Opleiding Pilates

Pilates

Mensen met chronische pijn bewegen met de rem erop. Ze proberen de pijn vóór te blijven. Als fysio of oefentherapeut weet je dat het weinig zin heeft om de grenzen van de belastbaarheid op te zoeken. Een toename in pijn betekent namelijk ook een afname van het vertrouwen in jou.

Joseph Pilates ontwikkelt een oefenmethode waarmee hij zelfs gewonde soldaten in beweging krijgt. Joseph Pilates laat mensen liggend oefenen. Zijn cliënten hebben maximaal contact met de grond en kunnen niet vallen. Ze voelen zich veilig en bewegen met aandacht.

Pilatesoefeningen zijn laagdrempelig – en dat maakt deze methode zo geschikt voor mensen met aanhoudende pijn.

Van therapeut naar docent

In een groepsles kun je er niet voor iedere deelnemer zijn. Dat vraagt om een omslag in je denken en doen: je rol verandert van therapeut naar docent.

In deze pilatesopleiding ontdek je dat cueing de basis is van een succesvolle les. Hoe duidelijker je bent in je aanwijzingen, hoe makkelijker je de groep door de oefeningen leidt. En hoe minder je hoeft te corrigeren.

Hoe ziet de pilatesopleiding eruit?

Het is een praktische opleiding. Doceren leer je niet door erover te praten, maar door het te dóen. Hieronder vind je de speerpunten van de opleiding:

1. Vier praktijkmiddagen

We starten iedere bijeenkomst met een pilatesles, zodat je de oefeningen zelf ervaart. Na afloop analyseren we de bewegingen en richten we ons op de cueing: hoe leg je een oefening uit? Vervolgens geef je elkaar les in tweetallen.

2. Geluidsopnames om je eigen vaardigheid te oefenen

Je krijgt de geluidsopnames van de pilateslessen mee naar huis. Zo kun je thuis de oefeningen beter leren kennen, je lichaamsbewustzijn trainen en vertrouwd raken met voel-aanwijzingen. 

3. Persoonlijke feedback

Na iedere bijeenkomst geef je les aan één patiënt of aan een groepje patiënten. Je maakt er een filmpje van en krijgt daar persoonlijke feedback op.

4. Eigen groepsles verzorgen

Tijdens de laatste bijeenkomst geef je een pilatesles van 20 minuten aan je medecursisten. Je ontdekt hoeveel je al kunt en leert om nog een stapje verder te gaan.

5. Theoretische basis

Hoewel de opleiding zich richt op de praktijk, ligt er een gedegen theoretische basis onder. Tijdens de opleiding lees je The inner game of tennis van Tim Gallwey.  

6. We doen het samen

Als therapeut ben je niet gewend om les te geven. In het begin is dat onwennig en spannend. Tijdens de bijeenkomsten werken we samen in een fijne sfeer, zodat je zelfvertrouwen groeit. Na de opleiding sta je ontspannen voor de groep. 

7. Studielast

De tijdsinvestering is 18 uur voor de praktijklessen. Daarnaast heb je ongeveer 20 uur nodig om je voor te bereiden op de trainingsdagen en om je eigen vaardigheid te oefenen. 

Wat levert de pilatesopleiding je op?

Zelfvertrouwen

Je weet nu dat je een groep kunt leiden. En je hebt genoeg oefeningen in je gereedschapskist om je lessen gevarieerd te houden.

Werkplezier

Een groepsles geven is leuk. En het zorgt voor afwisseling in je werkdag. Als therapeut zie je soms wel twintig patiënten op een dag. Dat is intensief. Wanneer je naast individuele sessies ook groepslessen geeft, doorbreek je die routine.

Voldoening

Een groepsles geeft je de kans om mensen langdurig te begeleiden. Je ziet je cliënten méér vooruitgang boeken dan je gewend bent – en dat voelt ontzettend goed.

Onafhankelijkheid

Je deelnemers betalen voor hun deelname. Je genereert dus een inkomstenstroom die losstaat van de zorgverzekeraars.

Vrijheid

Jij bepaalt hoe je de lessen invult. Je bent geen verantwoording schuldig aan de zorgverzekeraars, je hoeft niks te registreren. Je kunt al je energie in de lessen stoppen.


Praktische informatie

Voor wie? Voor fysio’s en oefentherapeuten
Waar?Bij CLUBPT in Boekel
Wanneer?4-10, 18-10, 1-11 en 15-11 2024
Hoe lang?13.00 – 17.30 uur
Kosten?€250,=



Deze opleiding is een try-out. Ik heb nog geen accreditatie aangevraagd. Wil je weten of het iets voor je is, neem dan even contact op. Ik spreek je graag.