Workshop compassionate coaching

Zie jij mensen met vermijdingsgedrag?
Ze raffelen hun oefeningen af.
Ze vragen om een massage.
Ze zijn te moe om te trainen.

Een cliënt die niet serieus oefent, boekt geen vooruitgang. Dat is niet alleen vervelend voor haar, maar ook voor jou. Je bent therapeut geworden omdat je mensen wilt helpen. Als dat niet lukt, begin je toch aan jezelf te twijfelen.

workshop Spine and Joint Centre
Workshop in het Spine and Joint Centre

Veiligheid

In de workshop compassionate coaching maak je kennis met een aanpak die perfect aansluit op de behoeftes van mensen met chronische klachten. Het begint bij het oefenprogramma. Welke oefeningen kies je? Hoeveel herhalingen laat je je cliënt maken? Hoe groot is de range of motion van de beweging?  

Jouw inschatting van het niveau van je cliënt is bepalend voor het gevoel waarmee ze het traject ingaat. Als je haar te zwaar belast, begint de gedachtentrein in haar hoofd meteen te rijden: oh jee, dit kan ik niet. Hier krijg ik last van.

De eerste stap van compassionate coaching is het kiezen van de oefeningen waarbij je cliënt zich veilig voelt.

Vrijheid

Het tweede aspect van compassionate coaching gaat over het geven van vrijheid. Als je een onzekere cliënt plezier wil geven in bewegen, corrigeer haar dan zo weinig mogelijk. Je voorkomt daarmee dat ze naar jou kijkt voor bevestiging.

Ik weet het, het klinkt tegenstrijdig om niet in te grijpen als je cliënt een fout maakt. Maar het loont de moeite: zo geef je haar zelfvertrouwen een flinke boost.  

Mindfulness

De derde stap van compassionate coaching is het toevoegen van mindfulness aan je oefenprogramma. Je vervangt de traditionele doe-aanwijzingen door voel-aanwijzingen. Je zegt bijvoorbeeld: ‘Voel de grond onder je voeten. Voel dat je rug holler wordt. Volg de beweging van je handen. ‘ Zo maak je je cliënt bewust van haar lichaam, en help je haar te voelen wat er gebeurt. Dat heeft twee voordelen:

  • Ze gaat efficiënter bewegen
  • Haar gedachten komen tot rust

Je cliënt ontspant zich. Fysiek én mentaal.

Hoe ziet de workshop er uit?

De workshop duurt drie uur en vindt plaats in je eigen praktijk.

Je krijgt eerst een korte introductie over de drie componenten van compassionate coaching en de achtergrond ervan. Maar oefenen leer je niet door erover te praten, je leert het door het te dóen. Na het praatje trek je je sportkleding aan – dan ben je klaar voor de praktijksessies. Je krijgt twee lessen:

  • Pilates mat les
  • Groepsles krachttraining

In de eerste sessie focus je op de subtiele veranderingen in je lichaam tijdens een basic Pilates mat les. In de tweede sessie ga je krachttrainen. Terwijl je squat, opdrukt of plankt, blijf je je bewust van je lichaam. Je zult merken dat je intensief kunt trainen zonder je ontspanning te verliezen.

Alexander Techniek

Compassionate coaching is de integratie van de Alexander Techniek in oefentherapie. De Alexander Techniek is een wetenschappelijk onderbouwde methode in body awareness training. Een klassieke Alexanderleraar traint een student vooral in een liggende of zittende houding. Maar als revalidatietrainer wil je mensen juist activeren. Met compassionate coaching maak je je cliënt bewust van haar lichaam terwijl ze beweegt.

Jan-Paul van Wingerden

Wat een geweldig leuke training is dit. Mendy heeft op basis van haar persoonlijke professionele levensloop compassionate coaching ontwikkeld. Een werkwijze waarbij voelen en ervaren belangrijker is dan presteren. In de geest van de Alexander Techniek, Feldenkrais en Hanna Somatics ligt het accent op beleving, waardoor voor patiënt en therapeut een wereld van mogelijkheden open gaat.’

dr. Jan-Paul van Wingerden, bestuurder van het Spine and Joint Centre in Rotterdam

Na de workshop

Je kent een aantal nieuwe Pilates oefeningen. Je weet dat je met voel-aanwijzingen de aandacht van je cliënten naar binnen richt. En je hebt aan den lijve ondervonden dat je efficiënter beweegt als je voelt wat je doet. Misschien ben je wel zó geïntrigeerd geraakt, dat je je aanmeldt voor de opleiding compassionate coaching.

Accreditatie

De workshop is voor het beroepsgerelateerde deel door het KNGF geaccrediteerd met 3 punten.

Nieuwsgierig?

Maar nog niet overtuigd? Neem contact op. Ik ontmoet je graag!


Praktische informatie

Voor wie?Voor fysio- en oefentherapeuten, yogadocenten, pilatestrainers en andere beweegprofessionals
Waar?In je eigen praktijk of studio
Wanneer?In overleg
Hoe lang?De workshop duurt drie uur
Totaalprijs?€500,- excl. BTW (ongeacht de groepsgrootte)