Mijn moeder

Mijn moeder is een powervrouw. Ze is 75 en zo fit als Jane Fonda. Haar huis poetst ze zelf. Boodschappen doet ze op de fiets. Het gras, formaat voetbalveld, maait ze met een handmaaier. En de hond mag zes keer per dag mee het bos in. Haar geheim? ‘De sportschool,’ zegt ze.

Een zware operatie

Zolang ik me kan herinneren volgt mijn moeder groepslessen. Zumba, Tae Bo, BBB, Body Pump, Steps. Tot twee jaar geleden. Ze ondergaat een hartoperatie en is even niet tot sporten in staat. Talloze bossen bloemen worden thuis bezorgd, maar het mooiste boeket is van de sportschool: ‘We missen je, kom snel terug!’

Vastbesloten

Dit kaartje geeft haar vleugels. Bij thuiskomst uit het ziekenhuis is ze conditioneel een wrak. Ze kan de trap niet op. Durft het huis niet uit. Maar over haar sportlessen zegt ze halsstarrig: ‘Dat ga ik zeker weer doen!’ En ze dwingt zichzelf de trap te nemen.

De eerste keer

Twee maanden later is het dan zover. Ze stapt de sportschool binnen en begint met een les BBB. Iedere beweging doet pijn, maar de muziek, de gezelligheid en de waardering die ze krijgt maken alles goed. Met iedere les groeit haar zelfvertrouwen. Ze onderneemt steeds meer. Wandelen, fietsen, winkelen, koffie drinken met vriendinnen. Bij de nacontrole stelt de arts tevreden vast dat haar revalidatie geslaagd is. Hij gaat ervan uit dat ze fysiotherapie heeft gehad, maar niets is minder waar. Zij gaf de voorkeur aan de sportschool!

Onderschat

Ik durf het bijna niet te bekennen, maar ik heb mijn moeders sportlessen nooit echt serieus genomen. Ik zag het als een leuke hobby. Dat het wezenlijk bijdraagt aan haar vitaliteit en geluk leek me hoog gegrepen. Nu schaam ik me voor mijn scepsis. Als ík het belang van een groepstraining niet eens zie, hoe kan een ander het dan op waarde schatten?

Zelfvertrouwen

Lesgeven is een vak. Een ambacht dat vraagt om vakkennis, inlevingsvermogen, improvisatietalent en wilskracht. Een ervaren sportdocent geeft haar deelnemers niet alleen een workout, maar ook zelfvertrouwen. Haar werk is belangrijk. Daarom ga ik volgende week met mijn moeder mee naar de sportschool. Om haar docent een grote bos bloemen te brengen. De mooiste die ik kan vinden!


Wil je geen blog missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

<