Ontspannen omgaan met spanning

Terug naar overzicht

Spanning

Spanning, ik wil er vanaf! Toen ik begon aan de opleiding Alexander Techniek, verwachtte ik dat ik zou leren om te allen tijden ontspannen te blijven. Daardoor zou ik nooit meer geblesseerd raken. Rugpijn, spierpijn en zelfs stress zouden tot het verleden behoren. Van nature ben ik positief; na mijn opleiding zou ik alleen nog maar lachend door het leven gaan. Dat is niet gelukt! Ik heb er bijna vijf jaar over gedaan om Alexanderleraar te worden en soms denk ik dat ik nog net zoveel stress heb als toen ik aan het traject begon. Als ik alleen maar kijk naar mijn werk; ik voel nog steeds spanning als ik voor een groep sta en dat na 20 jaar!

Pijn, frustratie en lijden

In “Het boek van Vreugde” las ik de volgende woorden van Desmond Tutu: “Moeders in hun kraambed vormen een prachtige metafoor voor het gegeven dat iets moois uiteindelijk nooit zonder een bepaalde mate van pijn, frustratie en lijden komt. Dat is de aard der dingen. Zo zit het universum in elkaar”. Hij zegt letterlijk dat spanning bij het leven hoort. Hij vervolgt: “Als je een goede schrijver wilt worden gebeurt dat niet door constant naar de film te gaan en bonbons te eten. Je moet gaan zitten en schrijven. Dat kan heel frustrerend zijn, maar anders zal je nooit dat mooie resultaat bereiken.”

What the Dalai Lama and I are offering is a way of handling your worries.
Desmond Tutu

Verkoudheid

Vannacht voelde ik me niet lekker en heb een hele tijd wakker gelegen. De uitspraak “spanning hoort bij het leven” bleef maar door mijn hoofd malen. Ziekte, pijn, ongemak en stress zijn niet te voorkomen. Zelfs de verkoudheid die mij uit mijn slaap houdt, hoort erbij. Ik kan ervan balen en er tegen vechten of ik kan er ontspannen me omgaan. Het is nu eenmaal zo en het gaat vanzelf weer over. Zodra mijn irritatie vermindert, valt het ongemak ineens mee. Oké, ik heb een ibuprofen genomen, dat zal ook helpen. Maar daarna heb ik geslapen. En nu voel ik me een stuk beter.

Acceptatie

Acceptatie is het begin van herstel. Ik kan het me nog herinneren van vorig jaar. Ik had zo’n rugpijn dat ik niet eens meer kon lopen. Ik dacht dat het herstel weken zou duren, maar toen ik er eenmaal aan toegaf was ik na drie dagen weer op de been. Ik sprak gisteren een collega die geen stem meer had. Ze zei: “Ik ben al twee maanden aan het vechten tegen de griep, ik kom er maar niet vanaf.” Misschien moet ze ophouden met vechten en de griep gewoon ondergaan. Ze herstelt vast sneller dan ze nu voor mogelijk houdt.

Opgelucht

Na het lezen van Desmond Tutu’s woorden voel ik me behoorlijk opgelucht. Ik hoef niet altijd ontspannen te zijn! Ik mag gewoon boos worden, geïrriteerd raken, me verdrietig voelen en balen. Stel je voor dat je alleen maar blij bent, dat zou saai zijn. De Alexander Techniek maakt me bewuster. Ik merk eerder dat er wat aan de hand is en een oplossing komt dan ook sneller. De Alexander Techniek brengt geen eeuwige glimlach op mijn gezicht, geen serene rust, maar het geeft me wel de tools om ontspannen om te gaan met problemen en moeilijkheden.