Workshop compassionate coaching

Je bent fysiotherapeut. Oefentherapeut. Personal trainer. Yogadocent. Wat je achtergrond ook is: jij brengt mensen in beweging. Het liefst zie je ál je patiënten en sporters groeien. Niet alleen de sportieve, maar ook degenen die liever olieverfschilderijen maken, of sokken breien, of viool spelen.

Sporters en patiënten zijn streng voor zichzelf. Ze vinden zichzelf te dik, te stijf, te slap. Ze veroordelen hun gebrek aan doorzettingsvermogen. Zelfs al zijn ze goed getraind, dan nóg zijn ze niet tevreden.  

Als therapeut of trainer ga je onbewust mee in die gedachtegang. Je stimuleert je cliënt om dóór te zetten en je corrigeert zijn fouten. Op de korte termijn werkt dat. Maar op de lange duur valt het mensen zwaar om het trainingsprogramma vol te houden.

Het kan ook anders.

Leer je cliënt om vriendschap te sluiten met zijn lichaam

Help hem om zijn lichaam te zien als vriend. Een vriend die hij vertrouwt. Een vriend die fouten mag maken. Een vriend die hij beter wil leren kennen.

De toonzetting waarmee je cliënt zichzelf toespreekt is eisend en ongeduldig. Hij behandelt zichzelf als een kind dat een standje verdient.  

Als therapeut of trainer laat je een ander geluid horen. Je hebt zorg voor je cliënt, en je wil dat het goed met hem gaat. Je gebruikt je vakkennis om te voorkómen dat hij zich pijn doet. Je gebruikt voel-aanwijzingen om hem bewust te maken van zijn lichaam. En je blijft ver weg van kritiek en correcties. Kortom, je laat zien hoe een goede vriend zich gedraagt.  

Een compassionate coach:

  • bewaakt de veiligheid van zijn cliënt
  • traint body awareness
  • geeft zijn cliënt de vrijheid om fouten te maken

Hoe ziet de workshop eruit?

Je bent in je eigen praktijk, studio of sportschool, samen met je collega’s. Het programma duurt drie uur en bestaat uit een lezing en twee trainingen.

In de presentatie komen de drie aspecten van vriendelijke coaching aan bod. Ik neem je mee in de wereld van Frederick Matthias Alexander en van Timothy Gallwey.

Daarna ga je zelf aan de slag. Niet als therapeut of als trainer, maar als deelnemer. Je ervaart compassionate coaching in twee groepslessen. We beginnen met mind your movement. In deze les focus je je op de subtiele veranderingen in je lichaam tijdens eenvoudige bewegingen.

In de tweede les neemt de intensiteit van de training toe, zonder dat je je body awareness verliest. Deze les is een combinatie van krachttraining en pilates. Je ontdekt dat je zwaar kunt trainen zonder jezelf te pijnigen.

Wat kan ik na de workshop?

Je weet nu dat je jezelf niet hoeft af te beulen tijdens een training. Wil je je deelnemers dezelfde ervaring geven? Oefen dan thuis. Dat kan met behulp van de geluidsopnames. Wil je méér uitleg en begeleiding, meld je dan aan voor de opleiding tot compassionate coach.


Praktische informatie

Voor wie?Voor fysiotherapeuten, yogadocenten, oefentherapeuten en (personal) trainers
Waar?In je eigen sportschool of studio
Wanneer?In overleg
Hoe lang?De workshop duurt drie uur: je krijgt twee lessen en een lezing
Totaalprijs?€500,- excl. BTW (ongeacht de groepsgrootte)

Meer informatie? Neem Contact op.