Workshop lesgeven

Je ziet het nut van therapeutische groepslessen

Maar je ziet het jezelf niet doen. Je vindt het soms al lastig om één patiënt te coachen, laat staan een hele groep.

In deze workshop laat ik je zien dat je een groep makkelijker in beweging krijgt dan een individuele patiënt. En dat je de deelnemers zó kunt aansturen dat iedereen meedoet op zijn eigen niveau.

workshop Spine and Joint Centre
Workshop in het Spine and Joint Centre

Bewegen is het beste medicijn tegen chronische pijn

Als therapeut ben je daarvan overtuigd. De kunst is alleen om de juiste dosering te vinden. One size doesn’t fit all. Sommige pijnpatiënten ontzien zichzelf, anderen forceren zich juist. Hoe kun je mensen met verschillende klachten en compensatiestrategieën in dezelfde groep zetten?

De workshop

Tijdens de workshop kruip je in de huid van een pijnpatiënt. Je volgt twee verschillende groepslessen: pilates en pump. In deze lessen beweeg je met aandacht en respecteer je je grenzen. Je voelt geen druk om een prestatie neer te zetten, je kunt niks verkeerd doen. Je oefent individueel en toch doe je het samen.

Wat leer je in deze workshop?

Je ontdekt hoe waardevol je groepsles kan zijn voor mensen met pijn. Patiënten ontspannen zich als jij de les leidt, omdat ze je kennen en vertrouwen. Wanneer je ze laat voelen dat ze méér kunnen dan ze dachten, creëer je een sfeer waarin mensen bewegen leuk gaan vinden.

Hoe ziet de workshop eruit?

De workshop duurt drie uur en vindt plaats in je eigen praktijk. We beginnen met een casus: wie krijg jij maar níet in beweging? Waarom niet, wat kun je doen om dat te veranderen?

De casus illustreert het verschil tussen bewegen met of zonder pijn. Gezonde sporters kun je prima doelgericht coachen, maar bij pijnpatiënten werkt compassionate coaching beter.

Een therapeutische groepsles heeft drie pijlers:

  • Veiligheid: geef je deelnemers oefeningen die ze aankunnen
  • Vrijheid: geef je deelnemers de ruimte om fouten te maken
  • Opmerkzaamheid: maak je deelnemers lichaamsbewust

Dan wordt het tijd voor actie. Je volgt de lessen met één van je pijnpatiënten in het achterhoofd. Na afloop bespreken we de lessen en kun je je vragen stellen. 

Na de workshop

  • Weet je hoe een therapeutische groepsles eruit ziet
  • Weet je wat compassionate coaching is
  • Weet je hoe je je deelnemers zelfregie geeft
  • Weet je wat voel-aanwijzingen zijn
  • Ken je een aantal Pilatesoefeningen
  • Heb je kennis gemaakt met krachttraining op muziek

En nu?

Wil je therapeutische groepslessen gaan geven?  Schrijf je dan in voor de opleiding Pilates of Pump. In beide opleidingen leer je hoe je mensen met pijn weer plezier in bewegen geeft. Je start vanaf de eerste dag met het lesgeven aan je medecursisten, zodat je na afloop met zelfvertrouwen voor de groep staat.  


Jan-Paul van Wingerden

Wat een geweldig leuke training is dit. Mendy heeft op basis van haar persoonlijke professionele levensloop compassionate coaching ontwikkeld. Een werkwijze waarbij voelen en ervaren belangrijker is dan presteren. In de geest van de Alexander Techniek, Feldenkrais en Hanna Somatics ligt het accent op beleving, waardoor voor patiënt en therapeut een wereld van mogelijkheden open gaat.’

dr. Jan-Paul van Wingerden, bestuurder van het Spine and Joint Centre in Rotterdam


Accreditatie

De workshop is voor het beroepsgerelateerde deel door het KNGF geaccrediteerd met 3 punten.

Nieuwsgierig?

Maar nog niet overtuigd? Neem contact op. Ik ontmoet je graag!


Praktische informatie

Voor wie?Voor fysio’s en oefentherapeuten
Waar?In je eigen praktijk
Wanneer?In overleg
Hoe lang?De workshop duurt drie uur
Totaalprijs?75 euro per persoon, met een maximum van 500 euro als de groep groot is