Respectvol communiceren

Terug naar overzicht

Communicatie, fysiotherapie en aerobics

In mijn studententijd heb ik de studies bedrijfscommunicatie en fysiotherapie afgerond en een aerobics-cursus gedaan. Het was mijn droom om deze drie vakgebieden te combineren tot één baan. In de praktijk viel dat helaas tegen. Ik wist niet hoe ik dat aan moest pakken en ik ben gaan werken als fysiotherapeut en sportdocent. Zeker in mijn werk als fysiotherapeut ontbrak er iets: ik haalde er niet dezelfde voldoening uit als veel van mijn collega’s. Ik genoot wel van het contact met patiënten en gaf hen meer inzicht in hun anatomie en klachten, maar dat leek me niet genoeg. Ik kon mijn enthousiasme voor bewegen kwijt op het Sportcentrum, maar de liefde voor communicatie verdween langzaam naar de achtergrond.

Onbewust ben ik blijven zoeken naar een brug tussen bewegen, communicatie en anatomie. Die brug heb ik gevonden in de Alexander Techniek. Alexander Techniek gaat over respectvol omgaan met jezelf. Dat is hetzelfde als respectvol communiceren met jezelf. Dit is de ingang waar ik naar heb gezocht!

What are my gifts, and how can they make the world a more beautiful place?
Marianne Williamson

Mediteren

In de afgelopen jaren ben ik me meer en meer bewust geworden van mijn dromen. Daarom ben ik gestopt met mijn werk als fysiotherapeut en daarom ga ik nu stoppen met studio Focus. Wanneer het gaat om het nemen van moeilijke beslissingen, heb ik veel tijd en ruimte nodig om erachter te komen wat ik wil. Ik neem die tijd door regelmatig rustig te gaan liggen. Je zou dat mediteren kunnen noemen. Het lijkt misschien makkelijk, gewoon even relaxen, maar het is de moeilijkste activiteit ooit. Ik kan altijd wel een excuus vinden om het niet te doen. Maar alleen in de stilte word ik me bewust van mijn dromen en verlangens.

Praten èn luisteren

Hoe vertel ik mijn dromen aan mijn omgeving, aan mijn familie? Eerlijk gezegd ben ik hier al jaren mee aan het worstelen. Ik vind het heel moeilijk om open te zijn, om mezelf te zijn en geen rol te spelen. Een aantal jaren geleden kwam ik het boek Nonviolent Communication tegen. Hierin vertelt Marshall B. Rosenberg hoe je je wensen kunt delen met je omgeving èn hoe je echt luistert naar de wensen van anderen. Hij gaat ervan uit dat iedereen van nature aardig is. Pas als je je onder druk gezet voelt, raak je het contact met je vriendelijke natuur kwijt. Dat is een ongelooflijk positieve kijk op de mensheid en het heeft me enorm geraakt. Je bewust zijn van je eigen wensen èn die van de ander is het enige wat nodig is voor een goed contact. Communiceren is contact maken. Het leven draait om contact. Als ik geen liefdevolle mensen om me heen heb, voel ik me eenzaam en alleen.  Hoe beter ik luister naar mezelf en anderen, hoe groter de kans dat ieders wensen vervuld kunnen worden.

Respectvol communiceren is contact maken zonder jezelf of de ander geweld aan te doen. Dat is de vorm van communicatie die ik wil beoefenen en uitdragen.