Met de billen bloot

Terug naar overzicht

Loopbaantraject

Mijn loopbaantraject is van start gegaan. Het is een mooie kans, dat weet ik heus wel, maar zo voelt het nu nog niet. Terwijl ik zit te wachten op de loopbaancoach, voel ik me hoogst ongemakkelijk. ‘Wat doe ik hier, ik kan dit toch best zelf? Gaat zij me nou vertellen hoe ik aan een baan kom?’ Ik zit behoorlijk in de weerstand.

Ik word opgehaald door een jonge vrouw met een vriendelijke uitstraling. Ze begint het gesprek uitnodigend: ‘Wie ben je en wat kan ik voor je doen?’ Ik vertel over mijn werkzaamheden van de afgelopen jaren, over mijn studie Alexander Techniek en mijn body & mind studio. De leuke en minder leuke aspecten komen aan bod. Zij luistert aandachtig. En al pratende begin ik te ontspannen.

Sometimes it takes more courage to ask for help than to act alone.
Ken Petti

Comfortabel

Eerlijk gezegd zit ik liever aan de andere kant van de tafel. Ik voel me comfortabeler in de rol van de deskundige of de therapeut. Dit fenomeen maakt artsen tot de moeilijkste patiƫnten. Hulp geven is zoveel makkelijker dan hulp aanvaarden. Dat wordt me nu ineens pijnlijk duidelijk.

Potentie

Als sportdocent en fysiotherapeut heb ik altijd een groot voordeel gehad: ik ben van nature niet erg sportief. Ik was als kind traag in mijn ontwikkeling en had tijd nodig om motorische vaardigheden onder de knie te krijgen. En dat beperkte zich niet tot mijn kindertijd. In de opleiding fysiotherapie had ik moeite met de praktische vakken, het duurde lang om de handvattingen voor onderzoek en behandeling onder de knie te krijgen. Ook in mijn Pilatesopleiding liep ik aan tegen mijn onhandigheid. Iedereen kon het al, behalve ik. Maar weet je wat hier het grote voordeel van was? Ik begreep de patiƫnten en sporters die, net als ik, meer tijd nodig hadden. Ik kon me in hen verplaatsen. Ik werd niet snel ongeduldig, ik zag de potentie en wist dat het goed zou komen.

Levensinvulling

Nu ben ik bezig met het vinden van een andere levensinvulling. Dat heb ik nooit eerder gedaan en daar kan ik best wat hulp bij gebruiken. Ik zou zelf graag werken als coach, maar waar en hoe is nog onduidelijk. Dit loopbaantraject is een leerweg. Ik ervaar aan den lijve hoe lastig het is om hulp te vragen. Mocht ik straks aan de andere kant van de tafel zitten, dan weet ik welke innerlijke strijd die ander gevoerd heeft. Daar heb ik nooit eerder stil bij gestaan en dat is vast de reden dat ik nu met de billen bloot moet!