Opleiding compassionate coaching voor sportdocenten

Je geeft al jaren les. Je houdt van je werk en je volgt scholingen om je vakkennis up-to-date te houden. Je wéét hoe belangrijk bewegen is, en je bent trots als je deelnemers zichzelf uitdagen. Als zij met opgeheven hoofd de zaal verlaten, doe jij dat ook. Jouw werk doet ertoe.

Toch haken mensen af

Soms zie je dat sporters zichzelf in de weg zitten. Ze raken achter op de groep, en dat frustreert ze. Na een tijdje verliezen ze hun motivatie en zeggen ze hun abonnement op.  Je baalt, had je niet iets kunnen doen?

Je kunt de prestatiedruk wegnemen

Als compassionate coach geef je je deelnemers steun in plaats van kritiek. Sporters hoeven niet béter te worden – ze zijn al goed genoeg. Je gebruikt je lessen om deelnemers te laten zien waartoe ze in staat zijn. Dat is altijd méér dan ze zelf denken.  

In de opleiding komen de vier componenten van compassionate coaching aan bod:

  1. Zelfzorg
  2. Vriendelijkheid
  3. Zelfregie
  4. Mindfulness

1. Zorg voor jezelf

Je zorgt goed voor je sporters. Je bouwt de les rustig op. Je doet de oefeningen vóór. Je biedt een helpende hand als je ziet dat iemand het zwaar heeft. En als de hele groep je hulpeloos aankijkt, pas je de les ter plekke aan. Maar als je steeds naar anderen kijkt, verlies je jezelf gemakkelijk uit het oog – en loop je het risico om geblesseerd te raken.

Dus ik moet mezelf in de gaten houden?

Ja. Het is net als in een vliegtuig. De stewardess legt uit dat je éérst je eigen zuurstofmasker moet opdoen, voordat je je kinderen helpt. Je kunt anderen alleen maar bijstaan als je zorgt voor een continue stroom van self-support. In de opleiding leer je om net zo aardig voor jezelf te zijn als dat je voor je cliënten bent.

2. Wees vriendelijk

Sporters leggen de lat hoog. Ze willen 10 kg afvallen in 10 weken. Ze leggen 20 kg op hun schouders in de eerst pump les. Ze verwachten dat ze na drie pilateslessen de jackknife kunnen.

Ambities zijn prima, maar ze leiden ook tot frustraties, faalangst en teleurstellingen. Als trainer kun je daar niks aan veranderen, mensen leggen zichzélf die druk op. Wat je wél kunt doen, is de ander geruststellen: je moedigt aan, je troost, je ondersteunt. De sporter haalt opgelucht adem. In jouw nabijheid voelt hij zich veilig – en toevallig is dat het beste klimaat om in te presteren.

3. Geef je sporters zelfregie

Als docent ben je geneigd om je sporters bij de hand te nemen. Je zegt wat ze moeten doen, wat ze moeten laten, en welke spieren ze moeten inzetten. Ga maar na:

  • Span je buikspieren aan, knijp in je billen, duw je schouders omlaag
  • Maak je helemaal lang, hou je bekken mooi recht, adem goed door
  • Dat kan dieper, ga door, je bent goed bezig’

Maar niemand vindt het leuk om gecommandeerd te worden. Gelukkig is dat ook helemaal niet nodig. Als jij je beperkt tot het kiezen van de oefenstof, dan beslissen de deelnemers zelf wel hóe ze die oefeningen uitvoeren. Je bent als een dirigent: je selecteert het stuk, de muzikanten spelen hun eigen interpretatie.  

Geef je sporters eigen regie. Je bent niet langer de strenge leraar, maar gewoon een goede vriend met verstand van trainen.  

4. Mindfulness

Als compassionate coach voorkóm je dat trainen pijn doet. Je vraagt je deelnemers om hun lichaam te voelen: hoe weten ze anders waar hun grenzen liggen?

Maar sporters nemen de subtiele signalen van hun lichaam alléén waar als ze niet nadenken. Als ze zichzelf vergelijken met de buurvrouw, of ze denken aan de ruzie met hun puberzoon, dan voelen ze de grond onder hun voeten zéker niet. Je moet de gedachtentrein van je sporters stil zien te zetten. Dat doe je met voel-aanwijzingen.

Voel-aanwijzingen vragen veel van jou: je attendeert de deelnemers voortdurend op de veranderingen in hun lichaam. Je hebt er een groot inlevingsvermogen voor nodig, en je moet blijven praten. Daarom komt dit onderdeel uitgebreid aan bod.

Hoe werkt de opleiding precies?

De opleiding is compact: hij duurt maar 10 weken. We werken één middag per week live samen. Daarnaast maak je video-opnames van je lessen. Die stuur je in ter observatie, aan mij én je collega’s. We zien alles van elkaar – en we geven elkaar vriendelijke feedback. Je werkt gemiddeld 2 uur per dag aan huiswerkopdrachten en zelfstudie.

En wat kan ik na afloop?

Na de opleiding weet je in iedere les een ontspannen sfeer neer te zetten. Je deelnemers zijn op hun gemak – en jij ook. Je verwacht niks van je deelnemers, want dán zijn ze op hun best. Het vertrouwen in hun lichaam groeit, ze worden sterker, fitter en zelfbewuster. Jij haalt meer voldoening uit je werk. Sportlessen geven is het mooiste vak ter wereld.


Praktische informatie

Voor wie? Voor ervaren yoga- en pilatesdocenten, personal trainers en groepslesdocenten
Waar?Op locatie. Bij voorkeur in de eigen sportschool of studio
Wanneer?In overleg. Twee keer per jaar start er een nieuwe groep
Hoe lang?10 weken. Je hebt 3 uur per week fysiek les, en je doet iedere dag aan zelfstudie
Kosten?2000 euro per persoon excl. BTW.


Meer informatie? Neem Contact op