Niets doen

Terug naar overzicht

Een essentieel aspect van de Alexander Techniek is het principe van “niets doen”, maar in plaats daarvan “laten gebeuren”. Dat klinkt onmogelijk, want hoe bereik je iets in het leven door niets te doen? Hoe kan ik, als voormalig fysiotherapeut, les geven in “niets doen”?

Doen betekent plannen: ik ga eerst mijn bureau opruimen, schrijf daarna een blog, eet met de kinderen en ga vanmiddag naar een overleg op het sportcentrum. Dat is toch simpelweg een kwestie van goed organiseren? Als ik mijn geplande activiteiten niet naar behoren afhandel, voel ik me gehaast of zelfs gestrest. Had ik maar harder moeten werken!

Mijn eerste Alexander les: Nadia Kevan staat naast mij en plaatst haar handen op mijn voeten. Ze vraagt mij om de behandelbank onder mijn voeten te voelen. Dat is alles, ze doet niets, ze voelt samen met mij. Ik voel me een beetje ongemakkelijk: moet ik iets doen, moet ik iets voelen, moet er iets gebeuren? Toch durf ik me over te geven en concentreer ik me op haar handen en woorden. Ze zegt steeds: Je hoeft niets te doen, alleen je aandacht erbij te houden”. Dat is natuurlijk ook iets doen, maar van fysiek doen is er geen sprake. Na afloop van de les heb ik meer contact met mijn lichaam en voel ik me ontspannen, zowel fysiek als mentaal. Er is dus wel iets gebeurd!

Don't just do something, stand there
Marshall B. Rosenberg

Vorige week heeft mijn moeder een hartoperatie gehad. Mijn vader en ik bezochten haar op de IC toen ze net wakker was. We hebben nauwelijks gepraat, maar ik heb mijn handen op haar handen gehouden en gewoon een uurtje bij haar gezeten. Ik zag hoe fijn ze dat vond, hoe niets doen haar steun en rust gaf. Onze aanwezigheid was genoeg!

Mijn ouders zijn op dit moment erg aan het kwakkelen met hun gezondheid. De afgelopen week ben ik veel bij ze geweest en heb geprobeerd ze zo goed mogelijk te ondersteunen. Ik heb iets heel belangrijks geleerd; niets doen en er gewoon zijn is genoeg. Helaas kan ik dat alleen als ik me rustig voel. Zodra ik stress voel, bijvoorbeeld als een arts niet goed luistert of als de thuiszorg niet van de grond komt, kom ik in de “doe-stand”. Ik wil de situatie naar mijn hand zetten en ik luister niet meer echt naar de ander. Ik word boos en eisend, de ander gaat zich verdedigen en ik bereik weinig tot niets.

Niets doen is een onderschatte kwaliteit. Niets doen betekent fysiek niet handelen, maar gewoon luisteren en aanwezig zijn. Niets doen is empathisch zijn. Wanneer ik stress ervaar, opstandig wordt of gefrustreerd raak, verlies ik het vermogen tot empathie. Van Nadia heb ik geleerd om te gaan liggen en niets te doen. Zodra ik tot rust kom, kan ik de situatie beter aan en “weet” ik hoe ik moet handelen. Voor vandaag betekent dat dat ik opnieuw naar Almelo rijd, en dat ik mijn planning los laat. Niets doen is handelen vanuit rust!