Maak het jezelf gemakkelijk

Terug naar overzicht

“Maak het jezelf gemakkelijk” zijn vaak mijn eerste woorden van de les Mind your Movement. “Zorg dat je lekker ligt en pas je positie aan als dat nodig is”. De mensen die regelmatig komen, nemen de tijd om een fijne positie te vinden. De mensen die voor het eerst komen, begrijpen niet wat ik bedoel. Ze gaan liggen en blijven stokstijf liggen totdat ze “mogen” bewegen. Ze voelen zich ongemakkelijk omdat ze niet weten wat ik van ze verwacht.

Verwend worden

In mijn opleiding beginnen we de dag altijd liggend. Mijn medestudenten verzamelen dan kussentjes, knierollen en dekens en hebben veel tijd nodig hadden om lekker te liggen. Aan het begin van mijn opleiding kon ik het veel sneller, ik had alleen een matje nodig! Maar in de privé-lessen kwam ik daar niet mee weg. Nadia en Ron keken heel nauwkeurig naar de positie van mijn hoofd, mijn benen en mijn rug en pasten van alles aan. Ik voelde me daar ongemakkelijk over, ik leek wel een prinses! Maar eerlijk is eerlijk, in een privé-les lag ik veel lekkerder dan in de groepsles. Maakt dat iets uit? Ja zeker! Dit is het basis principe van de Alexander Techniek. Maak het jezelf gemakkelijk, vraag om dat wat je nodig hebt! Ron en Nadia hebben mij geleerd om voor mezelf te zorgen. Nu merk ik het zelf of ik dat extra kussentje nodig heb. Maar ik heb dat moeten leren, ik kon dat niet!

Do or do not, there is no try
Yoda

Meditatie

Ik volg soms meditatielessen. Laatst werd ik door de docent aangesproken, ze zei: “Ik zag dat je na een paar minuten al ging liggen, dat is niet de bedoeling. Natuurlijk, als het echt niet gaat, dan mag je gaan liggen. Maar je gaat niet bij het eerste ongemak veranderen van positie. Kijk maar naar je pijn. Accepteer die pijn, misschien wordt het dan wel minder. Het hogere doel hiervan is dat je gaat inzien dat niets blijvend is, pijn komt en gaat. Pas als je in de weerstand schiet, dan ontstaat er lijden. Meditatie helpt je om het leven te accepteren”.

Genieten

Ik wil het leven niet alleen accepteren, ik wil van het leven genieten! Van kleins af aan is mij geleerd om te luisteren naar mijn ouders en om goed mijn best te doen. En dat deed ik! Ik was een harde werker en geen watje. Ik kon bikkelen. Ik hoefde geen extra kussentjes en ik kon best wel een half uur rechtop zitten. Daar word je namelijk hard van! Maar nu wil ik niet meer hard zijn, ik wil zacht en soepel door het leven gaan. In het Boeddhisme wordt gesproken over compassie. Hoe kan ik compassie hebben met een ander als ik mezelf strak houd? Mijn lichaam en mijn emoties vertellen me wat ik nodig heb. Waarom luister ik daar niet naar? Uit angst dat ik verander in een verwend nest. Iemand die alleen maar op de bank zit en chips eet. Maar dat gaat niet gebeuren, want daar word ik helemaal niet gelukkig van. Ik ben van nature sterk en soepel, net als alle andere mensen. Ik hoef alleen maar goed voor mezelf te zorgen, dan komt die natuur vanzelf tot zijn recht. De allereerste stap is: “Maak het jezelf gemakkelijk!”