Over mij

over-mijMijn naam is Mendy Bosch. Bewegen is mijn passie! Ik ben fysiotherapeut, Pilates- en aerobicsdocent en leraar Alexander Techniek. Maar ooit had ik een gruwelijke hekel aan bewegen…

Vermijdingsgedrag

Als kind ontwikkelde ik me traag. Ik ging lopen rond mijn tweede verjaardag en fietsen kon ik pas op mijn zevende. Tegen die tijd realiseerde ik me al dat ik niet zo goed was in bewegen en probeerde ik het zoveel mogelijk te vermijden. De gymlessen op school waren vreselijk, aangezien ik altijd degene was die als laatste werd gekozen. Pas in mijn studententijd kwam de ommekeer, toen ontdekte ik bewegen op muziek. Wat een geweldige ervaring: zodra de muziek startte, begon mijn lichaam gewoon vanzelf te bewegen! Ik werd er zo blij van dat ik deze nieuwe liefde wilde delen. Ik rondde mijn studie bedrijfscommunicatie zo snel mogelijk af en werd fysiotherapeut en aerobics-docent.

Niet op mijn gemak

Ik heb vijftien jaar gewerkt als fysiotherapeut in een particuliere praktijk en meer dan twintig jaar als sportdocent op het Radboud Sportcentrum. Beide banen waren leuk en uitdagend, maar toch ben ik na verloop van tijd mijn aanvankelijke enthousiasme verloren. Ik realiseer me nu dat ik me niet helemaal thuis voelde in mijn rol van therapeut en docent. Het was mijn taak om bewegingspatronen te beoordelen en fouten op te sporen. Ik nam de leiding en vertelde de ander wat hij moest doen. Deze houding begon me steeds meer tegen te staan. Ik wilde veel liever een gelijkwaardige samenwerking creëren die zowel mij als de ander voldoening zou geven.

Alexander techniek Mind your movement
Als je in conflict bent met jezelf, luister je niet naar je gevoel.

Onzeker

Bewegen is altijd de rode draad in mijn leven gebleven. Al gaf ik nog zoveel lessen, ik wilde ook mijn eigen vaardigheid verbeteren. Zo volgde ik jarenlang Pilates lessen. De beginnersoefeningen had ik vrij snel onder de knie, maar op de gevorderde oefeningen liep ik helemaal vast. Hoe meer ik mijn best deed, hoe minder het lukte. Ik voelde me weer net zo onhandig als in mijn jeugd. Misschien waren moeilijke oefeningen gewoon niet voor mij weggelegd? Opnieuw voelde ik me ‘niet goed genoeg’ en mijn zelfvertrouwen leed er onder. Maar ik weigerde terug te vallen in mijn oude vermijdingsstrategie en ging op zoek naar een oplossing.

Op gevoel

Dat is gelukt. Ik heb mijn plezier en zelfvertrouwen teruggevonden op een manier die vergelijkbaar is met die van mijn studententijd. Toen ontdekte ik dat bewegen makkelijk is als ik me laat leiden door de muziek. Nu ontdek ik dat bewegen vanzelf gaat als ik me laat leiden door mijn gevoel. Dit ervaar ik voor het eerst tijdens een les Alexander Techiek. De docent maakt me bewust van allerlei kleine veranderingen in mijn lichaam die ik zelf nooit zou hebben opgemerkt. Ze geeft me geen kritiek of complimenten, maar helpt me om er met mijn aandacht bij te blijven. Dat is best lastig, want het betekent dat ik nergens anders aan kan denken. Al doende word ik zelfbewuster en het respect voor mijn lichaam groeit. Ik begin steeds meer te vertrouwen op mijn gevoel en stop ermee mezelf te forceren. Ik ontdek dat ik meer kan dan ik had verwacht. Zo heb ik een aantal gevorderde Pilates oefeningen inderdaad onder de knie gekregen, een paar andere heb ik afgeschreven, die passen gewoon niet bij mij!

Lessen Blog