Mijn glas is halfvol

Terug naar overzicht

Tegen het einde van mijn carrière als fysiotherapeute, ontmoette ik een bijzondere jonge vrouw. Ze had een auto-ongeluk gehad en raakte ernstig gewond. Ze had al twee maanden in het ziekenhuis gelegen toen ik haar ontmoette. Op dat moment woonde ze tijdelijk bij haar ouders en was nog steeds gekluisterd aan een bed dat in de woonkamer stond. Deze situatie zou nog zeker een aantal weken duren.

Ik verwachtte een patiënt aan te treffen. Een patiënt is iemand die pijn en beperkingen ervaart in zijn dagelijks leven. Maar die patiënt was er niet! Ik trof een jonge vrouw die zei: “Het gaat heel goed met mij. Ik heb geen pijn en ik kan best bewegen in mijn bed. Natuurlijk, ik heb op dit moment veel hulp nodig, maar mijn ouders zijn geweldig en verzorgen mij volledig. Ik heb veel vrienden en voel mij enorm gesteund. En het komt allemaal goed. Natuurlijk ga ik straks een revalidatietraject in, maar ik zal herstellen. Ik ben zo blij dat ik nog leef!”

We can’t choose our lives, but we can decide what to do with the joys or griefs we’re given.

En daar stond ik, volledig verbouwereerd naast haar bed. Wat zou ik voor haar kunnen betekenen? Zij leerde mij op dat moment een belangrijke levensles: je bepaalt zelf hoe je met een situatie omgaat. Ze had zich kunnen richten op haar beperkingen, maar ze koos ervoor om er het beste van te  maken. Ze vertelde me dat ze voor het ongeluk niet altijd goed voor zichzelf had gezorgd, maar dat dat vanaf nu zou gaan veranderen. Haar lichaam herstelde gewoon vanzelf, daar had ze alle vertrouwen in. Boosheid en frustraties zouden haar herstel alleen maar in de weg zitten. Het ongeluk veranderde haar perspectief op het leven.

We zijn nu zo’n zes maanden verder. Ze is volledig hersteld en heeft haar leven in Amsterdam weer opgepakt. Ik ben zo blij dat ik haar heb ontmoet. Ze heeft me enorm geïnspireerd. Iedere keer als ik in een moeilijke situatie zit, dan denk ik aan haar en realiseer ik me dat mijn glas nog altijd halfvol is. Ik kan haar alleen maar zeggen: dankjewel!