Een sprong in het diepe

Terug naar overzicht

Van de hoge duikplank

Stel, je bent 6 jaar oud en je staat op de trap van de hoge duikplank. Eenmaal boven loop je aarzelend naar het einde van de plank. Je hartslag is hoog en je lichaam voelt vreemd en stijf aan. Je twijfelt. Eigenlijk wil je zó graag springen, maar je durft niet! Wat maakt dat je uiteindelijk toch gaat? Misschien heb je geen keuze, want er staat iemand achter je te dringen. Of misschien is er iemand aan de kant die zegt: ‘Ga maar, je kunt het!’. Je vertrouwt die persoon blindelings en je eerste sprong in het diepe is een feit.

Eng of leuk?

Springen is eng, maar ook erg leuk. Als je nooit iets doet wat buiten je comfortzone valt, dan is het leven voorspelbaar en saai. Groeien is een kwestie van grenzen verleggen en tot nieuwe ontdekkingen komen. Eerder deze week kreeg ik de vraag wat de Alexander Techniek eigenlijk is. Het beeld van die hoge duikplank drong zich aan me op. De Alexanderleraar is degene die naast het zwembad staat en zijn leerlingen het benodigde vertrouwen geeft om de sprong te durven wagen.

No one can take away from you what you've put in your mind
Edith Eva Eger

Eva Edith Eger

De Alexander Techniek is een training in bewustwording: het vermogen om zelf te bepalen waar je je aandacht op vestigt. Ik heb net ‘The Choice’ en van Edith Eva Eger gelezen. Ze werd op haar 16de naar Auschwitz gedeporteerd. Haar ouders werden direct naar de gaskamer gestuurd en Edith werd gedwongen voor Josef Mengele te dansen. Tijdens haar verblijf in Auschwitz ontdekte ze de kracht van aandacht. ‘Toen mijn moeder zei: “Ik ben blij dat je hersens hebt, want van je uiterlijk moet je het niet hebben”,  wakkerde dat bij mij de angst aan dat ik ongeschikt was, waardeloos. Maar in Auschwitz had mijn moeders stem in mijn oren een andere betekenis. Ik heb hersens. Ik ben slim. Ik ga erachter komen hoe dingen werken. Ik ontdekte een innerlijke kracht waar ik uit kon putten, een manier om tegen mezelf te praten waardoor ik me vanbinnen vrij voelde.’

Self-empowerment

Edith spreekt over een innerlijke kracht, oftewel self-empowerment. Je kunt altijd meer dan je denkt te kunnen, zeker met wat aanmoediging. Ik durf meer als ik mag kiezen. Ik kan springen, maar ook de trap terug nemen. Zelfs in een situatie waarin mensen geen enkele vrijheid meer hebben, hebben ze een keuze hoe ze ermee omgaan. Jij bepaalt waar je aan denkt en hoe je jezelf toespreekt. De Alexanderleraar legt de focus op de mogelijkheden. En die bemoedigende woorden kun je verkiezen boven de gebruikelijke bange of kritische stem in je hoofd. Als ik vergeet dat ik een keuze heb en me onder druk gezet voel, dan zet ik mijn hakken in het zand en bevries. Sta ik een half uur later nog te bibberen op die duikplank!