Doelen stellen

Terug naar overzicht

Doelen stellen

Doelen stel je om ze te behalen, toch? In de Alexander Techniek noemen we dit ‘end-gaining’. FM Alexander plaatste hier zijn vraagtekens bij. Hij zei: ‘Ontspannen omgaan met je doel is belangrijker dan het doel behalen.’ Aan het einde van een zeer onvruchtbare week begin ik zijn woorden te begrijpen. Ik heb aan den lijve ondervonden hoe ik blokkeer in het nastreven van mijn doelen.

Eén van mijn doelen is om een passende baan te vinden. Een baan met bewegen en communicatie als belangrijkste speerpunten. Het liefst zou ik die baan zelf creëren door scholingen en workshops te geven aan bewegingsdeskundigen zoals sportdocenten en fysiotherapeuten. Bewegen op gevoel uitdragen aan professionals. Maar hoe? Door er een boek over te schrijven. Ik droom er al jaren van, nu ga ik het doen!

Go out, find a story you love and tell it
Ron Howard

Doelgerichte aanpak

Voordat ik aan de slag ga, koop ik een werkboek met als titel: ‘Zorg ervoor dat jouw boek er wél komt!’ Hierin staan heldere richtlijnen voor een doelgerichte aanpak, fantastisch! En zo zit ik op maandagochtend achter mijn computer. Ik heb de rode draad in mijn hoofd, ik weet wie mijn ideale lezer is en heb zelfs een einddatum (1 oktober lijkt me een mooi streven). Er is maar één probleem: ik krijg geen letter op papier. Al jaren schrijf ik voor mezelf over de boeken die ik lees, over inspirerende gesprekken en de inzichten die ik daaruit destilleer. Maar nu gebeurt er niets. Ik denk alleen maar: ‘Wat heb ik eigenlijk te vertellen, wie zit er op mijn verhaal te wachten?’ Misschien wel helemaal niemand.

Oude aantekeningen

Uiteindelijk wordt het vrijdag. Ik hang mijn frustraties aan de wilgen, laat mijn werkkamer voor wat het is en ga wandelen met een vriendin. Eenmaal thuis voel ik me een stuk beter. Ik pak oude schriften uit de kast en herlees mijn aantekeningen. Mijn enthousiasme keert helemaal terug als ik de notities teruglees bij de boeken van Caroline Myss, Timothy Gallwey, Eric Franklin, Anita Moorjani, Marshall Rosenberg en als ik de volgeschreven schriften zie met de woorden van Ron en Nadia. Daarover wil ik schrijven. Lekker voor mezelf, om helder te krijgen wat ik belangrijk vind. Ik was alleen maar bezig met ‘mijn ideale lezer’ en wat zij wil horen. Laat ik zelf de ideale lezer zijn en schrijven over wat mij boeit, waar ik blij van word en wat me ontroert.

Plezier

Studeren is leuk, schrijven is leuk. Daarom blog ik! Ik ben dan helemaal niet bezig met anderen, daar word ik alleen maar zenuwachtig van. Dit boekproject krijgt een nieuwe start. Mijn jarenlange research is nooit doelgericht geweest, het was puur voor mijn plezier. Laat ik dat als basis nemen en kijken waar ik uitkom. En ik houd 1 oktober als streefdatum in mijn achterhoofd.