Pijn: wat doe je er aan?

pijnstillers

Zaterdagochtend, het begin van het Pinksterweekend. Ik pak mijn rugzak om verse broodjes te gaan halen bij de Lidl als er een felle pijn door mijn rug schiet. Aaaah! Ik bevries.

Adem door, zeg ik tegen mezelf. Na een minuutje zakt de pijn. Als ik voorzichtig overeind kom, sta ik scheef.  

Acute lage rugpijn. Het overkomt me af en toe.

Jij bent fysio, hoe reageer je?

Ik schiet in de stress. Hoe lang gaat dit duren? Kan ik dinsdag weer werken? Had ik dit kunnen voorkomen? Heb ik iets verkeerd gedaan?

Ik neem eerst een paar pijnstillers.

Een uurtje later gaat het wat beter. Mijn bekken staat voorovergekanteld, verder ben ik redelijk recht. Lopen en liggen gaan goed, maar mijn veters kan ik niet strikken.

Ik pas mijn plannen voor de komende dagen aan. Het etentje met vriendinnen stel ik uit, het verjaardagsfeestje van mijn moeder sla ik over.

Wat doe je wél?

Zaterdag en zondag wissel ik wandelen en liggen zoveel mogelijk af. Als ik ga zitten, pak ik het houten stoeltje met de rechte rugleuning.  

Op tweede Pinksterdag ben ik al een stuk mobieler. Ik begin met pilates- en krachtoefeningen, maar zorg ervoor dat ik binnen de pijngrens blijf. In de dagen daarna word ik steeds soepeler. De pijn verdwijnt naar de achtergrond. Binnen een week ben ik klachtenvrij.

Dan heb je geluk gehad

Is dat zo?

Herstellen is eigenlijk heel simpel. Je hoeft er niks voor te doen, je lichaam weet hoe het moet. Als een hond zijn poot bezeert, blijft hij in zijn mand liggen. Hij komt er alleen uit om te eten en zijn behoefte te doen. Pas als de pijn afneemt, wordt hij actiever. Voor je het weet rent hij weer achter konijnen aan – alsof er nooit iets is gebeurd.

Honden kijken niet achterom, ze maken zich geen zorgen over morgen en ze balen niet. Ze leven in het hier en nu. Als ze nú niet kunnen lopen, wachten ze totdat het wél lukt.

Hoe verloopt een herstelproces eigenlijk?

Wondgenezing heeft een vast patroon. Als je in je vinger snijdt, krijg je een bloeding. Je lichaam vormt een korstje om het te stelpen en ruimt de kapotte cellen op. Het wondgebied is rood, dik en pijnlijk, zodat je de zere vinger ontziet.   

Na twee dagen begint je lichaam met de aanmaak van nieuwe cellen. De pijn wordt minder en je gebruikt je vinger weer. Na drie weken zit de wond dicht, maar je lichaam blijft nog maanden bezig om het nieuwe weefsel te verstevigen.   

Herstellen is een aangeboren vaardigheid. Iedereen herstelt, maar je kunt het niet forceren. Je moet het laten gebeuren.

Bedoel je dat je je herstel tégen kunt houden?

Ménsen kunnen dat, dieren niet. Mensen hebben een body én een mind.

Honden reageren op wat ze zien, horen, ruiken en voelen. Zien ze een eend, dan springen ze in het water. Ruiken ze een andere hond, dan laten ze hun plasje achter. Voelen ze pijn, dan gaan ze liggen. Honden volgen hun zintuigen, ze hebben geen keus.

Als ík door mijn rug ga, voel ik niet alleen fysieke pijn. Ik hoor ook de stem in mijn hoofd. Wat ben je toch een sukkel. Je had vast een ronde rug toen je die tas opraapte. Daar gaat je vrije weekend.

Ik heb niet alleen te dealen met de pijn, maar ook met mijn gedachten.

Die gedachten zijn mijn grootste probleem. Ze vormen een blokkade tussen mij en mijn lichaam. Ze leiden me af en verhinderen dat ik mezelf voel. Ik schiet in mijn hoofd en probeer te bedenken wat ik moet doen.  

Herstellen gaat het best als je je mind weet te kalmeren. Je voelt wat je lichaam nodig heeft en je past je gedrag er op aan.

Ik ben ook fysiotherapeut, hoe kan ik mensen daarbij helpen?

Vervang je doe-aanwijzingen door voel-aanwijzingen en maak je cliënt bewust van zijn lichaam. Kies oefeningen die hij aan kan, maar staar je daar niet blind op: hóe hij beweegt is belangrijker dan wát hij precies doet. Beweegt hij zoals hij denkt dat het moet, of beweegt hij op gevoel?

Body awareness is de eerste stap naar herstel. Hoe kun je weten wat je lichaam nodig heeft, als je er niet naar luistert?

Je gaat het pas zien als je het door hebt. Dan kun je het anders doen.

Johan Cruijff

Kortom

Als je een blessure oploopt, heb je je herstel niet onder controle. Jij wéét niet wanneer je weer fit bent, je moet het maar afwachten. Wat je wél kunt doen is goed voor jezelf zorgen. Neem de signalen van je lichaam serieus en pas je gedrag daarop aan. Grote kans dat je sneller herstelt dan je had gedacht.

En nu?

Wil je je body awareness oefenen? Luister dan eens naar de geluidsopnames. De oefeningen zijn gemakkelijk: je kunt ze ook doen als je last hebt van je rug.


Wil je op de blogs graag in je inbox? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


<