“Read all about it” van Emeli Sandé

Terug naar overzicht

Read all about it

Muziek doet iets met mij. Sommige nummers zijn zo mooi, zo krachtig, dat ik er spontaan stil van word. “Read all about it” van Emeli Sandé is zo’n nummer. Het begint als volgt:

You’ve got the words to change a nation,
But you’re biting your tongue
You’ve spent a lifetime stuck in silence,
Afraid you’ll say something wrong.
If no one ever hears it, how we gonna learn your song?

You’ve got a heart as loud as lions,
So why let your voice be tamed?
Baby, we’re a little different,
There’s no need to be ashamed.
You’ve got the light to fight the shadows,
So stop hiding it away.

Ik was op weg naar mijn werk toen dit lied voorbij kwam. De woorden zingen na, tot dagen naderhand. “Wat is dat voor een stem, hoe laat ik die stem spreken?”

You've got a heart as loud as lions, so why let your voice be tamed?
Emeli Sandé

Een ongelukje

Gisteravond gebeurde er iets heel bijzonders. Ik had een vrije avond en was van plan om naar de sportschool te gaan. Voor mijn vertrek ging ik nog even boven zitten werken. Dat is mijn plekje in het huis, daar kom ik tot rust. Terwijl ik wat zat te lezen, kreeg ik heel sterk het gevoel dat ik beter thuis kon blijven. Mijn dochter zou de volgende dag op kamp gaan en ik dacht: “Misschien ook wel gezellig als ik thuis ben na haar training.” Ik bleef boven tot het moment dat ik de voordeur open hoorde gaan. Ze moest nog eten, ik hoorde haar wat rommelen en ging naar beneden. Daar trof ik een heel verdrietig meisje aan. Ze had een ongelukje gehad. Ze was gevallen, had haar enkel bezeerd en had het laatste deel van de training aan de kant gezeten. De anderen hadden wel door dat ze pijn had, maar niet hoeveel. Ze heeft zich groot gehouden, is gaan douchen en met de anderen mee naar huis gefietst. Eenmaal thuis stortte ze volledig in. Wat was ik blij dat ik er was! Ik kon haar knuffelen, naar haar luisteren en haar gerust stellen. Ze knapte zienderogen op en het werd een heel gezellige avond. De fysieke bevrediging van een uurtje sporten had echt niet op gekund tegen mijn intense gevoel van (moeder)liefde! Ik had de juiste keuze gemaakt.

Innerlijke stem

In een eerdere blog citeerde ik Leo Bormans: “Je hebt andere mensen nodig om gelukkig te zijn.” Hij heeft gelijk! Ik ben gelukkig als ik me verbonden voel met een ander. Dat is bevredigender dan een flitsende carrière, bevredigender dan sportieve of intellectuele prestaties. Die momenten van echt contact zijn onbetaalbaar. Had ik niet de tijd genomen om naar boven te gaan en mijn gevoel te volgen, dan had ik dit moment gemist.

Terug naar Emeli Sandé. Zij zingt over de innerlijke stem. Dat is de stem die je wil laten horen. De woorden die daaruit ontstaan en de acties die daaruit voortkomen, maken het verschil!