Ik wil hardlopen, dat moet toch kunnen?

Terug naar overzicht

Ik wil hardlopen

Deze week werd ik aangesproken door een jonge vrouw. Ze was drie maanden geleden bevallen en wilde graag weer gaan hardlopen. Helaas lukte dat niet, want ze kreeg last van haar onderbuik en liezen zodra ze ging rennen. Nou wilde ze van mij weten wat er aan de hand was. Iedereen die in de gezondheidszorg werkt, kent dit fenomeen. Op de vreemdste momenten word je aangesproken door iemand die zijn fysieke klachten uit de doeken doet en vraagt om een diagnose. En daarom antwoord ik: ”Om een diagnose te stellen is een uitgebreid gesprek en een aanvullend onderzoek nodig. Dus nee, ik kan je niet vertellen wat er aan de hand is. Maar ik kan je wel vragen waarom je voor hardlopen kiest, er zijn toch ook andere manieren om aan je conditie te werken?” Zij antwoordde: “Hardlopen kost weinig tijd en is lekker makkelijk. En drie maanden na de bevalling moet dat toch weer kunnen?”

Fun is important. Fun is what keeps you ageless.
Louise Hay

Disbalans tussen body & mind

Voor mij is dit een voorbeeld van disbalans tussen body en mind. Verstandelijk heeft ze besloten dat ze wil gaan hardlopen en haar lichaam moet maar gewoon meedoen. Haar gezonde verstand neemt hier de leiding, haar lichaam volgt. Dat kan alleen maar tot problemen leiden! Haar lichaam laat zich niet domineren, haar lijf is geen machine! Haar lichaam leeft en is intelligent en gebruikt pijn om haar iets duidelijk te maken: “Ik ben hier nog niet aan toe, zou je misschien op een andere manier aan je conditie kunnen werken?” Zodra zij hiernaar luistert en kiest voor een mildere training, dan is de kans groot dat ze haar doelstelling wel behaalt. Maar door haar lichaam te dwingen om haar wil te volgen, bereikt ze volgens mij helemaal niets.

Samenwerken

Wij zijn een eenheid van lichaam en geest, maar deze twee zijn niet hetzelfde. Ze zijn met elkaar verbonden, maar wezenlijk verschillend van elkaar. In mijn blog body en mind in balans beschrijf ik hoe het voor ons heel gewoon is dat de mind domineert over het lichaam. Dit voorval is daar een goed voorbeeld van. Deze vrouw beschouwt haar lichaam als een machine en die machine moet doen wat zij wil. De oplossing is zo simpel. Door rekening te houden met de wensen en grenzen van haar lijf, maakt ze haar lichaam tot een gelijkwaardig partner van haar verstand. Dan wordt het teamwork. Zoals in sport, een goed op elkaar ingespeeld team is meer dan de som van de individuele spelers. Maar dan moeten ze wel naar elkaar luisteren en elkaar respecteren.

Nu vind ik dit hele verhaal ontzettend logisch. Maar zo heb ik er ook niet altijd in gestaan. Mijn vader zei altijd: “Mendy, het leven is hard en pijn hoort erbij.” Natuurlijk hoort hard werken bij het leven, en pijn soms ook, maar als je het kunt voorkomen, waarom zou je dat dan niet doen? Ik weet zeker dat deze vrouw meer plezier zal beleven aan wandelen, fietsen of fitnessen dan aan rennen met pijn. En het resultaat is beter!