Over mij

Als therapeut of trainer ben je gewend om doelgericht te werken. Je wilt je patiënten en sporters vooruit helpen en je doet je best om ze te motiveren. Maar ondanks je betrokkenheid en vakkennis zie je mensen afhaken. Dat zit je dwars.

De resultaatgerichtheid die we als professionals zo belangrijk vinden, heeft ook een schaduwkant. Want hoe reageert een cliënt als ze haar doelen níet behaalt? Wat doet ze als jouw begeleiding stopt?

Precies. Ze geeft het op.

Wil je al je cliënten zien groeien, óók de onsportieve?

Coach dan met compassie.

Als je coacht met compassie leg je je cliënt geen druk op om te presteren. Integendeel, je traint haar op het niveau dat ze aankan. Je negeert de fouten die ze maakt. En je gebruikt voel-aanwijzingen om haar aandacht naar binnen te richten.

Kortom, je accepteert je cliënt zoals ze is. Je maakt haar niet beter – je zorgt er alleen voor dat ze zich goed voelt. Haar zelfvertrouwen neemt toe en ze vindt het leuk om te trainen. Laat dat nu de ideale setting zijn om in te groeien.

Dat bewegen niet altijd leuk is, weet ik uit eigen ervaring

Als kind ben ik onhandig. Ik struikel over loszittende stoeptegels, ik val zomaar van de fiets en ik kan geen bal vangen. Anderen zien het ook: bij gym word ik standaard als laatste gekozen.

Sporten is stom en ik vermijd het zoveel mogelijk. Dat verandert pas als ik in mijn studententijd Bewegen op Muziek ontdek. Stel je een sporthal voor met 150 studenten en een docent op een podium. Ik sta achteraan. Er is niemand die op me let. Ik krijg geen kritiek, geen adviezen en op de muziek beweeg ik vanzelf. Dit kan ik!

BOM op het Universitair Sportcentrum Nijmegen

Bewegen wordt mijn vak

Ik rond mijn studie bedrijfscommunicatie af en school me om tot fysiotherapeut en sportdocent – met een liefde voor communicatie.

Als beweegprofessional ontdek ik dat er meer mensen zijn zoals ik. Mensen die een hekel hebben aan sporten, omdat ze altijd te horen kregen dat ze er niks van kunnen. Ze staan achteraan in de steples. Ze komen te laat voor hun revalidatietraining. Ze praten hun behandeltijd vol.

Ik wil die onzekere mensen er ook bij houden en geef ze extra aandacht. Ik help ze in de juiste positie en moedig ze aan: ’Trek je buikspieren in. Breng je schouders omlaag. Houd je rug recht. Goed zo. Ga door.’ Hoewel deze mensen mijn inspanningen waarderen, blijft trainen toch een opgave voor ze.  

Alexander Techniek

Mijn visie op het coachen van bewegen verandert drastisch als ik ga trainen bij een leraar Alexander Techniek. Ik ontdek dat mijn gevoelens en gedachten invloed hebben op mijn manier van bewegen. Ik verkramp als ik bang ben. Ik groei als ik me goed voel.

Voor het eerst in mijn carrière realiseer ik me dat de state of mind van de cliënt het succes van de training bepaalt. Ik word Alexanderleraar en ik stop met mensen beter maken. Ik laat ze liever zien waartoe ze in staat zijn: dat is altijd méér dan ze denken. Als patiënten en sporters voelen wat ze doen – als ze bewegen met aandacht – dan hebben ze geen angstige of kritische gedachten. Ze zijn zorgeloos. Ze vertrouwen zichzelf.

Lisanne Jansen

‘In yoga gaat het vaak over aanspanning, ontspanning en eindpositie. Mendy benoemt dat allemaal niet. Ze begeleidt me met voel-aanwijzigen. Ik word me bewust van de kleinste details in mijn bewegingen. Verrassend genoeg heb ik nauwelijks ruimte om aan iets anders te denken. Daardoor is de les heel ontspannend.

Lisanne Jansen, fysiotherapeut en eigenaar van yogastudio Bodhi Yogashala in Nijmegen

En nu leer ik jou hoe je je cliënten zelfvertrouwen geeft

Compassionate coaching is de integratie van de Alexander Techniek in sport en revalidatie. Als ervaren fysiotherapeut, sportdocent en alexanderleraar help ik je graag om:

  • De focus van je revalidatie- of sporttraining te verleggen van prestatie naar plezier
  • Verbinding te maken met je cliënten zodat je komt tot een gelijkwaardige samenwerking
  • Te zorgen voor je cliënten zonder dat je jezelf voorbij loopt

People will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel

Maya Angelou

Nog meer weten?

Ik woon in Uden met Pieter, Floor, Mijntje en Joep. Pieter is gymleraar, de kinderen handballen fanatiek. In de zomer wandelen we graag in Oostenrijk of Italië. Maar als we berg-af gaan, loop ik achteraan. Ik ben nog steeds onhandig als ik iets doe wat ik spannend vind.

Benieuwd hoe ik jou kan helpen?

Ontdek hier wat ik voor je kan betekenen. Vrijblijvend kennismaken kan natuurlijk ook. Ik ontmoet je graag!