Hoe blijf je met je cliënt in contact? (over nonviolent communication)

groepsles spinning

‘Mendy, ik snap niet dat jij je oefenmethode compassionate coaching noemt. Je combineert krachttraining, Pilates en de Alexander Techniek tot een nieuw beweegprogramma. Waarom profileer je je daar niet mee?’

‘Omdat compassionate coaching geen ‘one size fits all’ oefenprogramma is. Hoe kun je een protocol maken voor mensen met pijnklachten? Ieder mens is toch anders? De essentie van compassionate coaching is dat je in contact blijft met je cliënt. Je luistert naar de taal van zijn lichaam en je past je programma daarop aan. Je werkt patient-centered.’

Compassionate coaching is gebaseerd op Marshall Rosenbergs nonviolent communication.

Wat is nonviolent communication?

Nonviolent communication is een manier van communiceren die jou met de ander verbindt. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Rosenberg ontdekt dat woorden vaker afstand creëren dan dat ze verbinden. Als je ongevraagd advies geeft, eisen stelt of kritiek geeft, jaag je de ander bij je weg.

Stel dat je tegen je 12-jarige dochter zegt: ‘Als je je kamer nu niet opruimt, neem ik je mobiel in beslag.’ De kans is groot dat ze doet wat je vraagt, maar ze zal je de rest van de dag negeren. Dat kun je haar niet kwalijk nemen, jíj bent het gevecht begonnen.  

Nonviolent communication is de taal van gevoelens en behoeften. De binnenwereld staat centraal. Rosenberg zegt: Als je práát, zeg dan wat je voelt en geef aan wat je nodig hebt. Je mag de ander alles vragen, maar je dwingt hem nergens toe. Als je lúistert, verplaats je dan in de ander. Maak een inschatting van zijn gevoelens en behoeften en check of dat klopt.

Rosenberg noemt zijn taal ook wel compassionate communication. Zo is de naam compassionate coaching ontstaan.

Hoe vertaal je nonviolent communication naar de begeleiding van pijnpatiënten?

Luister naar de gevoelens en behoeften van je cliënten. Wat zeggen ze, verbaal en non-verbaal? Hoe komen ze binnen? Willen ze bewegen? En zo ja, bewegen ze dan met gemak of forceren ze zichzelf? Pas je oefeningen daarop aan. Wees niet bang om van je plan af te stappen. Stel het welzijn van je cliënt centraal, en niet het behandeldoel.

Dat kun je nou wel zeggen, maar ik word afgerekend op behandelresultaten

Je bereikt méér als je niet direct op je doel afgaat. Gisteren volgde ik een spinning les bij een docent die ik niet kende. Halverwege de les stapt hij van zijn fiets af en loopt een rondje door de zaal. Bij mij staat hij even stil. Hij kijkt me aan, draait de weerstandsknop op en zegt: ‘Dat kan best wat zwaarder.’

Onbewust laat hij een fraai staaltje violent coaching zien. Hij corrigeert me met de beste bedoelingen, maar vergeet te checken wat ik nodig heb. Ik hoef helemaal geen betere conditie, ik wil gewoon lekker bewegen. Deze docent wint de strijd, maar verliest de oorlog. Mij ziet hij niet meer terug.

First connect, then correct

Marshall Rosenberg

Hetzelfde gebeurt wanneer je je cliënten pusht. Ze doen wel wat je vraagt, maar haken uiteindelijk af, omdat het niet van harte is.

Maar dan kom ik toch niet aan opbouwen toe?

Jawel hoor. Ieder mens wil groeien. Naarmate je cliënt meer vertrouwen in zijn lichaam krijgt, zoekt hij de uitdaging op. Niet omdat het moet, maar omdat hij dat zelf wil. Zijn motivatie komt van binnenuit. Is dat niet de basis van zelfregie?

Het enige nadeel van patient centered care is dat je nooit precies weet hoeveel tijd dit proces kost. Je kunt een mens nu eenmaal niet controleren – of in een protocol stoppen.

Wat nu?

Wil jij meer contact met je cliënten? Dan is de opleiding compassionate coaching iets voor jou. In deze opleiding ontdek je nieuwe oefeningen, ga je werken met voel-aanwijzingen en leer je hoe je groepslessen geeft. Maar het belangrijkste is dat je vertrouwd raakt met patient-centered care. Hoe geef je je cliënt het gevoel dat hij gehoord, gezien en gesteund wordt? Hoe weet je wat hij nodig heeft, en hoe pas je je oefenprogramma daarop aan?

Na de opleiding hoef je nooit meer aan een cliënt te trekken. Hij komt met een glimlach binnen en verlaat de oefenzaal met opgeheven hoofd.

PS

In het volgende blog staat de taal van de compassionate coach centraal. Wat zég je tegen je cliënt en welke woorden vermijd je liever?


Dit is het blog van augustus ’23. Wil je het iedere maand in je inbox? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


<