Over mij

Als therapeut ben je gewend om doelgericht te werken. Je wilt je cliënten vooruit helpen en je doet je best om ze te motiveren. Maar ondanks je betrokkenheid en vakkennis zie je mensen afhaken. Dat zit je dwars.

De resultaatgerichtheid die we als professionals zo belangrijk vinden, heeft ook een schaduwkant. Want hoe reageert een cliënt als ze haar doelen níet behaalt? Wat doet ze als haar pijn toeneemt?

Precies. Ze geeft het op.

Wil je al je cliënten zien groeien, óók de mensen met chronische pijn?

Coach dan met compassie.

Als je coacht met compassie leg je je cliënt geen druk op om te presteren. Integendeel, je traint haar op het niveau dat ze aankan. Je negeert de fouten die ze maakt. En je gebruikt voel-aanwijzingen om haar aandacht naar binnen te richten.

Kortom, je accepteert je cliënt zoals ze is. Je maakt haar niet béter – je zorgt ervoor dat ze haar bestaande capaciteiten gaat inzetten. Haar zelfvertrouwen neemt toe en ze vindt het leuk om te trainen. Laat dat nu de ideale mindset zijn om in te groeien.

Dat bewegen niet altijd leuk is, weet ik uit eigen ervaring

Als kind ben ik onhandig. Ik struikel over loszittende stoeptegels, ik val zomaar van de fiets en ik kan geen bal vangen. Anderen zien het ook: bij gym word ik standaard als laatste gekozen.

Sporten is stom en ik vermijd het zoveel mogelijk. Dat verandert pas als ik in mijn studententijd Bewegen op Muziek ontdek. Stel je een sporthal voor met 150 studenten en een docent op een podium. Ik sta achteraan. Er is niemand die op me let. Ik krijg geen kritiek, geen adviezen en op de muziek beweeg ik vanzelf. Dit kan ik!

BOM op het Universitair Sportcentrum Nijmegen

Bewegen wordt mijn vak

Ik rond mijn studie bedrijfscommunicatie af en school me om tot sportfysiotherapeut en aerobicsdocent – met een liefde voor communicatie.

Nu ik beweegprofessional ben, valt het me op dat er meer mensen zijn zoals ik. Mensen die een hekel hebben aan sporten, omdat ze altijd te horen kregen dat ze er niks van kunnen. Ze staan achteraan in de steples. Ze komen te laat voor hun revalidatietraining. Ze praten hun behandeltijd vol.

Pilates

Ik wil die onzekere mensen er graag bij houden, maar hoe? Als fysio put ik qua oefenstof uit fitness, krachttraining en mijn aerobicslessen, maar dat past niet bij iedere patiënt. In Pilates vind ik meer nuance. De oefeningen van Joseph Pilates zijn subtiel én uitdagend. Als Pilatestrainer leer ik op de kleinste details te letten en ik geef aanwijzingen zoals: ‘Trek je buikspieren in. Breng je schouders omlaag. Houd je rug recht.’ Ik merk dat mensen mijn aandacht waarderen en dat het ze helpt om hun concentratie vast te houden. Maar nog steeds zie ik mensen afhaken.   

Alexander Techniek

Mijn visie op het coachen van bewegen verandert drastisch als ik ga trainen bij een leraar Alexander Techniek. Ik ontdek dat mijn gedachten en gevoelens invloed hebben op mijn bewegingen: ik verkramp als ik me zorgen maak, ik beweeg ontspannen als ik me veilig voel.

Voor het eerst in mijn carrière realiseer ik me dat de state of mind van de cliënt het succes van een training bepaalt. Als professional kan ik de meest fantastische oefeningen aandragen – maar wanneer de ander aan zichzelf twijfelt, komt ze nooit tot een optimaal resultaat. De kunst is om de mind van je cliënten tot rust te brengen. Als mensen voelen wat ze doen, hebben ze geen angstige of kritische gedachten. Ze zijn zorgeloos. Ze vertrouwen zichzelf.

Lisanne Jansen

‘In yoga gaat het vaak over aanspanning, ontspanning en eindpositie. Mendy benoemt dat allemaal niet. Ze begeleidt me met voel-aanwijzigen. Ik word me bewust van de kleinste details in mijn bewegingen. Verrassend genoeg heb ik nauwelijks ruimte om aan iets anders te denken. Daardoor is de les heel ontspannend.

Lisanne Jansen, fysiotherapeut en eigenaar van yogastudio Bodhi Yogashala in Nijmegen

En nu leer ik jou hoe je je cliënten zelfvertrouwen geeft

Compassionate coaching is een combinatie van de Alexander Techniek, Pilates, krachttraining en geweldloze communicatie. Als ervaren sportfysiotherapeut, aerobicsdocent, Pilatestrainer en Alexanderleraar help ik je graag om:

  • De focus van je revalidatietraining te verleggen van prestatie naar plezier
  • Verbinding te maken met je cliënten zodat je komt tot een gelijkwaardige samenwerking
  • Je oefeningenrepertoire verder uit te breiden
  • Te zorgen voor je cliënten zonder dat je jezelf voorbij loopt

People will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel

Maya Angelou

Nog meer weten?

Ik woon in Uden met Pieter, Floor, Mijntje en Joep. Pieter is gymleraar, de kinderen handballen fanatiek. In de zomer wandelen we graag in Oostenrijk of Italië. Maar als we berg-af gaan, loop ik achteraan. Ik ben nog steeds onhandig als ik iets doe wat ik spannend vind.

Benieuwd hoe ik jou kan helpen?

Ontdek hier wat ik voor je kan betekenen. Vrijblijvend kennismaken kan natuurlijk ook. Ik ontmoet je graag!