Zo fit als een hoentje

Terug naar overzicht

Fit

Toen ik stopte met het geven van sportlessen was ik bang mijn conditie te verliezen. Het geven van sportlessen is een luxe baan: na afloop van de werkdag hoefde ik me niet meer naar de sportschool te slepen. Integendeel, ik kreeg betaald voor het sporten! Ik heb daar intens van genoten, zeker in de tijd dat mijn kinderen klein waren. Vroeger begreep ik het niet als mensen zeiden: ‘Ik heb echt de puf niet meer om te gaan sporten.’ Maar toen ik eenmaal moeder was, begreep ik die woorden wél! Ook ik zat ’s avonds uitgeput op de bank. Mede dankzij mijn werk bleef ik fit.

Pijn

Niets dan voordelen, zou je zeggen. Toch zitten er ook nadelen aan het geven van actieve lessen. Ik kon mijn  eigen grenzen niet echt in de gaten houden. Dat gold met name voor mijn begintijd. Ik deed alles zelf mee om zo de groep aan de gang te houden. Met ervaring ontwikkelde ik het vermogen om mijn stem het werk te laten doen. Fysiek wordt het dan makkelijker vol te houden maar, eerlijk is eerlijk, na drie lessen was ik echt wel moe. En mijn lijf deed pijn, variërend van  ‘gewone’ spierpijn tot meer verontrustende gewrichtspijn.

The only source of knowledge is experience
Albert Einstein

Lichamelijke klachten

Lichamelijke klachten hebben mij altijd mateloos gefascineerd. Pijn hoort bij het leven, maar wanneer is die pijn niet meer acceptabel? Wanneer ga je naar een dokter, een fysiotherapeut of een andere deskundige? En wat is je eigen rol in het herstelproces? Ik heb ontdekt dat ik vatbaarder ben voor blessures als ik niet lekker in mijn vel zit. Soms is het net alsof mijn lijf me toespreekt: ‘Mendy, je loopt jezelf voorbij, neem rust!’ En vervolgens schiet het zó in mijn rug dat ik drie dagen lang letterlijk geen stap kan zetten. Dat is me één keer overkomen. Ik zal de wanhoop van die pijn nooit meer vergeten, de angst om maanden te moeten revalideren evenmin. Het tegengestelde bleek waar: een week na het drama stond ik alweer les te geven. Zodra ik toegaf aan de kwaal en op bed ging liggen, herstelde ik verrassend snel.

Schuld

Ik ben ervan overtuigd dat klachten zelden uit de lucht komen vallen. Dat betekent niet dat klachten je eigen schuld zijn. De vraag die ik in mijn loopbaan als fysio het meest gehoord heb is: ‘Wat heb ik verkeerd gedaan?’  Misschien is dit de verkeerde vraag. Je zou ook kunnen zeggen: ‘Mijn rug doet pijn, wat kan ik nu doen om het te verzachten? Misschien helpt een wandeling, een pauze, een paar oefeningen…. wat heb ik op dit moment nodig?’

Klachtenvrij

Het leven van een werkzoekende heeft absoluut voordelen. Ik heb meer tijd dan ooit tevoren om naar de wensen mijn lichaam te luisteren. Het resultaat is verbluffend. Ik ben volledig klachtenvrij. Er is een addertje onder het gras; ik wil dit gevoel vasthouden, terwijl ik weet dat het onmogelijk is. De kunst is om niet gefrustreerd te raken als een nieuwe blessure zich aandient. Rekening houden met mijn fysieke eigenaardigheden werkt vele malen beter.