In gesprek met Esther Verhoef

Terug naar overzicht

Esther Verhoef in Uden

Esther Verhoef is te gast in de bibliotheek in Uden en ik ben erbij! Oké, ik ben een kwartiertje te laat, aangezien ik ook meeliep met de Avond4daagse, maar ik durf nog binnen te komen. Esther Verhoef zit op een klein podium in een mooie jurk met hoge hakken en wordt geïnterviewd door een deskundige bibliotheekmedewerkster. Hoewel haar uiterlijk me vertelt dat daar een diva zit, ben ik dat beeld meteen kwijt als ik haar hoor praten. Wat een open, vriendelijke vrouw en wat kan ze goed vertellen! Ik hang twee uur lang aan haar lippen en huppel bijna terug naar huis (oh ja, ik moet eerst nog mijn fiets ophalen, die staat bij de start van de vierdaagse!).

Hoe schrijf je een boek?

Hoewel ik nu bezig ben met een boek van Esther, kan ik niet zeggen dat ik een echte fan ben. Ik lees van alles, ook af en toe een boek van haar. Ik kwam vooral omdat ik wilde weten: hoe schrijf je een boek? Volgens mij is haar antwoord: “Dat gaat vanzelf. Ik schrijf organisch. Ik schrijf wat er in me opkomt en het is echt niet zo dat ik altijd begin bij het begin”. In één van haar boeken begint ze zelfs bij het laatste hoofdstuk. Als het verhaal geschreven is, gaat ze schrappen. “Dat is een proces wat me geen moeite kost. Hele scenes verdwijnen zonder problemen de prullenbak in, want ik heb die scenes nodig gehad om de personages beter te leren kennen. Ik hoef de lezer er niet mee te vervelen”. Soms bewaart ze een goede scene en gebruikt die, aangepast natuurlijk, vier boeken later opnieuw.

Als ik aan het schrijven ben, dan lees ik geen andere boeken.
Esther Verhoef

Passie

Esther Verhoef is één van de meest succesvolle Nederlandse auteurs en tijdens het interview zie ik pas daadwerkelijk hoeveel ze gepubliceerd heeft. Wat een harde werker! Toch, als ze zo zit te vertellen, heb ik niet het idee dat zij het als hard werken ervaart. Ze vertelt met zoveel enthousiasme over haar personages, dat het meer klinkt als een succesvolle hobby. Als ik na afloop terugloop naar mijn fiets, realiseer ik mij dat ik hier op had gehoopt, op passie. Intuïtief weet ik heel goed dat je nooit een succesvolle auteur kunt worden als je niet houdt van wat je doet. Ze beschrijft dat heel krachtig: “Als ik aan het schrijven ben, dan lees ik geen andere boeken. Ik wil niet afraken van mijn eigen verhaal, ik wil me niet laten beïnvloeden door anderen. Ik wil bij mezelf blijven”. Ze bevestigt waar ik zo diep in geloof: als je doet waar je hart ligt, dan volgt succes vanzelf. Haar nieuwe boek “Nazomer” komt in juli uit en gaat over een ontwerpster die zichzelf verliest in haar succes. Het leidt geen twijfel, dit boek ga ik zeker lezen! Esther, hartelijk bedankt voor je inspirerende woorden. En ook de bibliotheek wil ik bedanken dat ze dit hebben geregeld. Daarmee is meteen duidelijk: een bibliotheek is niet suf, het is een plek om heerlijk weg te dromen en nieuwe werelden te ontdekken!