Opleiding: bewegen op muziek
Van oefenen naar trainen
Je geeft al pilateslessen aan mensen met pijn. Je geniet ervan als je ziet hoe het zelfvertrouwen van je deelnemers groeit. Nu loop je tegen een nieuwe uitgaging aan, want: hoe ga je verder? Kun je ook de condítie van de deelnemers verbeteren? En zo ja, hoe pak je dat dan aan?

Muziek brengt mensen in beweging. Waarschijnlijk doe je zelf wel eens een les body workout, body pump of aerobics. Dan weet je dat muziek helpt om een oefening vol te houden. Op de juiste beat beweeg je als vanzelf. In de opleiding bewegen op muziek leer je hoe je muziek inzet als ondersteuning van een training. Zonder dat dat ten koste gaat van de kwaliteit van bewegen.
Voor wie is deze opleiding?
De opleiding bewegen op muziek is voor fysio’s die houden van lesgeven. Je vindt het heerlijk om te stoeien met oefeningen en uit te vogelen wat wel en niet werkt. Maar hoe mooi je de pilatesmethode ook vindt, soms verlang je naar meer dynamiek in je lessen. Je wil niet alleen de coördinatie van je deelnemers verbeteren, je wil ze ook sterker en fitter maken.
Wat levert de opleiding bewegen op muziek je op?
Variatie in je werk
Als fysio zie je zo’n twintig patiënten per dag. Dat is intensief. Als je naast de één-op-één sessies ook groepslessen gaat geven, doorbreek je die routine. Lesgeven is nooit saai. Het is spannend, het vraagt je volle aandacht, én het geeft voldoening. Naarmate je vaardiger wordt in lesgeven, is het leuker om verschillende soorten lessen te geven.
Je werkt op muziek die je leuk vindt
Als je muziek gebruikt waar je blij van wordt, straalt jouw enthousiasme uit op de groep. Je deelnemers kunnen niet stil blijven staan, al zouden ze dat willen. Muziek activeert jou én je deelnemers.
Je leert cuen en hands-on corrigeren
Muziek houdt de groep aan de gang. Wanneer je deelnemers eenmaal bewegen in de maat van de muziek, gaan ze gewoon door, ook al zeg je niks meer. Dat is fijn, want het geeft jou de ruimte om individuele deelnemers te helpen. Niet met woorden, maar hands-on.
Je laat de muziek voor je werken
Muziek is opgebouwd uit blokken van 32 tellen. Als je de structuur van muziek herkent, kun je die gebruiken voor je choreografie. Een choreografie voorkomt dat je steeds hetzelfde doet. Hoe meer je in staat bent om korte blokjes op te bouwen, hoe makkelijker je variatie krijgt in je lessen.
Je breidt je oefeningenarsenaal verder uit
In deze opleiding staan grote en kleine krachtoefeningen centraal. Uit je dagelijkse praktijk ken je de squats, lunges en push-ups. Maar gebruik je ooit oefeningen in zijlig, buiklig of op handen en knieën? Grote kans dat je in deze opleiding weer tal van nieuwe oefeningen leert kennen. Of zelf verzint.
Je durft in te spelen op de groep
Jouw groepslessen op muziek zijn niet in beton gegoten. Je bent in contact met de groep, je past je aan aan het niveau van je deelnemers. Je draait nooit zomaar een lesje af.
Je boekt resultaten
Je deelnemers doen mee op hun eigen niveau. En dat is prima. In je groepslessen heb je geen behandelmaximum, waardoor mensen kunnen groeien in hun eigen tempo.
Je staat ontspannen voor de groep
Tijdens de opleiding heb je geleerd om je te laten leiden door de muziek. Je mag de regie loslaten, waardoor je meer aandacht overhoudt voor de mensen in de groep. Dat voelt goed.