Elizabeth Gilbert aan het woord

Terug naar overzicht

Elizabeth Gilbert geeft een lezing in Utrecht. De schrijfster van ‘Eat, pray, love’ heeft inmiddels meerdere boeken op haar naam staan. Hoewel ik ze nog niet allemaal gelezen heb, waardeer ik haar vriendelijke, open schrijfstijl, dus een lezing van haar wordt vast een interessant.

Op haar gemak

Het is zaterdagmiddag, de zaal zit tjokvol. Een zenuwachtige dame op hoge hakken introduceert Elizabeth Gilbert. Zodra de schrijfster het podium opkomt, valt me het verschil tussen de twee vrouwen op. De jonge vrouw wil het graag goed doen, maar loopt op haar tenen. Elizabeth daarentegen straalt rust uit. Ze draagt makkelijk zittende kleding en is volkomen op haar gemak. Haar toonzetting is vriendelijk en bescheiden, ze spreekt mij en de honderden vrouwen in de zaal aan alsof we haar vriendinnen zijn. Ze heeft mijn volledige aandacht, ik ben blij dat ik pen en papier heb meegenomen!

Powerlessness is something we are very afraid of, but we get power by being relaxed.
Elizabeth Gilbert

New York

Vol zelfspot vertelt ze over het prille begin van haar carrière. Omdat ze wilde schrijven was ze naar New York verhuisd, daar zaten immers alle beroemde auteurs en uitgeverijen. Maar de praktijk was weerbarstig. Het leven in de grote stad was zo duur dat ze met drie banen haar hoofd maar net boven water kon houden. Er was geen tijd om te schrijven, wel om daarover te klagen. Op een gegeven moment vroeg een kunstenares tegen we ze erg opkeek haar: ‘What are you willing to give up to have the life that you’re pretending that you want? From my perspective, your time is going to anything but writing.’ Diep beledigd schoot de jonge Elizabeth in de verdediging. De waarde van deze woorden blijkt bijzonder groot, vanaf dat moment begint ze haar leven anders in te delen en maakt ze bewustere keuzes.

A women’s revolution

‘Te druk zijn om te doen wat je graag wilt doen, is dat niet jammer?’ Ze vervolgt met een statement: ‘I would like to see a women’s revolution: a generation of strong, relaxed women. Op haar vraag hoeveel relaxte vrouwen wij kennen ontstaat rumoer in de zaal. Het is duidelijk, wij kennen er niet zoveel. Volgens Elizabeth zou de wereld er heel anders uitzien als we meer ontspannen in het leven zouden staan. Immers, hoe meer zorgen je je maakt, hoe minder oplossingen je ziet. Vol humor vertelt ze vervolgens over haar eigen ervaringen en de invloed van angst op haar creativiteit.

To manage my mind

Door schade en schande ontwikkelt ze een strategie om haar rust te bewaren. Ze zegt: ‘It is my fulltime job to manage my mind. My internal dialogue starts as soon as I open my eyes. It is my job to navigate my mind and to allow my soul to speak. Zij doet dit door de eerste uren van de dag voor zichzelf te reserveren. Ze mediteert, doet aan yoga en focust op de Liefde. Als ze genoeg tijd voor zichzelf heeft gehad, is ze in staat om de rest van de dag met anderen te zijn zonder haar evenwicht te verliezen. En dat is te zien. Het zijn niet zozeer haar woorden die mij raken, het is de manier waarop ze die woorden zelf in praktijk brengt. Het blijft niet bij praten over rust, ze is rust.

Relax!

Een tijdje geleden hoorde ik de volgende uitspraak: ‘Mensen onthouden het gevoel dat je ze geeft.’ Elizabeth Gilbert geeft mij een goed gevoel. Zelfs nu, dagen later, ebt haar stem nog in mij na. ‘Maak je niet druk, bewaar je rust en alles komt goed,’ is de boodschap die ik gehoord heb. Als mens en als auteur is ze voor mij een groot voorbeeld. Ik schrijf graag en heb allang ontdekt dat stress mijn creativiteit volledig boycot. De verhalen die ontstaan vanuit ontspanning, zijn degene waar ik het meest trots op ben. Laat ik dat vooral niet meer vergeten!