Ik moet zoveel!

Terug naar overzicht

Ik moet op familiebezoek

Op dit moment staat mijn leven behoorlijk op zijn kop. Mijn moeder is herstellende van een zware hartoperatie, mijn vader is ongeneeslijk ziek. De afgelopen weken ben ik veel bij ze geweest en is het contact enorm verbeterd.Ik ben als 18-jarige het huis uitgegaan om te studeren en mijn vleugels uit te slaan. Ik wilde een ander leven leiden dan mijn ouders en heb andere keuzes gemaakt. Ik leidde mijn leven, zij dat van hun. Natuurlijk vierden we verjaardagen en feestdagen, maar spontane bezoekjes waren zeldzaam. Het contact voelde als een verplichting en echt gezellig was het zelden. Nu is alles anders. Ik kom regelmatig bij ze en vertel meer dan voorheen. Ik kom, niet omdat het moet, maar omdat ik dat wil. Dat is een wereld van verschil!

Don't do anything that isn't play!
Marshall B. Rosenberg

Moeten of willen?

Over het verschil tussen “moeten” en “graag willen” ben ik gaan nadenken. Ieder mens heeft van jongs af aan zijn eigen voorkeuren. Sommige kinderen houden van auto’s, anderen spelen alleen maar met een bal. Ik kan niet voor mijn kinderen bepalen waar ze blij van worden, dat kunnen ze alleen zelf. Ik kan zwemmen wel een leuke sport vinden, maar als zij liever gaan handballen, dan is dat een betere keuze. Ik stimuleer ze om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. En als ze weten wat ze graag willen, dan moeten ze ervoor gaan!

Keuzes maken

Alexander Techniek gaat over het maken van keuzes. De techniek richt zich op bewegen: kies ik ervoor om met of zonder spanning te bewegen? Moeten is een woord dat keuze uitsluit. Ik moet werken, ik moet vroeg opstaan, ik moet sporten, ik moet gezond eten…. Moeten impliceert dat je het eigenlijk niet wilt, dat het je wordt opgelegd. Maar wie doet dat dan? In je jeugd doen je ouders dat, maar gaandeweg doe je het vaak zelf! Ik denk vaak: “Dat had ik anders moeten doen!” En vervolgens ben ik boos en gefrustreerd op mezelf…. De intentie waarmee ik een verplichting uitvoer is altijd negatief. Iets doen wat ik eigenlijk niet wil doen, wordt nooit gezellig!Als ik het woord moeten uit mijn systeem haal, dan krijg ik weer keuzevrijheid en doe ik alleen nog maar dingen die ik wil doen. Zelfs poetsen en opruimen doe ik dan met plezier, want ik leef graag in een opgeruimd huis. En mijn kinderen ’s morgens vroeg naar een training brengen doe ik zonder mopperen, ik wil toch dat ze sporten? In deze laatste levensfase van mijn vader, wil ik zoveel mogelijk tijd met hem doorbrengen. Ik ga naar hem toe ga als het kan en ik voel me niet schuldig als het niet lukt. Ik houd de regie, ik maak mijn keuzes. En het contact is beter dan ooit tevoren!