Zo trots als een pauw

Terug naar overzicht

Teleurstelling

Mijn dochter kreeg vanochtend een enorme teleurstelling te verwerken. De orthodontist raadde haar aan om opnieuw een beugel te nemen. Ze heeft al een beugel gehad. Helaas begon begon één kies uit de pas te lopen. Helemaal niet zo’n groot probleem, maar ze vond het storend genoeg om het te melden en te vragen om advies. Dat viel anders uit dan zij had verwacht. Oké, opnieuw een paar plaatjes, dat is te overzien. Een nieuwe onderbeugel ook nog wel. Maar een complete behandeling voor zowel boven- als ondergebit, daar werd ze letterlijk even stil van.

Eigen keuze

Het huilen staat haar nader dan het lachen als we na afloop samen naar huis gaan. Ze moet eigenlijk naar school, maar ik besluit dat ze best een uurtje later kan gaan. Dat geeft haar de tijd om de informatie te verwerken. Al pratende komen de vragen vanzelf. Na een uurtje besluit ze dat ze opnieuw in gesprek wil met de orthodontist. Pas wanneer al haar vragen zijn beantwoord, zal ze een keuze maken. Ik maak een afspraak voor volgende week, we doen nog een spelletje, en als ze naar school gaat kan ze al weer lachen.

You can't stop the waves, but you can learn to surf
Aditya Singh

Trots

En ik? Ik ben zo trots op haar. Als mij dit was overkomen zou ik lam geslagen zijn. Ik zou boos zijn op iedereen en zwelgen in zelfmedelijden. Maar zij niet. Natuurlijk is ze verdrietig, boos en zelfs bang (er moeten kiezen getrokken worden), maar ze bewaart haar rust. Ze houdt de touwtjes in handen door geen overhaaste beslissingen te nemen. Het overkomt haar wel, maar ze bepaalt zelf hoe ze reageert. En dat maakt mij zo trots als een pauw! In mijn vorige blog beschrijf ik hoe lastig ik het vind om ontspannen om te gaan met moeilijkheden. En mijn 14-jarige dochter doet het gewoon! Ze laat zichzelf niet in een slachtofferrol duwen, maar neemt gedecideerd het heft in eigen handen.

Mooi

Als ik denk aan een pauw, dan zie ik een vogel die blij is met zichzelf, die aan de wereld wil laten zien hoe mooi hij is. Mijn dochter is mooi. Dat staat helemaal los van haar uiterlijk. Ze is mooi omdat ze vol vertrouwen is. Natuurlijk vraagt ze om hulp, ik hoop dat ze dat altijd zal blijven doen. Maar als het puntje bij het paaltje komt, vertrouwt ze op zichzelf. En dat maakt haar uniek en ontzettend mooi!