Je aandacht focussen, maar hoe?

Terug naar overzicht

Aandacht focussen

Focus is niet alleen de naam van mijn body & mind studio, het is ook een term die ik regelmatig gebruik ik mijn lessen. Je aandacht focussen is een essentieel onderdeel van Mind your Movement. Als ik zelf aan het trainen ben kan ik erbij blijven met mijn aandacht, maar in het dagelijks leven schiet mijn aandacht van het ene uiterste naar het andere. Zo ben ik geconcentreerd aan het werk, zo ben ik in gedachten aan het koken of met mijn moeder aan het praten. Veel gedachten komen in me op zonder dat ik erom gevraagd heb! Niet ìk ben aan het denken, de gedachten komen vanzelf. Er zijn zelfs verschillende lagen in mijn gedachten, soms merk ik ineens dat er een liedje in mijn achterhoofd zoemt. Al met al is er heel wat mentale activiteit!

 

Een wijde blik verruimt het denken
Loesje

Nadenken of ademhalen, maar niet tegelijkertijd

Vorige week was John Nicholls te gast op mijn opleiding. John is een Alexanderleraar met een schat aan ervaring, hij zit al meer dan 40 jaar in het vak. Hij koos mij uit als proefpersoon en terwijl ik op een behandelbank lag, vroeg hij mij om mijn arm te ontspannen. Dat is een hele gebruikelijke vraag in een Alexander les, maar omdat er 10 mensen stonden toe te kijken, deed ik net wat meer mijn best dan anders. Weet je wat hij toen tegen me zei? Hij zei: “Ik heb ooit een wiskundige als leerling gehad. Hij ontdekte dat hij kon nadenken en ademhalen, maar niet tegelijkertijd. Als jij je aandacht focust op je onderarm, dan doe je zo je best dat je vergeet te ademen”.

Tunnelvisie

Hij legde mij uit dat er een verschil is tussen “focussing your attention” en “monitoring your attention”. Focussen is het klein maken van je aandachtsveld. Als ik in de auto zit en het zicht is slecht, dan wordt mijn blik steeds strakker, het enige wat ik zie is de weg. Er is geen ruimte voor iets anders, je zou het tunnelvisie kunnen noemen. Met het verstrakken van mijn blik, verstrakt ook mijn lichaam. Datzelfde fenomeen treedt op als ik mijn best doe. Mijn blik wordt strak, mijn gezicht serieus, mijn lichaam spant aan en mijn ademhaling wordt oppervlakkig.Zelfs bij zoiets simpels als het ontspannen van mijn onderarm!

Open focus

John beschreef hoe F.M. Alexander met zijn rijke vrienden regelmatig ging schieten op vogels (“leuke” hobby, maar we hebben het nu wel over de jaren 30 van de vorige eeuw). Zijn vrienden schoten nooit raak terwijl ze zo hun best deden. F.M. had een open blik: terwijl hij zijn doelwit volgde, bleef hij zich bewust van zijn omgeving. Hij miste zelden!  Dat was het gevolg van zijn open focus. Hij richtte zich op zijn doel maar niet met zijn volledige aandacht.

Overfocus

Ik heb ontdekt dat de manier waarop ik om me heen kijk, de manier waarop ik mijn ogen gebruik, bepalend is voor mate van spanning in mijn lijf. Ik weet dat als ik een stukje ga wandelen, ik naar de grond kijk als ik aan het nadenken ben. Zodra ik opkijk en oog krijg voor de natuur, ontstaat er ruimte in mijn hoofd en mijn lijf. Raak ik weer gefocust op mijn gedachten, dan gaat mijn blik automatisch terug naar de grond. Ik ben zeker niet de enige, als ik op straat om me heen kijk, zie ik de meeste mensen hun blik op de grond richten. De afgelopen dagen heb ik gemerkt hoe vaak ik overfocus. Geen probleem, als ik het merk verandert het al. En je best doen om te ontspannen is absoluut onmogelijk!

De foto’s bij deze blog zijn van Ron Murdock en Nadia Kevan terwijl ze mij lesgeven.