Opleiding tot Superman

Terug naar overzicht

Onvermogen

Ieder mens is een Superman. Het leven gaat over het ontdekken van je eigen superkrachten. Iedereen heeft ze. We zien ze alleen niet. Van jongs af aan word je namelijk geconfronteerd met je beperkingen. Het begint al bij het consultatiebureau.  “Marietje is wat klein. Kan ze nóg niet omrollen?  Ze moet nu wel gaan kruipen hoor!” Op de basisschool zet die lijn zich voort. “Jantje leest op AVI 1, maar hij zou al bij AVI 3 moeten zijn”. Zo ontstaat het gevoel dat je constant achter de feiten aanloopt. De middelbare school leidt op tot een chronisch gevoel van onvermogen. Het feit dat je zelden een 10 haalt, geeft aan dat het altijd beter kan.

True safety is not the absence of danger, it is the presence of faith
Wayne Muller

Work in progress

Ik ben zelf een goed voorbeeld van het fenomeen “het kan altijd beter”. Mijn hele leven ben ik al aan het studeren. Een afgeronde opleiding werd direct gevolgd door een nieuwe, want ik wil me wel blijven ontwikkelen. Naar school gaan geeft mij het gevoel “work in progress” te zijn. Ik heb een excuus voor de fouten die ik maak, want “ik ben nog aan het leren, ik ben nog niet klaar”. Nu ben ik die behoefte kwijt. Ik hoef geen nieuw diploma aan de muur. Er is iets veranderd. Ik wil nog steeds groeien, maar heb ik daar wel een opleiding voor nodig?

Superman

Misschien kan het ook anders. Wat nou als je jezelf ziet als Superman? Dan weet je dat je superkrachten tot je beschikking hebt. Dat is veilig gevoel. Daar kun je altijd op terugvallen, ieder probleem heeft een oplossing. Je bent overtuigd van je eigen capaciteiten, ongeacht de wereld om je heen. Dat is de Superman- strategie.

Als je focus ligt op je beperkingen, ben je de onhandige Clark Kent. Als je  focust op je mogelijkheden, ben je Superman. Clark en Superman zijn één en dezelfde persoon. De ene keer ziet hij zichzelf als ontoereikend en inadequaat, het andere moment ziet hij zichzelf als degene die problemen onder ogen komt en oplost. Het leidt tot totaal andere acties, hij wordt een andere persoonlijkheid.

Opleiding

Ik ben een nieuwe opleiding gestart, eentje zonder curriculum. Ik noem het de opleiding tot Superman. Ik leer hier om op een andere manier naar problemen te kijken. Ik ben de leerling én de docent. Ik lees boeken die me raken, luister naar sprekers die me inspireren. Ik ben zelf de manager van dit leerproces. Er is namelijk geen docent die mij kan vertellen hoe ik mijn leven moet leiden. Dat kan ik alleen zelf doen. En daar ben ik prima toe in staat, want ik heb mijn eigen superkrachten waar ik op kan vertrouwen.