Over mij

Net als jij hou ik van bewegen. Zeker op muziek, dan kan ik niet stil blijven staan. Daarom geef ik al meer dan twintig jaar groepslessen: ik bepaal de inhoud van de les en gebruik mijn favoriete muziek.

Ben je full-time docent?

Ik ken niet zoveel full-timers, jij wel? Ik heb lesgeven altijd gecombineerd met een baan als fysiotherapeut. Bewegen is mijn vak. Als fysio train ik mensen individueel, als docent breng ik een hele groep in beweging.

Mendy Bosch

Voel je je docent of therapeut?

Docent. Absoluut. Kijk, in een therapeutische setting staat het probleem centraal. De blessure moet worden opgelost, het liefst zo snel mogelijk. Daar is de behandeling op gericht. In een les staat bewegen centraal. De sporter wil iets dóen, zelfs al heeft hij beperkingen. De focus ligt op de mogelijkheden. Ik hou van die positieve insteek. Daarom ben ik na vijftien jaar gestopt met de fysiotherapie en heb ik me volledig gericht op groepstraining.

Nu zet je groepslessen op de kaart?

Groepslessen zijn ongelooflijk waardevol, maar krijgen niet de erkenning die ze verdienen. Iedereen is overtuigd van het belang van fysiotherapie en personal training, terwijl groepslessen worden gezien als entertainment. Dat is zó onterecht. Met lessen op muziek, met yoga en pilates kan je écht een verschil maken. Sommige klanten komen jarenlang in je lessen en bereiken een hoog niveau van fitheid.

Trainen in een groep stimuleert de zelfstandigheid

Een groepsles is bij uitstek geschikt om deelnemers zélf verantwoordelijk te maken voor de uitvoering van de oefeningen. Als docent kan je niet iedereen controleren. Dat lijkt misschien een nadeel, maar dat is het niet. Integendeel. Met jouw hulp kunnen de deelnemers leren om voor zichzelf te zorgen. Ze worden zelfstandig.

Geef de deelnemer regie en ze komt terug in je les

Een deelnemer waardeert het enorm als ze de vrijheid krijgt haar eigen keuzes te maken. Niemand vindt het leuk om gecommandeerd te worden, maar toch doen we dat vaak wel. We instrueren en corrigeren zonder ons af te vragen of de deelnemers deze aanpak fijn vinden. Het kan ook anders.

“Nobody likes being told what to do”

Wayne Dyer

Met je woordkeuze geef je de ander autonomie

Je taal bepaalt de sfeer van de les. Met een vriendelijke toonzetting ontstaat er een ontspannen sfeer. De deelnemer voelt zich veilig en durft haar blik naar binnen te richten. Ze voelt haar eigen grenzen en maakt haar eigen keuzes. Dat lukt niet met een directieve toonzetting. Dan is de deelnemer volgzaam en gericht op de docent. Ze heeft je bevestiging nodig en stelt zich afhankelijk op.

In contact

Wil je de sporter haar autonomie teruggeven, dan vraagt dat om een taal die bemoedigt, steunt en vertrouwen geeft. Een taal gericht op voelen in plaats van op doen. Het vraagt wat oefening, maar het is de moeite waard. De sporter komt terug, week na week. Ze wordt sterker, fitter en krijgt meer zelfvertrouwen. Daar is ze je dankbaar voor. En jij? Je haalt voldoening uit je lessen en je geniet van het contact met de mensen.