Opleiding: mindful pilates
Van therapeut naar docent
Als fysiotherapeut heb je verstand van bewegen. Je herkent de compensatiepatronen van mensen met pijn en probeert hun coördinatie te verbeteren. Maar hoe doe je dat zó dat de veranderingen ook echt beklijven? Dat mensen niet alleen beter bewegen als jij toekijkt, maar ook als ze thuis zijn of op hun werk?
In de opleiding mindful pilates leer je mensen te bewegen op gevoel. Aan de hand van de Pilatesmethode leer je hoe je groepslessen maakt, hoe je deelnemers positief coacht en hoe je hun lichaamsbewustzijn vergroot. In jouw lessen krijgen de deelnemers alle tijd om te oefenen. En dan zie je dat ze écht veranderen. Ze groeien, en jij weet weer waarom je voor dit vak hebt gekozen.

Voor wie is deze opleiding?
De opleiding mindful pilates is voor fysiotherapeuten die het lastig vinden om hun kennis omtrent bewegen optimaal over te dragen. Je loopt bijvoorbeeld vast bij een cliënt met lage rugklachten die weinig lichaamsbesef heeft. Of je weet niet hoe je het oefenprogramma interessant houdt voor de reumapatiënt die je al drie jaar coacht. Of het lukt je niet om de woordenstroom van een eenzame patiënt te onderbreken.
In een groepsles praten de deelnemers niet met jou en niet met elkaar. Ze zijn gefocust op zichzelf. In de geconcentreerde sfeer die zo ontstaat kun je mensen beter leren bewegen.
Hoe ziet de opleiding eruit?
De opleiding Mindful Pilates is een praktische opleiding. Doceren leer je niet door erover te praten, maar door het te dóen. Hieronder vind je de speerpunten van de opleiding:
1. Persoonlijke intake
We beginnen met een telefonische intake. Daarin kijken we samen wat je wil leren en of deze opleiding bij je past.
2. Vijf intensieve praktijkdagen
We starten het ochtend- en middagprogramma met een les mindful pilates, zodat je de pilatesoefeningen aan den lijve ervaart. Na afloop analyseren we de oefeningen en de cueing: hoe leg je de bewegingen precies uit? Vervolgens geef je elkaar les in tweetallen.
3. Geluidsopnames om je eigen vaardigheid te oefenen
Je krijgt de geluidsopnames van de pilateslessen mee naar huis. Zo kun je thuis de oefeningen nog beter leren kennen, je lichaamsbewustzijn trainen en vertrouwd raken met voel-aanwijzingen.
4. Persoonlijke feedback
Na iedere bijeenkomst geef je les aan één patiënt of aan een groepje patiënten. Je maakt er een geluidsopname van en krijgt daar persoonlijke feedback op.
5. Eigen groepsles verzorgen
Tijdens de vierde of laatste bijeenkomst geef je les aan je medecursisten. Je ontdekt hoeveel je al kunt en leert om nog een stapje verder te gaan.
6. Theoretische basis
Hoewel de opleiding zich richt op de praktijk, ligt er een gedegen theoretische basis onder. Tijdens de opleiding lees je The inner game of tennis van Tim Gallwey en Rugpijn en andere onbegrepen klachten van Jan-Paul van Wingerden.
7. We doen het samen
Als therapeut ben je niet gewend om les te geven. In het begin is dat onwennig en spannend. Tijdens de bijeenkomsten werken we samen in een fijne sfeer, zodat je zelfvertrouwen groeit. Na de opleiding sta je ontspannen voor de groep.
8. Studielast
De tijdsinvestering is 30 uur voor de praktijklessen. Daarnaast heb je 30 uur nodig om je voor te bereiden op de trainingsdagen en om je eigen vaardigheid te oefenen.
Wat levert de cursus mindful pilates je op?
Je kunt je deelnemers enthousiasmeren voor bewegen
Bewegen is niet leuk als mensen bang zijn om te vallen of te falen. In jouw pilateslessen is bewegingsangst geen issue. Je deelnemers werken in hun eigen tempo en vergelijken zichzelf niet met anderen. Hun onzekerheid neemt af en bewegen wordt leuk.
Je verbetert de kwaliteit van bewegen
Als mensen mindful bewegen, voelen ze wat ze doen. Ze kijken naar zichzelf terwijl ze bewegen, en dat geeft de kwaliteit van hun bewegingen een flinke boost.
Je bent helder in het verschil tussen oefenen en trainen
Als fysio ben je geen sportdocent, maar een bewéégexpert. Je leert mensen efficiënter te bewegen. Daarna kunnen ze in de sportschool met hun conditie aan de slag.
Je mag je doelgerichtheid loslaten
Als fysio wordt je afgerekend op je behandelresultaten, dus je moet wel doelgericht werken. In groepslessen kun je dat loslaten. Het maakt niet uit of je deelnemers tien weken of tien maanden nodig hebben om progressie te boeken. Ze gaan vooruit, daar gaat het om.
Je geeft je deelnemers hun zelfregie terug
In je lessen maken je deelnemers hun eigen keuzes. Jij draagt de oefeningen wel aan, maar de deelnemers bepalen zelf hoe groot ze bewegen, en in welk tempo ze dat doen. Ze kunnen extra pauzes nemen of een oefening helemaal overslaan. Kortom, je cliënten nemen zelf de regie over hun oefenprogramma.
Je creëert een sfeer van concentratie
In je lessen is het stil. Iedereen beweegt geconcentreerd, en dat maakt het voor de individuele deelnemer makkelijker om zijn aandacht erbij te houden.
Je staat ontspannen voor de groep
Je hebt in de opleiding zoveel kunnen oefenen, dat je wéét dat je het kunt. Dat geeft vertrouwen.
Met groepslessen geef je mensen met klachten weer plezier in bewegen. Je cliënten groeien en jij geniet van je werk. Fysiotherapie is het mooiste vak ter wereld.
Praktische informatie
Voor wie? | Voor fysio’s en oefentherapeuten |
Waar? | Bij Physio Education and Science |
Wanneer? | 10 en 24 mei, 7 en 21 juni, 5 juli 2024 |
Hoe lang? | 10.00 – 17.00 uur |
Kosten? | €1197,= |
Accreditatie is aangevraagd bij het Kwaliteitshuis Fysiotherapie.
Wil je weten of de opleiding iets voor jou is? Neem contact op, ik spreek je graag.