Leren met plezier!

Terug naar overzicht

leren op school

Ik hou van leren. Ik ben ermee begonnen toen ik nog heel klein, gewoon thuis bij mijn ouders. Zij vertelden mij wat ik wel en niet mocht, wat er van mij verwacht werd en hoe ik me moest gedragen. Op school ging dit proces verder, nu nam de juf het stokje over. Zij leerde mij lezen, schrijven, rekenen en omgaan met klasgenoten. In mijn puberteit leerde ik vooral van vriendinnen, hun mening was voor mij het belangrijkste. Dit proces gaat door tot de dag van vandaag. Nog steeds heb ik leraren, maar inmiddels ben ik zelf ook leraar geworden. Zoals mijn ouders mij opvoedden naar hun normen en waarden,  zo geef ik mijn kinderen mijn normen en waarden mee. En in mijn werk leer ik mensen hoe ze moeten bewegen.

We carry all the power we need inside ourselves
J.K. Rowling

“Ik maak van jou een goede handbalster”

Wat mij opvalt, nu ik het bovenstaande stukje opnieuw lees, is het gebruik van het woord “moeten”. Een leraar vertelt je wat je moet doen. Zoals mijn dochter gisteren tegen mij zei: “Als ik doe wat de trainer zegt, dan word ik misschien wel een hele goede handbalster”. Zij hoeft alleen maar naar hem te luisteren en alles komt goed! Zij legt de verantwoordelijkheid bij de trainer. Als het niet lukt, dan kan zij er niets aan doen. Zo werkt het ook bij het Nederlands voetbalelftal: als de wedstrijd wordt verloren, vliegt de coach eruit! Eigenlijk zegt een leraar of een coach die zo te werk gaat: je bent nu nog niet goed genoeg, maar onder mijn leiding kun je beter worden.

Ik ontdek mijn eigen mogelijkheden

Het kan ook anders! Zoals ik de blog over  body en mind al vertelde, hebben wij een enorme capaciteit. In de eerste jaren van je leven, de fase waarin je nog niet kan praten, heb je enorm veel geleerd. Niemand hoefde je te vertellen dat je moest gaan lopen, dat deed je gewoon. Ik ging pas lopen rond mijn tweede verjaardag. Het was echt niet zo dat ik daarmee zat, ik deed wat ik kon en dat was prima! En uiteindelijk (bijna tegen de verwachting van mijn moeder in) ging ik alsnog lopen. We hebben veel meer capaciteiten dan alleen het vermogen om te lopen. Als we op ons tweede al kunnen lopen en praten, wat zit er dan nog meer in ons? Dat kan niemand je vertellen, dat kun je alleen zelf ontdekken.

Hieronder vind je een filmpje van een 3-jarig jongetje dat fantastisch kan drummen. Dat heeft hij geleerd omdat hij gevoel voor muziek heeft en omdat er een drumstel ter beschikking is. Zijn vader heeft hem dat niet geleerd, hij heeft hem alleen de ruimte gegeven om het zelf te ontdekken. Dan ben je een fantastische leraar! Geef de ander de ruimte om hem zelf te laten ontdekken wat hij kan en waar hij van houdt. Een goede leraar vertelt zijn leerling niet wat hij moet doen, hij maakt hem bewust van wat hij allemaal kan. Daarmee geeft hij de verantwoordelijkheid aan de leerling.

Alexander Techniek gaat over het ontdekken van je eigen mogelijkheden, je eigen capaciteiten. Een Alexanderleraar vertelt je niet wat je moet doen, maar helpt je om het zelf te ontdekken. Dat is wat Ron en Nadia voor mij hebben gedaan. En daar zal ik ze altijd dankbaar voor blijven.

Geniet van het drummertje!