De frustratie van klussen in de vakantie

Terug naar overzicht

Klussen in huis

Ik heb me laten overhalen tot iets wat ik eigenlijk niet wil, namelijk klussen in huis. Natuurlijk wil ik een fris huis en zie ik ook wel dat de keuken en kamer aan een likje verf toe zijn. Maar de timing is gewoon niet goed. Het is bijna vakantie en ik wil eigenlijk een middag zwemmen met een fijn boek erbij. Het huis opruimen, prima, het huis ontmantelen en verven, dat is mij een brug te ver.

Het doel heiligt de middelen

Ik doe het toch. Binnen een dag (een hele lange dag) is de benedenverdieping weer op orde. Maar blij ben ik niet, integendeel. Ik stort naderhand helemaal in: ik ben moe, heb spierpijn, ben chagrijnig en gestrest.  Niet erg gezellig voor de mensen om me heen. Vandaag neem ik alsnog die rustdag waar ik al weken naar verlang. Ik lees een boek en schrijf mijn frustraties van me af. Ik kom er aan den lijve achter dat “het doel heiligt de middelen” een achterhaalde uitspraak is.

Train your mind to see the good in every situation
Billy Cox

Ik doe het wel, maar niet van harte

Een beslissing die niet van harte wordt genomen, is een slechte beslissing. De gedachte “het is egoïstisch als ik niet even meehelp”, heeft ertoe geleid dat ik nu zit de mopperen op mezelf en mijn familie. Er ontstaat stress omdat ik mezelf iets opleg wat ik diep van binnen niet zag zitten. En het is gebeurd zonder dat ik er erg in had. Grote beslissingen neem ik heel bewust, dan vertrouw ik blindelings op mijn gevoel. Maar de kleine beslissingen zijn net zo belangrijk, zij bepalen hoe ik me door de dag heen voel.

De frustratie te boven

Het leuke van schrijven is dat ik me er meteen beter door voel. Zodra ik zie waar het probleem zit, valt er een hoop frustratie van me af. Oké, ik kan niet eindeloos doorwerken, ik heb af en toe een time-out nodig. Daar kan ik me tegen verzetten in de hoop dat ik een bikkel wordt. Maar het is overduidelijk dat dat niet werkt! Een volgende keer luister ik beter naar mezelf en plan ik gewoon een ander moment om te klussen. Ook dan krijg ik een fris huis, maar dan gaat het niet ten koste van mijn goede humeur.