Wat iedere fysio van Pilates kan leren (zijn vijf beste tips)
Queen Elizabeth regeerde 70 jaar.
Joseph Pilates trainde mensen met klachten over een periode van 70 jaar.
Queen Elizabeth en Pilates waren experts in hun vak.
Wat heeft Joseph Pilates in die periode geleerd?
1. Train people within the scope of their capabilities
De jonge Pilates vergeleek zichzelf altijd met anderen. Tot zijn 12de verloor hij elke wedstrijd, of het nu ging om hardlopen, vechten of slootje springen. Hij baalde ervan, en begon met trainen. Hij richtte zich volledig op zichzelf: Wat kan ik? Waar loop ik vast? Wanneer krijg ik pijn?
Die vragen bleef hij stellen terwijl hij bewoog. Zo kon hij op elk gewenst moment zijn oefeningen aanpassen. Hij maakte een trainingsprogramma dat niet in beton gegoten was. Integendeel, het varieerde van dag tot dag, omdat hij luisterde naar de signalen van zijn lichaam. Dat werkte. Twee jaar later was hij sterker dan de meeste van zijn leeftijdsgenoten.
Als fysio voel je niet wat je cliënt voelt, maar je kunt wel zíen. Hoe oplettender je bent, hoe gemakkelijker je een programma op maat maakt.
2. Use your hands
Pilates is zijn Duitse accent nooit kwijt geraakt. Het verhaal gaat dat zijn Engels zó slecht was dat zijn leerlingen hem vaak niet begrepen. Daarom begeleidde hij ze liever met zijn handen: hij liet ze vóelen wat de bedoeling was.
Inmiddels weten we dat verbale instructies af kunnen leiden. Je cliënt schiet in zijn hoofd als hij gaat nadenken over je aanwijzingen. Met hands-on instructies voorkom je dat. Vraag je cliënt om je hand te voelen en hij blijft in contact met zijn lichaam. Pilates ontdekte dat per toeval en maakte het tot een vast onderdeel van zijn trainingen.
3. Focus the mind on what the body is doing
Pilates presteerde minder als hij trainde op routine. Zonder concentratie was een training zoiets als rondjes zwemmen in open water. Volkomen doelloos. Daarom zocht hij naar manieren om zijn aandacht te focussen. Hij volgde zijn ademhaling. Hij benoemde de spieren die hij aanspande. Hij beschreef zijn bewegingen tot in detail. En hij koos voor korte series met weinig herhalingen – om verveling te voorkomen.
Toen Pilates anderen ging trainen, deed hij exact hetzelfde: ‘Adem in. Span je buikspieren. Reik je armen omhoog. Kom naar voren. Adem uit.’ Hij gaf mensen geen kans om aan iets anders te denken. Hij maakte van iedere training een body and mind workout.
4. People are as old as the flexibility of their spines
Pilates bewonderde de souplesse van jonge kinderen en dieren. Hij wilde die natuurlijke gratie óók. In zijn ogen begon dat bij een soepele wervelkolom.
Pilates besteedde aandacht aan alle bewegingsrichtingen van de wervelkolom. Flexie in de roll-up, extensie in de swimming, lateroflexie in de mermaid, rotatie in de twist. Hij schuwde geen enkele beweging, ook niet als mensen klachten hadden. Hij liet ze alles doen – binnen de grenzen van hun mogelijkheden.
Pilates laat zien dat foute bewegingen niet bestaan. Een oefening die vandaag niet lukt, kan morgen misschien wel.
5. Teach people to take care of their bodies
Pilates kon niet begrijpen waarom mensen zo weinig aandacht aan hun lichaam besteedden. ‘Hoe kun je nou denken dat je fit blijft als je af en toe een wandeling maakt? Het lichaam heeft méér nodig. Je moet je zittende, stressvolle bestaan compenseren met een training voor het hele lichaam.’
In de praktijk betekende dat:
- Beweeg full range of motion in al je gewrichten
- Stretch je spieren
- Versterk de diepe, stabiliserende spieren voordat je de oppervlakkige spieren traint
- Beperk het aantal herhalingen
- Blijf met je aandacht bij wat je doet
Pilates geloofde in de kracht van dagelijks oefenen. Als je cliënt iedere dag traint, en dus aandacht heeft voor zijn lichaam, verliest hij zichzelf op den duur niet meer uit het oog. Hij leert om 24-7 voor zichzelf te zorgen.
Oké, helder. Maar wat is nou de grootste meerwaarde van Pilates?
Ken je Machteld Huber? Zij is de oprichtster van het Instituut voor Positieve Gezondheid. Artsen, therapeuten en trainers richten zich doorgaans op ziekte, beperkingen en pijn. Wat kan de ander níet? Positieve Gezondheid richt zich juist op de mens áchter de klachten: wat kan hij wel? Wat vindt hij belangrijk?
Pilates deed exact hetzelfde. Hij keek niet naar de tekorten, hij keek naar de mogelijkheden. Dáár ging hij mee aan de slag. Hij zette zijn cliënt centraal, net als Huber doet.
Wat je aandacht geeft, groeit.
Pilates wist dat allang.
24 april 2024
Dit is het tweede blog uit een reeks over Pilates.
Wil je geen blog missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang ze in je mailbox.
<