Yes We Can Clinics: een pleidooi voor liefde

Terug naar overzicht

Brabants Dagblad

Een paar weken geleden stond er een stukje in het Brabants Dagblad over de Yes We Can Clinics. Zij  behandelt jongeren van 13 t/m 23 jaar met psychische problemen, verslavingen en gedragsproblemen. Ik volg ze al een tijdje. Dat begon bij bij het zien van hun naam: ‘samen we kunnen het!’

Ervaringsdeskundige

Bij Yes We Can Clinics werken veel ervaringsdeskundigen. In het krantenartikel vertelt Soraya Zwemstra: ‘Ik was van mijn twaalfde tot mijn twintigste verslaafd. Aan alcohol, blowen, aan van alles en nog wat. Er liepen dingen niet goed in mijn leven: de pijn die ik daarover voelde wilde ik dempen.’ Ze herkent de smoezen, de bullshit, het blijven hangen in de slachtofferrol van de jongeren: ze trapt er niet in. ‘Want zelf heb ik ook heel lang de schuld voor mijn verslaving bij iedereen neergelegd behalve bij mezelf. Dat schiet echt niet op.’

Liefde is het belangrijkste wat wij hier doen.
behandelaar bij Yes We Can Clinics

Persoonlijke groei

Soraya heeft geleerd om de regie over haar leven terug te pakken. Ze kan haar verleden niet veranderen, maar ze kan het wel onder ogen zien en nu andere keuzes maken. Eigenlijk heeft ze zichzelf opnieuw uitgevonden, ontdekt hoe ze wél wil leven en een verandering bewerkstelligd. Keuzes gemaakt waar ze trots op is. Haar verhaal gaat over groeien. Ik voel me aangesproken, want groeien wil ik ook. Je hoeft geen verslavingsverleden te hebben om te willen veranderen. Ik doe of zeg dagelijks dingen waar ik later spijt van heb. Niemand is perfect, dat hoeft ook niet. Vallen en weer opstaan, leren van je fouten, openstaan voor nieuwe mogelijkheden, dat is de essentie van groei. Daar heb je hulp bij nodig.

Liefde

Het artikel over Yes We Can sluit af met de woorden van een andere behandelaar: ‘Liefde is het belangrijkste wat wij hier doen.’ Is het zo simpel, is liefdevolle aandacht genoeg om te veranderen? Ja. Natuurlijk is er ook deskundigheid nodig, maar ik geloof dat zonder oprechte betrokkenheid een behandeling gedoemd is te mislukken. Als ik een patiënt niet aardig vind kan ik hem niet helpen. Als een pupil geen band voelt met zijn begeleider, dan is de relatie onveilig en ongelijkwaardig. Het vertrouwen ontbreekt. Zonder liefde is groei niet mogelijk. Dat is de spijker op zijn kop. De beste adviezen en de mooiste analyses kunnen niet op tegen een liefdevolle benadering. Iedere ouder, iedere docent weet dat. Een kind dat opgroeit in een liefdevol gezin krijgt een goede start. Maar de oprechte belangstelling van een leraar, een begeleider, een vriend, een therapeut is ook prima. Zonder liefde is het leven koud en donker. Dat hebben ze begrepen bij Yes We Can Clinics.