Frans Timmermans geeft een lezing

Terug naar overzicht

Frans Timmermans

Ik sta nog stijf van de adrenaline en heb slecht geslapen vannacht. Ik heb gisteren een lezing van Frans Timmermans bijgewoond. Het was geweldig! Zijn woorden waren inspirerend en respectvol; hij heeft me ontroerd en laten lachen. Ik heb een uur aan zijn lippen gehangen. Ik wil erover praten, ik wil het delen. Zijn verhaal ging over menselijkheid, over oprechte interesse in elkaar. Over samenwerken.

Meerdere talen

Frans Timmermans heeft veel te vertellen. Zijn Engels klinkt als het Engels van een native speaker. Hij beheerst daarnaast ook het Duits, Frans, Italiaans en Russisch. Hij spreekt letterlijk meerdere talen. Ik ben ervan overtuigd dat dat een bijdrage levert aan zijn inlevingsvermogen. Dit is wat ik hem gisteren hoorde zeggen: “Praat met elkaar, luister naar elkaar. Ik heb nog nooit gehoord dat een conflict wordt opgelost door de ander te beledigen.  Verdiep je in het leven en de cultuur van die ander”. Toen hij in New York woonde, wilde hij daar Sinterklaas vieren. Hij realiseerde zich dat “Zwarte Piet” in Amerika onmogelijk is als gevolg hun vaderlandse geschiedenis. Dat begrip veranderde zijn perspectief op onze discussie.

We have lost the art of disagreeing well.
Frans Timmermans

Andere meningen

Hij hield zijn verhaal op de Radboud Universiteit. Studenten van nu kunnen met de Erasmusbeurs studeren in het buitenland. Hij bepleit dat dat niet beperkt blijft tot studenten. “Laat jonge mensen kennis maken met andere culturen, andere talen, andere meningen. Daar leer je van”. Vorig jaar mocht kwam Hennes de Mol een verhaal vertellen. Hij is ambassadeur, spreekt eveneens meerdere talen en heeft op veel plekken gewoond. Ook hij bepleitte het belang van contact, van oprechte interesse. Ik herinner me dat hij vertelde dat ieder mens waardevol is. “Of je nou praat met de kok, de schoonmaker, of de politiek leider van een land, je hebt te maken met mensen”.

Menselijkheid

Zowel Hennis de Mol als Frans Timmermans staan voor mij symbool voor menselijkheid. Ze zijn zich bewust van  hun eigen waarden en normen. Ze handelen daarna. Ze laten anderen in hun waarde. Toen de lezing afgelopen was, liep ik langs een beveiliger. Ik was nog helemaal vol van het verhaal en bedankte hem uitbundig. De jonge vrouw die naast mij liep, zei zachtjes: “Hij heeft niets met de inhoud te maken hoor, hij is maar van de beveiliging”. Tja, misschien heeft zij naar een andere lezing geluisterd?

Nieuwsgierig? Lees hier de rede van Frans Timmermans.