Opleiding compassionate coaching

Als compassionate coach geef je je patiënten en sporters steun in plaats van kritiek. Mensen hoeven niet béter te worden – ze zijn al goed genoeg. Je gebruikt je trainingen om de deelnemers te laten zien waartoe ze in staat zijn. Dat is altijd méér dan ze zelf denken.

Een groep met een leider

 

In de opleiding komen de vier componenten van compassionate coaching aan bod:

  1. Veiligheid
  2. Vrijheid
  3. Opmerkzaamheid
  4. Zelfzorg

Veiligheid

Mensen leggen de lat hoog. Ze willen 10 kg afvallen in 10 weken. Ze leggen 20 kg op hun schouders in de eerst pump les. Ze verwachten dat ze na drie pilateslessen de jackknife kunnen.

Ambities zijn prima, maar ze leiden ook tot frustraties, faalangst en teleurstellingen. Als trainer stel je je cliënten gerust: je moedigt aan, je troost, je ondersteunt. Je cliënten halen opgelucht adem. In jouw nabijheid voelen ze zich veilig – en dat is toevallig het beste klimaat om in te presteren.

Vrijheid

Als professional ben je geneigd om je patiënten en sporters aan de hand te nemen. Je zegt wat ze moeten doen, wat ze moeten laten, en welke spieren ze moeten inzetten. Ga maar na:

  • Span je buikspieren aan, knijp in je billen, duw je schouders omlaag
  • Maak je helemaal lang, hou je bekken mooi recht, adem goed door
  • Dat kan dieper, ga door, je bent goed bezig’

Maar niemand vindt het leuk om gecommandeerd te worden. Gelukkig is dat ook helemaal niet nodig. Als jij je beperkt tot het kiezen van de oefenstof, dan beslissen de deelnemers zelf wel hóe ze die oefeningen uitvoeren. Je bent de dirigent: jij selecteert het stuk, maar de muzikanten spelen hun eigen interpretatie.  

Geef je sporters zelfregie. Je bent geen veeleisende trainer, maar gewoon een goede vriend met verstand van zaken.  

Opmerkzaamheid

Als compassionate coach voorkóm je dat trainen pijn doet. Je vraagt je deelnemers om hun lichaam te voelen: hoe weten ze anders waar hun grenzen liggen?

Maar mensen nemen de subtiele signalen van hun lichaam neem alléén waar als ze niet nadenken. Als ze zichzelf vergelijken met de buurvrouw, of als ze terugdenken aan de ruzie met hun puberzoon, dan voelen ze de grond onder hun voeten niet. Jij moet de gedachtentrein van je sporters stil zien te zetten en hun body awareness vergroten. Dat doe je met voel-aanwijzingen.

Voel-aanwijzingen vragen veel van jou: je moet deelnemers steeds attenderen op de veranderingen in hun lichaam. Je hebt er een groot inlevingsvermogen voor nodig, en je moet blijven praten. Daarom komt dit onderdeel uitgebreid aan bod.

Zelfzorg

Je zorgt goed voor je cliënten. Je bouwt de training rustig op. Je doet de oefeningen vóór. Je biedt een helpende hand als je ziet dat je cliënt het zwaar heeft. Maar als je steeds naar anderen kijkt, verlies je jezelf gemakkelijk uit het oog – en loop je het risico om uitgeblust te raken.

Dus ik moet mezelf in de gaten houden?

Ja. Het is net als in een vliegtuig. De stewardess legt uit dat je éérst je eigen zuurstofmasker moet opdoen, voordat je je kinderen helpt. Je kunt anderen alleen maar bijstaan als je zorgt voor een continue stroom van self-support. In de opleiding leer je om net zo aardig voor jezelf te zijn als dat je voor je cliënten bent.

Hoe werkt de opleiding precies?

De opleiding is compact: hij duurt 10 weken. We werken één middag per week live samen. Daarnaast maak je video-opnames van je lessen of behandelingen. Die stuur je in ter observatie, aan mij én je collega’s. We zien alles van elkaar – en we geven elkaar vriendelijke feedback. Je werkt gemiddeld 2 uur per dag aan huiswerkopdrachten en zelfstudie.

En wat kan ik na afloop?

Na de opleiding weet je in iedere training een ontspannen sfeer neer te zetten. Je deelnemers zijn op hun gemak – en jij ook. Je verwacht niks van je deelnemers, want dan zijn ze op hun best. Het vertrouwen in hun lichaam groeit, ze worden sterker, fitter en zelfbewuster. Jij haalt meer voldoening uit je werk. Training geven is het mooiste vak ter wereld.


Praktische informatie

Voor wie? Voor fysio- en oefentherapeuten, yoga- en pilatesdocenten, personal trainers en groepslesdocenten
Waar?Op locatie. Bij voorkeur in de eigen praktijk, sportschool of studio
Wanneer?In overleg. Twee keer per jaar start er een nieuwe groep
Hoe lang?10 weken. Je hebt 3 uur per week fysiek les, en je doet iedere dag aan zelfstudie
Kosten?2000 euro per persoon excl. BTW.


Meer informatie? Neem Contact op