Opleiding Pilates

Pilates – de ideale les voor mensen met rugklachten

Bij Pilates denk je waarschijnlijk aan het trainen van de rompstabiliteit, maar wist je dat Pilates ook de móbiliteit van de wervelkolom vergroot? Combineer dat met het feit dat Pilatesoefeningen eenvoudig zijn, en je hebt een methode gevonden die bij uitstek geschikt is voor mensen met aanhoudende rugpijn.

Van therapeut naar docent

In een groepsles kun je er niet voor iedere deelnemer zijn – je deelnemers moeten voor zichzelf leren zorgen. Dat vraagt om een omslag in je denken en doen: je rol verandert van therapeut naar docent. In deze opleiding leer je een veilige setting te creëren waarin deelnemers hun eigen grenzen bewaken.

 

Hoe ziet de Pilates opleiding eruit?

Het is een praktische opleiding. Doceren leer je niet door erover te praten, maar door het te dóen. Hieronder vind je de speerpunten van de opleiding:

1. Persoonlijke intake

We beginnen met een telefonische intake. Daarin kijken we samen wat je wil leren en of deze opleiding bij je past.  

2. Vijf intensieve praktijkdagen

We starten het ochtend- en middagprogramma met een pilatesles, zodat je de oefeningen aan den lijve ervaart. Na afloop analyseren we de bewegingen en richten we ons op de cueing: hoe leg je een oefening precies uit? Vervolgens geef je elkaar les in tweetallen.

3. Geluidsopnames om je eigen vaardigheid te oefenen

Je krijgt de geluidsopnames van de pilateslessen mee naar huis. Zo kun je thuis de oefeningen nog beter leren kennen, je lichaamsbewustzijn trainen en vertrouwd raken met voel-aanwijzingen. 

4. Persoonlijke feedback

Na iedere bijeenkomst geef je les aan één patiënt of aan een groepje patiënten. Je maakt er een geluidsopname van en krijgt daar persoonlijke feedback op.

5. Eigen groepsles verzorgen

Tijdens de vierde of laatste bijeenkomst geef je volledige pilatesles aan je medecursisten. Je ontdekt hoeveel je al kunt en leert om nog een stapje verder te gaan.

6. Theoretische basis

Hoewel de opleiding zich richt op de praktijk, ligt er een gedegen theoretische basis onder. Tijdens de opleiding lees je The inner game of tennis van Tim Gallwey en Rugpijn en andere onbegrepen klachten van Jan-Paul van Wingerden.  

7. We doen het samen

Als therapeut ben je niet gewend om les te geven. In het begin is dat onwennig en spannend. Tijdens de bijeenkomsten werken we samen in een fijne sfeer, zodat je zelfvertrouwen groeit. Na de opleiding sta je ontspannen voor de groep. 

8. Studielast

De tijdsinvestering is 30 uur voor de praktijklessen. Daarnaast heb je 30 uur nodig om je voor te bereiden op de trainingsdagen en om je eigen vaardigheid te oefenen. 

Wat levert de pilatesopleiding je op?

Je kunt je deelnemers enthousiasmeren voor bewegen

Bewegen is niet leuk als mensen bang zijn om te vallen of te falen. In jouw pilateslessen is bewegingsangst geen issue. Je deelnemers werken in hun eigen tempo en vergelijken zichzelf niet met anderen. Hun onzekerheid neemt af en bewegen wordt leuk.

Je verbetert de kwaliteit van bewegen

Als mensen mindful bewegen, voelen ze wat ze doen. Ze kijken naar zichzelf terwijl ze bewegen, en dat geeft de kwaliteit van hun bewegingen een flinke boost.

Je bent helder in het verschil tussen oefenen en trainen

Als fysio ben je geen sportdocent, maar een bewéégexpert. Je leert mensen efficiënter te bewegen. Daarna kunnen ze in de sportschool met hun conditie aan de slag.

Je mag je doelgerichtheid loslaten

Als fysio wordt je afgerekend op je behandelresultaten, dus je moet wel doelgericht werken. In groepslessen kun je dat loslaten. Het maakt niet uit of je deelnemers tien weken of tien maanden nodig hebben om progressie te boeken. Ze gaan vooruit, daar gaat het om.

Je geeft je deelnemers hun zelfregie terug

In je lessen maken je deelnemers hun eigen keuzes. Jij draagt de oefeningen wel aan, maar de deelnemers bepalen zelf hoe groot ze bewegen, en in welk tempo ze dat doen. Ze kunnen extra pauzes nemen of een oefening helemaal overslaan. Kortom, je cliënten nemen zelf de regie over hun oefenprogramma.  

Je creëert een sfeer van concentratie

In je lessen is het stil. Iedereen beweegt geconcentreerd, en dat maakt het voor de individuele deelnemer makkelijker om zijn aandacht erbij te houden.  

Je staat ontspannen voor de groep

Je hebt in de opleiding zoveel kunnen oefenen, dat je wéét dat je het kunt. Dat geeft vertrouwen.

Met groepslessen geef je mensen met klachten weer plezier in bewegen. Je cliënten groeien en jij geniet van je werk. Fysiotherapie is het mooiste vak ter wereld.


Praktische informatie

Voor wie? Voor fysio’s en oefentherapeuten
Waar?Bij Physio Education and Science
Wanneer?10 en 24 mei, 7 en 21 juni, 5 juli 2024
Hoe lang?10.00 – 17.00 uur
Kosten?€1197,=

Accreditatie is aangevraagd bij het Kwaliteitshuis Fysiotherapie.


Wil je weten of de opleiding iets voor jou is? Neem contact op, ik spreek je graag.