en ik vermeed het zoveel mogelijk. Dat veranderde toen ik in mijn studententijd Bewegen Op Muziek ontdekte. Stel je een sporthal voor met 150 studenten en een docent op het podium. Ik stond achteraan. Niemand lette op mij. Ik kreeg geen kritiek, geen adviezen, en op de muziek bewoog ik vanzelf. Dit kon ik wél.
Bewegen Op Muziek gaf me zelfvertrouwen
Ik werd een sportieve student die haar studie bedrijfscommunicatie zo snel mogelijk afrondde en zich omschoolde tot fysio en aerobicsdocent.
Jarenlang heb ik twee banen. Ik werk bij het Rugcentrum in Uden en op het Radboud Sportcentrum in Nijmegen. Met patiënten richt ik me vooral op coördinatietraining, met sporters op het vergroten van spierkracht en uithoudingsvermogen.
De afstand tussen fysiotherapie en sport wordt kleiner als ik pilates- en pumplessen ga geven. Nu staat de kwaliteit van bewegen centraal, niet de intensiteit. In deze lessen komen niet alleen fitte mensen, maar óók mensen met klachten – en die laten verrassend veel progressie zien.
Gaandeweg realiseer ik me dat groepslessen een mooie aanvulling kunnen zijn op individuele oefentherapie. En die overtuiging groeit als ik start met de opleiding Alexander Techniek.
De Alexander Techniek leert mensen ontspannen te bewegen
Deze methode is vooral bekend onder musici en acteurs. Op het conservatorium in Amsterdam, Utrecht en Den Haag is de Alexander Techniek een vast onderdeel van het curriculum. Dat is ook niet gek: als een violist gespannen is, hoor je dat in zijn spel.
Sinds 2017 ben ik leraar Alexander Techniek. Als Alexanderleraar help ik mensen met pijn efficiënter te bewegen. Dat doe ik individueel en in groepslessen bij CLUBPT in Uden.
En nu leer ik jou om dat ook te doen.
Met 25 jaar ervaring als beweegprofessional leer ik je lesgeven aan pijnpatiënten:
In de opleidingen Pump en Pilates leer je:
- hoe je mensen met verschillende pijnklachten samen laat oefenen
- hoe je de coördinatie van je deelnemers verder optimaliseert
- om met zelfvertrouwen voor de groep te staan
‘In yoga gaat het vaak over aanspanning, ontspanning en eindpositie. Mensen met klachten worden daar onzeker van. Ze zijn bang om fouten te maken. Mendy leerde me om mijn aanwijzingen te veranderen en het eindresultaat niet langer centraal te stellen. Nu beweegt iedere deelnemer in mijn les op haar eigen niveau.‘
Lisanne Jansen, fysiotherapeut en eigenaar van yogastudio Bodhi Yogashala in Nijmegen
Nog meer weten?
Ik woon met Pieter en onze kinderen Floor, Mijntje en Joep in het Brabantse Uden. Pieter is gymleraar, de kinderen handballen fanatiek.
In de zomer wandelen we graag in Oostenrijk of Italië. Maar als we berg-af gaan, loop ik achteraan. Ik ben nog steeds onhandig als ik iets doe wat ik spannend vind.
Benieuwd of lesgeven bij jou past?
Neem contact op, dan ontdekken we dat samen. Ik ontmoet je graag!