Opleiding

Als therapeut ben je gelukkig wanneer je patiënt lekker aan het werk is. Ze gaat van oefening naar oefening zonder tussendoor water te drinken, met jou te kletsen of uit te rusten. Ze beweegt met aandacht en ze gaat met sprongen vooruit.   

Jij bent de begeleider van het proces. Je kiest voor oefeningen die je patiënt aankan. Je geeft haar de ruimte om fouten te maken. En je gebruikt voel-aanwijzingen om haar aandacht naar binnen te richten.  

Je patiënt is in the flow, en jij ook.

Een groep met een leider

 

Na de workshop weet je dat de compassionate coaching past bij onzekere patiënten

Maar dat betekent niet dat het je lukt om in elke behandeling een sfeer van rust, ontspanning en aandacht neer te zetten. Dat vraagt om een grotere tijdsinvestering.

Je hebt zelf een bepaald niveau van body awareness nodig om het aan je patiënten te kunnen leren. Je hebt theoretische kennis nodig. Je wilt je taalgebruik optimaliseren. En je hebt behoefte aan praktische oefening, samen met je collega’s.

Al deze aspecten komen aan bod tijdens de 5-daagse opleiding compassionate coaching

Het programma

Je hebt vijf opleidingsdagen in een tijdsbestek van acht weken. We werken één dag per twee weken live samen. Daarnaast maak je geluidsopnames van je behandelsessies in de oefenzaal. Die stuur je in – je krijgt individuele feedback. Je bent gemiddeld tien uur per week bezig met zelfstudie en het trainen van je eigen lichaamsbewustzijn.

Dag 1: Hoe train je eigen body awareness?

Je traint je proprioceptie in rust en in beweging. Je volgt je actieve en je passieve bewegingen. Je ontdekt het verschil tussen controleren en meebewegen. Aan het einde van de dag heb je inzicht in de verschillende manieren waarop je contact kunt maken met je lichaam. Je hebt de tools om dit thuis te oefenen.

Dag 2: Hoe richt je de aandacht van je patiënt naar binnen?

Welke voel-aanwijzingen geef je je patiënt? Wanneer richt je je op de beweging zelf? Wanneer leg je de focus op het contact met de grond? Je experimenteert met de verschillende facetten van aandachtstraining. Aan het einde van de dag ben je in staat om je cliënt te begeleiden met voel-aanwijzingen.

Dag 3: Hoe geef je je patiënt zelfvertrouwen?

Een onzekere patiënt verlangt naar bevestiging. Ze wil van jou horen dat ze het goed doet. Een belangrijk aspect van compassionate coaching is dat je geen oordeel velt. Je kijkt naar je cliënt zoals een scheidsrechter naar een tenniswedstrijd kijkt: objectief. Daarom ga je vandaag aan de slag met je verbale cues: hoe houd je je taal neutraal?

Dag 4: Hoe geef je je patiënt een succes-ervaring?

Als je coacht met compassie heb je zorg voor je patiënt. Je wilt niet dat ze haar grenzen overschrijdt, want pijn na een training werkt allesbehalve motiverend. Maar welke oefeningen kies je precies voor je patiënt? Kun je zien wat wel en niet passend is? Aan het einde van deze dag is je observatievermogen toegenomen.

Dag 5: Hoe begeleid je groepen?

Op de laatste trainingsdag ben je in staat een groepsles mind your movement of krachttraining te geven, zonder dat je je eigen body awareness verliest.

Na de opleiding

Je weet in elke training een ontspannen sfeer neer te zetten. Je patiënten zijn op hun gemak en jij ook. Je verwacht niks van je cliënten, want dan zijn ze op hun best. Het vertrouwen in hun lichaam groeit, ze worden sterker, fitter en zelfbewuster. Jij haalt meer voldoening uit je werk. Mensen trainen is het mooiste vak ter wereld.


Praktische informatie

Voor wie? Voor fysio- en oefentherapeuten
Waar?Bij Fitdans in Veghel
Wanneer?15 en 29 september, 14 en 28 oktober, 4 november
Hoe lang?11.30 – 18.30 uur
Kosten?€895,- per persoon excl. BTW


Wil je weten of de opleiding iets voor jou is? Neem contact op, ik spreek je graag.