Mendy Bosch

Als therapeut ben je gewend om mensen één-op-één te begeleiden: je stemt je aanpak af op je patiënt. Na negen behandelingen stopt dit individuele traject, omdat de zorgverzekeraar niet meer vergoedt. Maar wat als je patiënt dan óók stopt met bewegen?

Dan bieden groepslessen uitkomst

Je patiënt is nog niet klaar om zelfstandig te oefenen. De sportschool is een brug te ver. Waarom zou jíj dat gat niet dichten, met groepslessen speciaal voor pijnpatiënten? Als fysiotherapeut heb je daar de capaciteiten voor.

In je groepsles laat je mensen met pijn voelen dat bewegen fijn kan zijn.

Dat bewegen niet altijd leuk is, weet ik uit eigen ervaring

Als kind ben ik onhandig. Ik struikel over loszittende stoeptegels, ik val zomaar van de fiets en kan geen bal vangen. Anderen zien het ook: bij gym word ik standaard als laatste gekozen.

Sporten is stom en ik vermijd het zoveel mogelijk. Dat verandert in mijn studententijd als ik Bewegen op Muziek ontdek. Stel je een sporthal voor met 150 studenten en een docent op een podium. Ik sta achteraan. Er is niemand die op me let. Ik krijg geen kritiek, geen adviezen en op de muziek beweeg ik vanzelf. Dit kan ik wél!

BOM op het Universitair Sportcentrum Nijmegen

Bewegen wordt mijn vak

Ik rond mijn studie bedrijfscommunicatie af en school me om tot sportfysiotherapeut en aerobicsdocent – met een liefde voor communicatie.

Als beweegprofessional valt me op dat er meer mensen zijn zoals ik. Mensen die een hekel hebben aan bewegen, omdat dat pijn doet of omdat ze er slecht in zijn. Ze vergeten om thuis te oefenen. Ze praten hun behandeltijd vol. Ze staan achteraan in de steples.

Pilates

Ik wil die onzekere mensen er graag bij houden, maar hoe? Als fysio put ik qua oefenstof uit fitness, krachttraining en mijn aerobicslessen, maar dat past niet bij iedere patiënt. In Pilates vind ik meer nuance. De oefeningen van Joseph Pilates zijn subtiel én uitdagend. Als Pilatesdocent leer ik op de kleinste details te letten en geef aanwijzingen zoals: ‘Trek je buikspieren in. Breng je schouders omlaag. Houd je rug recht.’ Ik merk dat mensen mijn aandacht waarderen en dat het ze helpt om hun concentratie vast te houden. Maar nog steeds zie ik mensen afhaken.

Alexander Techniek en mindfulness

Mijn visie op bewegen verandert drastisch als ik Alexanderlessen neem. De Alexander Techniek is een methode in lichaamsbewustwording. Tijdens deze lessen leer ik mindful te bewegen: ik vóel wat ik doe – ik denk er niet over na.

Voor het eerst in mijn carrière realiseer ik me dat de state of mind van de cliënt het succes van mijn beweeginterventie bepaalt. Ik kan de meest fantastische oefeningen aandragen, maar als de ander aan zichzelf twijfelt, komt hij nooit tot een optimaal resultaat. Mindfulness creëert mentale rust: zelfkritische en angstige gedachten verdwijnen naar de achtergrond. De cliënt beweegt zonder stress, waardoor zijn coördinatie verbetert.

Naast fysio en Pilatesdocent word ik ook Alexanderleraar.


Lisanne Jansen

‘In yoga gaat het vaak over aanspanning, ontspanning en eindpositie. Mendy benoemt dat allemaal niet. Ze begeleidt me met voel-aanwijzigen. Ik word me bewust van de kleinste details in mijn bewegingen. Verrassend genoeg heb ik nauwelijks ruimte om aan iets anders te denken. Daardoor is de les heel ontspannend.

Lisanne Jansen, fysiotherapeut en eigenaar van yogastudio Bodhi Yogashala in Nijmegen


Nu leer ik jou hoe je mindfulness integreert in je groepslessen

Ondertussen heb ik meer dan 25 jaar ervaring in het geven van groepslessen aan mensen met klachten. In de opleidingen Mindful Pilates en Bewegen op muziek:

  • Breid je je oefeningen repertoire uit
  • Leer je coachen met voel-aanwijzingen
  • Leer je werken op muziek die je leuk vindt

People will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel

Maya Angelou

Nog meer weten?

Ik woon in Uden met Pieter, Floor, Mijntje en Joep. Pieter is gymleraar, de kinderen handballen fanatiek. In de zomer wandelen we graag in Oostenrijk of Italië. Maar als we berg-af gaan, loop ik achteraan. Ik ben nog steeds onhandig als ik iets doe wat ik spannend vind.

Benieuwd hoe ik jou kan helpen?

Ontdek hier wat ik voor je kan betekenen. Vrijblijvend kennismaken kan natuurlijk ook. Ik ontmoet je graag!