Waarom corrigeren helemaal niet nodig is!

Terug naar overzicht

Corrigeren en commanderen

Ik ben gewend om te corrigeren. Zeker thuis bij de kinderen ben ik de hele dag door aan het corrigeren en commanderen. Ik hoor mezelf vaak zeggen: “Ruim je spullen op, eet eens netjes, hang niet zo op de bank, schiet eens op…..” Eenmaal op werk, ga ik hier gewoon mee door. Tijdens een sportles geef ik aan wat de deelnemers wèl en vooral ook nìet moeten doen. Een paar opmerkingen tijdens het uitvoeren van een squat:

  • Laat je knieën niet voorbij je tenen gaan
  • Span je buikspieren
  • Zet je voeten breed neer
  • Breng je schouders naar achteren
  • Zorg dat je rug niet rond wordt
  • Span je bilspieren

 

Teaching: say less and notice more!
Timothy Gallwey

Wel aanwijzingen, maar geen correcties

Ik heb vanochtend een les body workout en total workout gegeven op het Radboud Sportcentrum. De lessen liepen als een trein en de deelnemers bewogen fantastisch. Ineens viel het mij op dat ik niet meer corrigeer. Mijn aanwijzingen zijn veranderd! Ik hoor mezelf het volgende zeggen:

  • Voel de grond onder je voeten
  • Voel de souplesse van je beweging
  • Volg de beweging van je hoofd
  • Voel dat je stevig staat

Ik geef wel aanwijzingen maar geen correcties! De sporter heeft niets te doen, alleen maar te voelen. Ik vraag ik de deelnemers om zich bewust te worden van hun lichaam, om naar zichzelf te kijken terwijl ze bewegen. Niet ìk let op de uitvoering, dat doen ze zèlf. En de bewegingen worden steeds vloeiender, makkelijker, meer gecoördineerd. Ik combineer de Alexander Techniek met een gewone aerobicsles en daardoor verbetert de coördinatie en het plezier van de deelnemers!

Alexander Techniek

F.M. Alexander was een acteur die steeds meer last kreeg van zijn stem. Het begon met een duidelijk hoorbare ademhaling maar uiteindelijk verloor hij zijn stem helemaal. Hij zocht hulp maar niemand kon zijn stem weer fit genoeg krijgen om zijn werk te hervatten. Daarom ging hij zelf op zoek naar een oplossing. Hij begon voor de spiegel en keek naar zichzelf terwijl hij praatte. Hij zag dat hij aan het vechten was om te ademen en te praten. Hij spande spieren in zijn hele lichaam alleen om zijn stem te gebruiken! Hij was zich hier totaal niet van bewust geweest, maar het kijken ernaar was het begin van een verandering. Hij werd steeds beter in het kijken naar zichzelf, niet alleen via de spiegel maar ook via zijn propriocepsis, dat is het vermogen om je lichaam te voelen. Zijn lichaamsbewustzijn verbeterde en daarmee ook zijn stem. Het kostte hem jaren voordat hij begreep waarom zijn stem was hersteld, en toen ontstond de Alexander Techniek.De essentie is: lichaamsbewustwording verbetert de coördinatie.

Bewegen is leuk

Als sportdocent was ik gewend om iedere fout die ik zag te corrigeren. Dat is niet leuk voor de deelnemer, hij krijgt het gevoel dat hij tekort schiet, dat hij nog niet goed genoeg is. Door naar jezelf te kijken komt de correctie vanzelf. Dat scheelt een hoop frustraties. En dat is wat ik wil meegeven: bewegen is leuk!