Vaiana, een verhaal met symboliek

Terug naar overzicht

Vaiana

Het is vakantie, wat doe je dan? Ik kijk naar Vaiana samen met mijn kinderen. Ik heb de film in de bioscoop al gezien, mijn 12-jarige zoon wil nog steeds met mij mee naar Disney tekenfilms, en word opnieuw geraakt door de symboliek van het verhaal. Een klein meisje die alles heeft wat haar hartje begeert, wil net datgene wat ze niet kan krijgen: varen op zee. Haar vader houdt haar uit alle macht tegen. De enige die haar begrijpt is haar oma, de dorpsgek, zij staat symbool voor Vaiana’s innerlijke stem, haar intuïtie. Natuurlijk vaart ze uit, leert ze zeilen, maakt ze nieuwe vrienden en redt ze uiteindelijk haar stam. Maar behalve een leuk verhaal is het vooral een film over het leven: je eigen keuzes maken en je niet laten leiden door externe invloeden.

The more you like yourself, the less you are like anyone else, which makes you unique.
Walt Disney

Dat snap jij niet

Ik kan best goed keuzes maken, ik weet steeds beter wat ik wil. Maar ik worstel enorm met die “externe invloeden”, want ik wil ook rekening houden met anderen. Gisteren ontving ik een mail die me behoorlijk van mijn stuk bracht. Iemand vertelde me dat ik een aantal zaken verkeerd interpreteer. De schrijfster wees me erop me hoe de vork daadwerkelijk in de steel zat. De toonzetting was vriendelijk, begripvol en heel erg belerend. Ik voelde me als een kind dat door haar juf terecht werd gewezen! In eerste instantie was ik lam geslagen, zag ik de situatie dan zo verkeerd? Het duurde even voordat ik me realiseerde dat ik een vergissing beging. Zij wilde mij klein maken en ik liet het gebeuren! De woorden “dat weet jij niet” of “dat snap jij niet” zijn niet waar omdat zij dat zegt. Ze zijn pas waar als ik ze geloof! En ik geloof ze niet.

Vaiana’s symboliek

Ik hou van sprookjes en Disney verhalen omdat ze me herinneren aan wie ik wil zijn. Ik identificeer me met de hoofdpersoon en gebruik haar als voorbeeld. Vaiana is niet egoïstisch omdat ze haar eigen pad kiest, ze is moedig omdat ze dat doet. Die symboliek helpt me om bij mezelf te blijven. Ik laat me niet afbrengen van mijn eigen intuïtie omdat iemand anders dat zegt. Ik bepaal zelf wat ik wel en niet geloof. Ik kies ervoor om me niet te laten beïnvloeden, om niet de discussie aan te gaan. Ik delete de mail en volg mijn eigen pad!