Zelfvertrouwen

Terug naar overzicht

Toen ik nog een baby was, durfde ik voor mijn wensen uit te komen. Als ik honger had, huilde ik net zolang totdat ik eten kreeg. Als ik me goed voelde, werd iedereen blij van mijn stralende lach. Alles waar ik behoefte aan had, durfde ik te gewoon te vragen. Ik schaamde me hier niet voor, integendeel, ik vertrouwde op mijn gevoel.

Toen ik ouder werd, ging ik steeds meer aan mezelf twijfelen. Er werd mij verteld dat ik me niet goed genoeg ontwikkelde want mijn motoriek liep achter bij dat van leeftijdsgenoten. Langzaam maar zeker ging ik dat geloven en ik vergat dat ik ook had leren lopen en praten, maar misschien iets later dan het gemiddelde kind. Ik voelde me vaak onzeker en deed mijn best op school. Ik kon namelijk goed leren en bij complimenten groeide mijn zelfvertrouwen. Maar ieder punt van kritiek leidde tot twijfel aan mijn eigenwaarde.

Op dit moment ken ik dat gevoel nog steeds. Ik geef al bijna 20 jaar sportlessen, maar al krijg ik tien complimenten, één kritische beoordeling doet ze allemaal teniet. Ook in mijn opleiding Alexander Techniek word ik vaak geconfronteerd met mijn onzekerheid. Als ik op iemand oefen, is er altijd dat stemmetje in mijn hoofd dat zegt: “Stop er maar mee, dit leer je nooit.” Ik voel me dan bang, boos of ongeduldig en het gevolg is dat ik zo ben afgeleid dat ik niet meer voel wat ik doe. Zo word ik nooit een goede Alexander leraar!

If you would like to build your self-esteem, remember to love yourself daily
Louise Hay

Ik kwam Louise Hay tegen op het Internet. Zij houdt zich bezig met affirmaties; jezelf bewust positief toespreken. De basis is simpel en tegelijkertijd verschrikkelijk moeilijk. Louise zegt: Kijk naar jezelf in de spiegel en zeg dat je van jezelf houd.” Ik ben hiermee aan de slag gegaan en ik kwam erachter hoe ontzettend zelf-kritisch ik eigenlijk ben! Ik hou helemaal niet van mezelf, ik vind mezelf ongeduldig, niet goed genoeg en te gestresst. De affirmatie “Ik ben veilig, er wordt voor mij gezorgd” helpt mij enorm. Als ik dat gevoel van veiligheid in me op kan nemen en erop durf te vertrouwen, gaat alles wat ik doe veel beter.

Van nature ben ik een prima mens. Dat geldt voor mij maar ook voor alle andere mensen. Door mijn continue zelfkritiek ben ik dat helemaal vergeten! Me goed voelen, trots zijn op mezelf, mijn eigen waarde vinden, dat is de basis voor een gelukkig leven. En ook de basis voor een gelukkige samenleving. Ik ben er nog lang niet, maar ik ben in training. En met resultaat. Ik schrijf weer, geef meer lessen en durf te oefenen op mijn mede-studenten. Ik ga steeds meer geloven in mijn eigen waarde. Dat is voor mij de basis van Alexander Techniek. Pas als je vertrouwt op jezelf, kun je observeren zonder oordeel. Als ik me niet veilig voel, blijf ik bezig met interpreteren en zelf kritiek. Wil je hier meer over weten, kijk dan eens op de website www.louisehay.com. Ze helpt je herinneren aan wat je eigenlijk wel weet, maar was vergeten.