Ervaring is de beste leermeester

Terug naar overzicht

Eigen ervaring

Stiekem droom ik al jaren van succes. Ik heb iets waardevols te bieden, dat ben ik van overtuigd. De combinatie van bewegen en luisteren is een hele krachtige. Hoe krachtig ontdek ik pas echt in deze onzekere, werkloze periode. Eindeloos lig ik te oefenen op mijn matje. Vooral als ik word overstelpt door de vragen in mijn hoofd:

  • Was het wel verstandig om mijn baan op te geven?
  • In hoeverre heb ik anderen gekwetst met mijn acties?
  • Hoe zorg ik ervoor dat ik nieuwe mensen leer kennen?

Om tot rust te komen, ga ik liggen. Ik beweeg zoals mijn deelnemers bewegen in de lessen Mind your Movement. En warempel, er ontstaat daadwerkelijk rust én ruimte. Natuurlijk wist ik dat wel, maar voorheen oefende ik als voorbereiding op de lessen van die dag. Ik deed het nooit echt voor mezelf. Nu is alles anders. Ik heb geen deelnemers meer én ik heb stress over het verliezen van mijn baan. Nu ervaar ik dat het écht werkt!

 

 

True safety is not the absence of danger, but the presence of faith.
Wayne Muller

Gedeprimeerd

Gisteren ben ik naar de bibliotheek gegaan om eens te neuzen in tijdschriften zoals de Happinez, Psychologie en de Libelle. Ik kwam zwaar gedeprimeerd thuis. Er zijn zoveel mensen bezig met mindfulness, coaching en bewustwording, wat heb ik daar nog aan toe te voegen? De rest van de dag kwam er niets meer uit mijn handen.

Je best doen

Eerder deze week deed ik mee aan een workshop over solliciteren. We waren met z’n achten en één van ons zou later deze week een sollicitatiegesprek hebben. Zij mocht oefenen, twee anderen speelden de sollicitatiecommissie. Ik was observator en moest vooral aandacht besteden aan haar non-verbale communicatie. Wat me opviel is dat de sollicitant, een leuke meid met een vlotte babbel, compleet veranderde in het gesprek. Ze zat op het puntje van haar stoel, haar houding was gespannen, haar stem hoog. Ze was super gefocust op de vragen en wilde dolgraag de ‘goede’ antwoorden geven. Met andere woorden, ze deed gewoon onwijs haar best.

Vertrouwen

De anderen hadden het ook gezien. De workshopleider verwoordde het heel mooi. Hij zei: ‘Je was zo bezig met de commissieleden, dat je jezelf uit het oog verloor. Je focus was volledig naar buiten gericht, je miste de connectie met je binnenwereld.’ Dat was inderdaad de spijker op zijn kop! Ik herken het. Als mijn stress-levels stijgen, gaat al mijn aandacht bij de buitenwereld. Ik duik in LinkedIn, ik lees boeken en tijdschriften en sla aan het netwerken. Alles om maar contact te maken. Met bewust bewegen kan ik die vicieuze cirkel doorbreken. Zodra ik lig, ben ik er weer. Ik neem de zeggenschap terug. Er ontstaat een gevoel van veiligheid, ik krijg meer  vertrouwen in mijn capaciteiten. Als dat betekent dat ik voorlopig veel oefen, dan moet dat maar. Het geeft me in ieder geval de inspiratie om lessen online te zetten!