Over mij

over-mijMijn naam is Mendy Bosch. Bewegen is mijn passie! Ik ben fysiotherapeute, Pilates en aerobics docent en leraar Alexander Techniek. Maar ooit had ik een ongelooflijke hekel aan bewegen….

Bewegingsangst

Als kind ontwikkelde mijn motoriek zich langzaam. Ik ging lopen rond mijn tweede verjaardag en fietsen op mijn zevende. Tegen die tijd realiseerde ik me al dat ik niet zo goed was in bewegen en deed ik mijn best om het zoveel mogelijk te vermijden. Mijn ouders wilden mij stimuleren door me aan te melden bij een turnvereniging, maar een grotere vergissing hadden ze niet kunnen maken. Vanaf dat moment kreeg ik echt bewegingsangst: ik moest dingen doen die ik helemaal niet durfde. Angst om te vallen maakt het onmogelijk om van bewegen te genieten.

Bewegen kan leuk zijn!

Om mijn gebrek aan motorische kwaliteiten te compenseren, stortte ik mij volledig op school. Ik kon goed leren, haalde mooie cijfers en doorliep het VWO probleemloos; op de gymles na. Na de middelbare school ging ik Bedrijfscommunicatie studeren in Nijmegen. Daar voltrok zich een klein wonder. Bij de universiteit hoorde het Universitair Sportcentrum en daar werden lessen op muziek gegeven. Vanaf mijn allereerste les was ik verkocht! Wat een heerlijkheid om te bewegen op muziek, het ging gewoon vanzelf! Op mijn achttiende ervaarde ik voor het eerst dat bewegen leuk kan zijn, als je maar niet bang bent om te vallen of om de slechtste van de klas te zijn.

Fysiotherapie, aerobics en Pilates

Ik studeerde af aan de Radboud Universiteit in Nijmegen in 1995 en daarna ging ik verder met de opleiding fysiotherapie en een cursus aerobics. Ik wilde het plezier dat ik beleefde aan bewegen doorgeven! Al tijdens de studie fysiotherapie ging ik werken als aerobicsdocent op het Radboud Sportcentrum, wat ik 22 jaar met heel veel plezier gedaan heb. Daarnaast ben ik 15 jaar als fysiotherapeut in een particuliere praktijk werkzaam geweest.

Als fysiotherapeut zag ik mensen met allerlei klachten, maar rugklachten waren wel het meest voorkomend. Mijn aanpak bestond uit krachttraining om de patiënt sterker en belastbaarder te maken. Soms lukte dat, soms ook niet. Ik ging op zoek naar een andere aanpak en ontdekte Pilates. Ik nam lessen en ging uiteindelijk zelf lesgeven, zowel op de mat als op apparatuur.

Alexander techniek Mind your movement
You are amazing just the way you are
- Bruno Mars

Art of Contrology

Joseph Pilates noemde zijn methode de “Art of Contrology”, oftewel de kunst van het controleren. Aanwijzingen zoals “trek je navel in” en “span je bilspieren aan” worden hierbij vaak herhaald. Het vraagt veel denkwerk om de aanwijzingen te begrijpen en in praktijk te brengen. Na zelf 7 jaar intensief getraind te hebben, had ik nog steeds een beginnersniveau. Ik werd wel sterker, maar zeker niet soepeler. Waarom niet?

Alexander Techniek

Pilates voegt spanning toe aan spieren om ze sterker te maken. Dat is ook het principe achter krachttraining. Na wat onderzoek kwam ik erachter dat er ook methodes zijn die zich richten op spierefficiëntie. Kracht en flexibiliteit nemen toe dankzij het loslaten van spanning.
Alexander Techniek is zo’n methode. Voor mij was het een echte eye-opener omdat het lijnrecht staat tegenover alles wat ik wat ik als fysiotherapeut en sportdocent ooit had geleerd. Maar na mijn eerste Alexander les voelde ik me lang, sterk en soepel en ik had alleen maar op een stoel gezeten! Er volgden meer lessen en gaandeweg ontdekte ik mijn eigen potentieel. Ik was altijd bezig geweest met sterker en leniger worden, maar ik was het al! Het enige wat ik nodig had was het inzicht dat ik mijn lijf efficiënter kan inzetten. Daarover gaat de Alexander Techniek: gebruiken wat er is in plaats van dingen willen toevoegen.

Mind your Movement ©

Ik combineer de Alexander Techniek met beweging. Dit resulteert in een les die ik Mind your Movement© heb genoemd.
Gedurende de 20 jaar waarin ik me heb verdiept in bewegen, heb ik veel goede leraren gehad. Ik ben ze allen ontzettend dankbaar voor het delen van hun kennis.
Desirée de Wijze www.pilates-nijmegen.nl heeft mij de kneepjes van Pilates geleerd. Nadia Kevan en Ron Murdock www.atcn.eu, mijn huidige docenten, kan ik nooit genoeg bedanken; zij hebben mij geleerd om bewegen vanuit een ander perspectief te benaderen en zij hebben mij geleerd om met een open mind naar de dingen te kijken die ik niet begrijp. Daarnaast zijn er veel leraren die ik nooit persoonlijk ontmoet heb, maar die via boeken en internet hun kennis delen. Dankzij deze mensen heb ik nieuwe inzichten ontwikkeld.
Via mijn website en blogs wil ik mijn kennis delen. Mocht je dingen lezen waarop je wilt reageren, doe dat dan alsjeblieft.

Lessen Blog