Mindfulness

Terug naar overzicht

Je aandacht erbij houden

Erbij blijven met je aandacht, dat is mindfulness! Al jaren ben ik bezig met een opleiding die mij leert om met mijn aandacht in het hier en nu te blijven. Dat is blijkbaar belangrijk, anders was mindfulness nooit zo populair geworden. Verstandelijk gezien begin ik mindfulness aardig te begrijpen, maar het ook echt doen, is een totaal ander verhaal. Bij ieder klusje dat ik aanpak, of het nu het strijken van de was is of het voorbereiden van een presentatie, ben ik bezig met het eindresultaat. Het maakt niet uit hoe, maar de klus moet af. Daarna ga ik wel weer genieten van het hier en nu, ga ik ontspannen en iets doen wat ik leuk vind. Maar op een of andere manier blijven er klusjes komen en is de tijd die overblijft voor ontspanning minimaal.

Ik zat in een flow, na de oefening werd ik weer wakker
Epke Zonderland, WK finale 2014

Ontspannen werken

Inmiddels weet ik dat het ook mogelijk om op een ontspannen manier te werken. Een aantal weken geleden mocht ik een presentatie geven over het integreren van body en mind aan mijn collega’s op het sportcentrum. Een super leuke klus, maar zou het mij lukken om mijn collega sportdocenten te interesseren voor dit onderwerp? In de dagen voorafgaand aan de lezing, was ik er voortdurend mee bezig. Ik zat als één brok spanning achter mijn computer en begon steeds maar weer opnieuw. Mijn kinderen hadden nog vakantie, dus ik werd regelmatig gestoord, wat de gezelligheid in huis niet ten goede kwam. Na een paar dagen zei een van de kinderen “mama, jij luistert ook nooit als ik iets zeg!’ Ze had gelijk, ik was druk in mijn hoofd.

Het gaat vanzelf

Pas toen de kinderen een dagje weg waren en ik begon in te zien dat ik nog niets had bereikt, besloot ik voor een andere aanpak te gaan. Ik ging een stukje wandelen en dwong mezelf om niet aan de presentatie te denken. Pas na paar kilometer begon ik mijn omgeving te zien. Oh ja, de zon schijnt, wat is het eigenlijk lekker buiten! Naarmate ik meer afstand kreeg van mijn computer, ontstond er meer ruimte in mijn hoofd en was ik minder bezig met de lezing die 3 dagen later zou plaatsvinden. Na een kleine twee uur kwam ik weer thuis, ik ging opnieuw achter de computer zitten en op een of andere manier stond de presentatie een uur later op papier.

Door mijn aandacht op iets anders te richten, kwam er ruimte in mijn hoofd. In die ruimte ontstonden nieuwe ideeën. Op de dag van de presentatie herhaalde ik dezelfde trucje. Ik zocht een stil plekje op mijn werk en ging wat oefenen. Mijn focus lag op de bewegingen zodat ik aan niets aan anders kon denken. En mijn gedachten werden rustiger. Met dat gevoel kon ik presenteren! Terwijl ik praatte voelde ik me alert. Het verhaal kwam vanzelf en ik kon de vragen van de deelnemers ik prima beantwoorden. Het was heerlijk om te doen!

Ik kan mijn gedachten stoppen. Dan ben ik ontspannen en alert tegelijkertijd. Als ik bezig ben met wat ik allemaal nog moet doen, dan verlies ik de rust in mijn hoofd en in mijn lijf. Dan worden mijn bewegingen houterig, dan sta ik stijf op als ik lang heb gezeten en dan luister ik niet meer echt naar anderen. Mindfulness is gewoon kijken naar wat er gaande is en je niet te druk maken over wat je allemaal nog moet doen!