Het doek valt voor Studio Focus

Terug naar overzicht

Verdrietig

Ik heb gisteren mijn laatste Focus-lessen gegeven. Na drie jaar stop ik met Studio Focus. Oude folders, visitekaartjes en strippenkaarten heb ik weggegooid. De handdoeken die als kussentjes werden gebruikt, liggen al gewassen in mijn kast. En op zolder staan nu twee grote skeletten en er liggen heel veel matjes en balletjes. Ik had gedacht dat ik opgelucht zou zijn, ik was tenslotte al weken aan het aftellen, maar ik ben eerder verdrietig. Ik ben er zoveel mee bezig geweest, in het begin kostte de lesvoorbereiding me uren….  En als ik nu terug kijk, dan vraag ik me af wat ik wilde bereiken met Studio Focus.

Life is what happens when you plan something else
John Lennon

Een nieuwe kant van mezelf ontdekken

Ik wilde een ander soort lessen geven dan dat ik gewend was. Uit mijn comfort zone stappen en van hele actieve, dynamische lessen overgaan naar rustige, ontspannen lessen. Mijn deelnemers hebben me een klankbord gegeven. Ze hebben mij een situatie geboden waarin ik heb kunnen experimenteren en ik heb een totaal nieuwe kant van mezelf ontdekt. Ik heb me kwetsbaar durven opstellen, ik heb woorden uitgesproken die zomaar bij me opkwamen, zonder ze eerst af te wegen en te bekritiseren. Ik heb meer contact gekregen met mijn eigen vriendelijke, nieuwsgierige, open natuur. Ik ben erachter gekomen dat ik niet alleen rationeel ben, maar dat er een eindeloos scala aan woorden op me ligt te wachten om ontdekt te worden. In deze lessen ben ik een andere Mendy geweest dan degene die ik liet zien in mijn werk als fysio of sportdocent. Ik voelde me veilig genoeg om nieuwe dingen te doen, om moeilijke thema’s bespreekbaar te maken. En toen kreeg ik de kans om de Focus-lessen op het Radboud Sportcentrum aan te bieden onder de naam Mind your Movement. Dezelfde lessen, maar met volle zalen!

Dankbaar

De groepen zijn te klein bij Studio Focus om er nog langer mee door te kunnen gaan. Betekent dat dan dat het project mislukt is? Financieel wel, maar ik heb er zoveel plezier aan beleefd en er zoveel van geleerd, dat het zeker niet voelt als falen. Dankzij de Focus-deelnemers, de mensen die me hebben gesteund en gewaardeerd, heb ik meer lef gekregen. Als mensen mij zeggen:

  • “Ik heb meer rust gekregen”
  • “Ik ben me meer bewust van mijn lichaam geworden”
  • “ Ik slaap beter”
  • “Ik merk het eerder als ik gespannen ben”

…. dan heb ik heel blij dat ik zoveel heb kunnen betekenen. Ik ga verder op deze weg, gewoon omdat het bij mij past. Als ondernemer ben ik misschien mislukt, maar als docent ben ik gegroeid. Terwijl ik aan het schrijven ben, raak ik het verdrietige gevoel kwijt. Ik ben nu vooral dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen en voor de mooie woorden van de deelnemers. Ik heb het met veel plezier gedaan, dank jullie wel!