Hieronder vind je de geluidsopnames van een body scan en een aantal basic Pilates lessen. De oefeningen zijn eenvoudig: je gaat er niet van zweten. Het doel is namelijk niet om sterker te worden, maar om je lichaamsbewustzijn te vergroten. Je vólgt je bewegingen. Je kijkt naar jezelf alsof je naar een aflevering van Stranger Things kijkt. Je zit er helemaal in: je bent geen herhalingen aan het tellen en je kijkt niet op de klok.

Je bent in het hier en nu

Dat komt door de voel-aanwijzingen. ‘Voel de grond onder je hoofd. Volg de beweging van je rechter knie. Voel de positie van je bekken.’ Als je gedachten afdwalen, verlies je het contact met je lijf. Dat is niet erg, je pakt het wel weer op. Focussen kun je leren. Hoe vaker je naar de geluidsopnames luistert, hoe makkelijker je met je aandacht bij jezelf blijft.

Je beweegt vrijuit

Jij bepaalt hoe je een oefening uitvoert – je hoeft niet aan allerlei voorwaarden te voldoen. Je weet zelf heel goed wat je wel en wat je niet kunt, want je proprioceptie vertelt je dat. Je proprioceptie is je zesde zintuig. Het informeert je over je houding, de spanning in je spieren en je positie in de ruimte. Als je een beweging maakt die niet bij je past, dan voel je weerstand. Ga je tóch door, dan doet dat pijn en stop je vanzelf.

Wat heb je nodig?

Een matje en een pilatesbal van 22 cm. Deze bal blaas je halfzacht op. Je gebruikt hem als kussen onder je hoofd of onder je bekken. Heb je geen bal, leg dan een boek of opgevouwen handdoek onder je hoofd.

Body scan

Focus op je bekken, met bal

Focus op je voeten

Focus op je bekken

Focus op je hoofd

Beweging volgen