Krachttraining

Terug naar overzicht

Als sportdocent en fysiotherapeut heb ik lang gedacht dat spierkracht bepaalt hoe sterk je bent. Inmiddels denk ik daar genuanceerder over. In het onderstaande filmpje zie je hoe mensen schijnbaar moeiteloos stenen op hun hoofd dragen of een kind op hun rug hebben. Deze mensen doen niet aan krachttraining en toch zijn ze sterk. Zij maken duidelijk gebruik van een andere kracht dan spierkracht. Dat wil ik ook!

In mijn zoektocht naar kracht en souplesse ben ik veranderd en datzelfde geldt voor de lessen die ik geef. De liefde voor kracht- en conditietraining is vervangen door een liefde voor makkelijk bewegen. Dat is zo mogelijk een grotere uitdaging, want daarvoor moet je oplettend zijn, je bewust zijn van wat je doet.  Als ik een les Power Workout geef (vergelijkbaar met Body Pump) dan geef ik geef aanwijzingen als: “voel de grond onder je voeten, zoek je balans en laat je lichaam als vanzelf bewegen. Dat is iets anders dan: “Voel je benen branden, span je billen aan, duw jezelf omhoog. Natuurlijk zijn we aan het trainen, natuurlijk gebruiken we spierkracht, maar trillende spieren en spierpijn behoren tot het verleden. Ik laat me helpen door de zwaartekracht!

I stand with gravity as a partner in natural living
Kathleen Porter

Bij natuurkunde heb ik geleerd dat actiekracht en reactiekracht aan elkaar gelijk zijn in rust. Als ik een kracht op de grond uitoefen, dan oefent de grond dezelfde kracht uit op mij, dat is reactiekracht. Als ik op een weegschaal sta, geef ik mijn gewicht (en kan het aflezen) en de weegschaal geeft dezelfde druk via mijn voeten terug. Er is een interactie tussen mijn lichaam en de ondergrond. Op de foto naast de tekst zie je een jonge vrouw die water draagt. Mij vallen twee dingen op: ze staat stevig en ze is lang!. Zij geeft haar verzwaarde lichaamsgewicht aan de grond en laat de grond het werk doen! Dat kost geen spierkracht maar wel oefening. Zodra zij haar lengte verliest door te hangen op één been of op de buitenkanten van haar voeten, verliest ze haar natuurlijke kracht. Dan wordt ze afhankelijk van spierkracht. Kijk maar naar filmpje, kijk maar naar de mensen om je heen, hoeveel mensen staan stevig op twee voeten? De term “aarden” klinkt misschien heel wollig, maar is wel het verschil tussen lang zijn of jezelf lang maken.

In het filmpje staat “alignment” centraal, je botten staan als pilaren op elkaar gestapeld en je behoudt je natuurlijke lengte in alles wat je doet. Daarover meer in de volgende blog.