Workshop

Klantenbinding

Lesgeven is contact maken met je deelnemers. Je schept een sfeer die vriendelijk, open en ontspannen is. Jij hebt de leiding, maar tegelijkertijd geef je iedere deelnemer zijn eigen regie. Klinkt dat als muziek in je oren? Het kan echt. Je hoeft me niet op mijn woord te geloven, ik laat het je zelf ervaren.

De workshop

De workshop klantenbinding is op locatie. Je bent in je eigen sportschool of studio, samen met je collega’s. Het programma duurt drie uur en bestaat uit twee praktische lessen en een presentatie. We beginnen de dag met een les pump, body workout of pilates, dat is aan jullie. Tijdens die les maak je kennis met voel-aanwijzingen. Je kan niets fout doen. Na afloop evalueren we de les en krijg je een presentatie over communicatie. Een uurtje later volgt de tweede les. Nu vraag ik je bewust aandacht te schenken aan mijn woordkeuze en de sfeer van de les.

Waarom geef jij groepslessen?

Waarschijnlijk vind je lesgeven een geweldig vak. Je deelt je liefde voor bewegen met anderen. Je maakt mensen sterker. Je verbetert hun houding en conditie. Je biedt ze een uitlaatklep voor de dagelijkse stress. Je gelooft in je vak en weet dat je lessen waardevol zijn.

Je vergroot het zelfvertrouwen van de sporters

Is het niet geweldig om mensen de zaal met opgeheven hoofd te zien verlaten? Trots op zichzelf na gedane arbeid. Blij verrast over de geleverde prestaties. Hoe je dat bereikt? Door de ander regie te geven. Een docent die haar leerlingen bewegingsvrijheid geeft, ziet hun zelfvertrouwen groeien. Deelnemers krijgen grip op hun training en zijn niet langer afhankelijk van jou. Daar zijn ze je dankbaar voor. Daarom claimen ze iedere week een plekje in je zaal. Je hebt ze namelijk iets gegeven dat onbetaalbaar is: eigenwaarde.

Contact is de sleutel tot een succesvolle les

Hoe praat jij met je sporters?

Terug naar de workshop. De lezing staat in het teken van communicatie. Hoe maak je contact? Het antwoord is simpel. Je toont belangstelling. Je luistert, je kijkt en let op non-verbaal gedrag. Je gedraagt je als een goede vriendin die tijd neemt voor de ander.

Maar een les is niet hetzelfde als samen koffie drinken

Nee, maar je kan de ander wel het gevoel geven dat je haar ziet. Je zorgt dat de deelnemer zich op haar gemak voelt. Hoe? Door haar blik naar binnen te richten. Ze vergelijkt zichzelf niet langer met jou of met de andere deelnemers, maar focust zich op haar eigen lijf. Ze ontdekt haar eigen mogelijkheden en grenzen, zonder er een waardeoordeel aan te hangen. Jij houdt haar bij de les. Zoals je een gespannen vriendin laat praten, zo help je je deelnemers hun lichaam te laten spreken. Stel haar centraal. Vraag door. Maak haar bewust van haar lichaam. Geleidelijk aan durft ze meer op haar gevoel te vertrouwen.

En dat doe ik met voel-aanwijzingen?

Exact. Als docent bepaal je wel wát de deelnemer doet, maar niet hóe ze dat moet doen. Jij benoemt alleen wat ze kan voelen. Je vervangt een doe-aanwijzing zoals ‘strek je been volledig uit’  door ‘voel dat je been lang is’. Zie je het verschil? De eerste opmerking nodigt haar uit het goed te doen, onvolledig strekken is namelijk fout. De tweede opmerking maakt haar bewust van haar been, zonder er voorwaarden aan te stellen. Daar kan jij als docent mee spelen. Zodra de sporter afgeleid raakt en om zich heen kijkt, voelt ze niet meer. Jouw aanwijzingen houden haar bij de les en bij haar eigen uitvoering.

We sluiten de workshop af met een tweede les

Deze les staat volledig in het teken van voelen. Je beweegt rustig, zodat je de tijd hebt om je bewegingen te volgen. Je neemt subtiele bewegingen waar die je waarschijnlijk nooit eerder hebt opgemerkt. Je lichaam is heel goed in staat haar eigen balans te zoeken. Sturing is daarbij niet nodig. Sterker nog, je coördinatie wordt beter als je niet ingrijpt. Met die ervaring sluiten we de dag af.


Praktische informatie

Voor wie?Voor het docententeam dat de groepslessen verzorgt.
Waar?In je eigen sportschool of studio.
Wanneer?In overleg.
Hoe lang?De workshop duurt drie uur. Je krijgt twee lessen en een lezing.
Kosten?500 euro excl. BTW.

Meer informatie? Neem Contact op.