Hoe voorkom je overfocus bij je cliënten? (3 redenen om groepslessen te geven)

Tijdens mijn opleiding Alexander Techniek krijg ik privé lessen van Nadia Kevan. Iedere woensdagochtend om 10.00 uur staat de koffie klaar. De studio is lekker warm, de waxinelichtjes branden, en een uur lang sta ik in het middelpunt van de belangstelling.
Die lessen op woensdagochtend zijn fijn, daar is geen twijfel over mogelijk. Toch voel ik me soms ook ongemakkelijk: met zoveel exclusieve aandacht wil ik het wel goed doen.
Waarschijnlijk kennen je cliënten dit dilemma ook. Enerzijds voelen ze zich veilig als jij naast ze staat, anderzijds kan jouw haviksoog hun vooruitgang ook belemmeren. Daarom is het goed om naast je individuele oefentherapie ook groepslessen aan te bieden.
De meerwaarde van individuele behandelingen is duidelijk:
- Je hebt tijd voor je anamnese en onderzoek
- Je kunt inzoomen op de specifieke problemen en vragen van je cliënten
- Je kunt het oefenprogramma volledig afstemmen op de behoeften van je cliënten
Mensen met klachten zijn onzeker. Ze vragen zich af of ze volledig zullen herstellen, hoe lang dat gaat duren en wat ze er zelf aan kunnen doen. Tijdens de individuele behandelingen ga je met je cliënten in gesprek: je luistert naar hun verhaal, je verklaart hun klachten. En eenmaal in de oefenzaal geef je oefeningen op maat. Kortom, in de individuele sessies stel je mensen op hun gemak en zorg je voor een positieve beweegervaring.
Groepslessen hebben weer andere voordelen. Ik geef je er drie:
1. In een groep bewegen mensen zonder stress
Tijdens een groepsles krijgen de deelnemers wel algemene aanwijzingen, maar nauwelijks persoonlijke feedback. Als ze fouten maken zijn ze zich daar meestal niet van bewust. Ze gaan gewoon door, en al doende worden ze beter.
We denken vaak dat we onze cliënten precies moeten vertellen wat ze verkeerd doen. Maar dat is niet zo. Instructies en correcties leiden juist af: mensen gaan nadenken en vóelen niet meer wat er in hun lichaam gebeurt.
Een groepsles is de ideale setting om je cliënten geconcentreerd te laten oefenen, zeker als je voel-aanwijzingen gebruikt. Met voel-aanwijzingen verleg je de focus van het góed willen doen naar het erváren van bewegen. Tim Gallwey is hier de grondlegger van, hij integreert voel-aanwijzingen in zijn tennislessen. Je ziet het in het onderstaande filmpje:
Experimenteren is de beste manier van leren. Groepslessen lenen zich daar bij uitstek voor.
2. In een groep nemen mensen zelfregie
In een groep kunnen mensen zich verschuilen achter de massa. Ze hoeven niet diep te squatten of hoog te springen. Ze bepalen zélf hoe groot ze bewegen, welke gewichten ze pakken en hoe lang ze doorgaan. Ze maken hun eigen keuzes – binnen de grenzen die jij stelt.
In een één-op-één situatie geeft de cliënt jou de volledige verantwoordelijkheid. Hij wil weten wát hij moet doen, hóe hij dat moet doen en wánneer hij mag stoppen. Die duidelijkheid geeft hem een gevoel van veiligheid en controle. Maar in het dagelijks leven moet hij het zelf doen. De groepsles is een mooie overgang: de cliënt zorgt voor zichzelf, maar jij draagt de oefeningen aan en grijpt in als dat nodig is.
3. In een groep bewegen mensen méér
Een groepsles duurt een uur – dat is zuivere trainingstijd. De oefeningen volgen elkaar vlot op, zonder sociale interactie tussen mensen onderling of tussen de deelnemers en de docent. Daar kan een individuele training van maximaal 30 minuten nooit tegen concurreren.
Bovendien zit er aan groepslessen geen limiet, mensen kunnen járenlang bij je trainen. Fysiotherapie daarentegen wordt maar beperkt vergoed, de meeste mensen krijgen negen behandelingen per jaar. Dat is niet genoeg om een trainingseffect te bewerkstelligen: in de eerste zes tot acht weken van een oefenprogramma treedt alleen een coördinatieverbetering op. Een meetbare toename in kracht en uithoudingsvermogen kost minstens drie maanden. Die tijd creëer je met groepslessen.
Hoe ziet zo’n groepsles voor mensen met klachten er dan uit?
Het lijkt op een groepsles pump, bodyshape, pilates of yoga in de sportschool. Alle deelnemers doen hetzelfde en de docent leidt ze door het programma heen.
Het verschil tussen jouw les en een gewone sportles is dat de prestátie niet centraal staat, maar de beléving van het bewegen. Je richt de aandacht van je deelnemers naar binnen en zorgt dat ze met zichzelf bezig zijn – niet met hun buurman of buurvrouw. Je geeft passende oefeningen en je helpt de mensen die het zwaar hebben.
Dat klinkt ingewikkeld
Nee hoor, als therapeut heb je de basisvaardigheden al in huis: je beschikt over een groot oefeningenarsenaal, je ziet het wanneer mensen gaan compenseren, je bent betrokken bij je cliënten. Nu hoef je alleen nog maar te leren hoe je een groep coacht met voel-aanwijzingen, hoe je een les samenstelt en hoe je oog houdt voor het individu. Dat leer je in de opleiding compassionate coaching.
In deze opleiding verdiep je je kennis omtrent krachttraining en ontdek je nieuwe oefeningen uit de pilatesmethode. Je leert hoe je mensen lichaamsbewust maakt en in hun kracht zet. Na de opleiding krijg je al je cliënten in beweging – met individuele oefensessies én met groepslessen.
Wil je geen blog missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang hem iedere maand in je mailbox.
<