Rugpijn

Terug naar overzicht

Even snel poetsen

Het is zondagavond, de hele familie zit voetbal te kijken. Aangezien ik niet van voetbal hou, gebruik ik mijn tijd nuttig; ik ruim de was op en haal nog even snel een stofzuiger door het huis. Is het huis in ieder geval weer opgeruimd voor de nieuwe week begint. Na afloop is het huis schoon, maar doet mijn rug pijn! Helaas, maar dat is de prijs van hard werken.

Een blog over  gemak

Gisterochtend las ik een blog van Imogen Ragone over “ease”, wat gemak of ontspanning betekent: resistence to ease. Zij is Alexander leraar en weet als geen ander dat het mogelijk is om ontspannen te werken, te poetsen en zelfs om te haasten. Zij beschrijft in haar blog haar weerstand tegen “ease”, ook zij gebruikt regelmatig meer spierkracht dan ze nodig heeft. Waarom? Omdat dat een gewoonte is! We hebben allemaal geleerd dat we hard moeten werken. We studeren, we doen ons best tijdens het sporten, we werken hard om onze maandelijkse lasten te kunnen betalen. Zonder hard werken bereik je niets in het leven! En dat je lijf naderhand stijf of pijnlijk aanvoelt, dat is nou eenmaal de prijs die je daarvoor betaalt!

Whatever the mind is doing, the body must do, and vice versa
John Douillard

Iedereen heeft klachten!

Hoeveel mensen ken je die nooit ergens last van hebben? Misschien is het mijn beroepsdeformatie, maar ik ken helemaal niemand. En dat is nou juist het probleem. Omdat iedereen wel ergens last van heeft, lijkt dat normaal. Het is volkomen geaccepteerd dat je op latere leeftijd stijf, stram en zelfs kleiner wordt. Maar als iets “normaal” is, wil dat nog niet zeggen dat het niet anders kan. In mijn blog over krachttraining vertel ik dat het in sommige culturen normaal is om soepel oud te worden. Ik ben er van overtuigd dat mijn rugpijn van gisteren helemaal niet nodig was. Ik kan ontspannen stofzuigen, maar niet als ik tegelijkertijd mijn week plan. Als ik twee dingen tegelijk doe, gaat dat ten koste van mijn coördinatie. Ik gebruik dan meer spierspanning dan nodig is.Dat betekent dat ik mijn aandacht bij het stofzuigen moet houden (je zou het mindful stofzuigen kunnen noemen)! Het is een enorme uitdaging om aandachtig te stofzuigen! En het lijkt ook langer te duren. Een vervelend klusje als stofzuigen wil ik niet rekken. Dus ik raffel het af en ben blij als het klaar is. De rugpijn neem ik op de koop toe.

 

Bewust bewegen

Bewust bewegen is ontspannen bewegen. Dan ben je na afloop niet overmatig vermoeid of stijf en heb je zeker geen rugpijn. Ik heb altijd de keuze hoe ik iets doe, of dat nou autorijden is of een sportles geven.. Doe ik het snel, zoals ik het gewend bent, dan betaal ik daarvoor met stijfheid of pijn. Doe ik het bewust, met een bepaalde mate van alertheid en aandacht, dan beweeg ik met souplesse. Na afloop voel ik me prima. Ik ben ervan overtuigd dat ik zelfs pijnvrij een marathon zou kunnen lopen als ik zou willen. Maar dat is wel aandachtig bewegen voor gevorderden!