Ik wil contact!

Terug naar overzicht

Contact

In de jaren ’80 schreef Frank Boeijen een liedje over contact (of kontakt zoals dat indertijd de moderne spelling was):

Ik wil kontakt, tussen jou en mij. Ik wil kontakt, laten we eerlijk zijn.

Ik wil ook contact, en niet alleen met mijn geliefde. Contact met de mensen om me heen. De ‘goedemorgen’ van de vriendelijke oude man die zijn hondje uitlaat. De soep die mijn dochter klaar heeft staan als ik na een zware werkdag thuis kom. Het fijne gesprek met mijn man in de vroege ochtenduren als het huis nog stil is. Goed contact geeft me een warm gevoel van binnen. Het maakt me gelukkig.

Gebrek aan contact daarentegen maakt me onrustig. Als ik zie dat één van mijn kinderen ergens mee zit, maar het niet bespreekbaar maakt, voel ik me machteloos. Op mijn werk: als het niet écht gezellig wil worden omdat het contact oppervlakkig blijft. Of nog erger, als er een conflict speelt waarbij de woorden ontbreken om een brug te kunnen slaan.

You need stillness in order to make contact.
Nadia Kevan

Verbinding

In verbinding zijn met anderen is essentieel voor mijn geluk. De afgelopen maanden was ik regelmatig alleen, maar zeker niet ongelukkig. Het is eerder een afwisseling van rust en onrust. Ik kan mezelf behoorlijk in de weg zitten, misschien nog wel meer dan dat anderen dat kunnen. Dan blijft mijn hoofd maar malen en gaan de interne gesprekken continu door. Daar staan momenten van intense tevredenheid tegenover. Lekker lezen, schrijven, liggen, oefenen. Ik ben comfortabel in mijn eigen gezelschap.

Ken uzelf

Een loopbaantraject is een traject van zelfreflectie: ‘wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik?’ Lang geleden zei Socrates: ‘Ken uzelf. Hoe kan iemand iets kennen als hij zichzelf niet kent?’ De prangende vraag is natuurlijk, hoe leer ik mezelf dan kennen? Nou, op dezelfde manier als dat ik anderen leer kennen. Door goed te luisteren. Als je net verliefd bent, wil je niets liever dan samen tijd doorbrengen. Je hoort, ziet en volgt de ander belangstellend, je bent er voor hem of haar. Tegelijkertijd stel je je kwetsbaar op zodat de ander jou leert kennen. Zo ontstaat een steeds hechtere band, een afstemming op elkaar.

Elkaar graag zien

Elkaar graag zien is de basis van iedere relatie. Geïnteresseerd luisteren en kijken, aanvoelen wat de ander nodig heeft. Waarnemen. Je zintuigen gebruiken, zo maak je contact. Zo leer ik ook mezelf kennen. Hoe meer ik  waarneem, hoe meer afgestemd ik raak op mijn lichaam, mijn emoties, mijn waarden. Ik zit mezelf niet langer ín de weg, ik ben eigenlijk best blij met mezelf! Hoe beter ik in mijn vel zit, hoe positiever mijn kijk op de mensen om heen. Als ik aardig ben voor mezelf, word ik vriendelijker voor anderen. En vriendelijke mensen vinden makkelijk aansluiting!