Debat als keuzevak

Terug naar overzicht

Ruziën op school

Debat is een vak op de middelbare school van mijn dochter. Ze leert haar mening te verdedigen. Ze leert om verbaal een strijd te winnen. Zou dat haar helpen in het leven? Synoniemen van debat zijn: discussie, woordenwisseling, dispuut, woordenstrijd en ruzie. Ze leert ruziën op school!

Frans Timmermans

Een aantal weken geleden was ik bij een lezing van Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie. Frans Timmermans spreekt letterlijk vele talen; hij beheerst het Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans en Russisch. Dat komt heel goed van pas in zijn functie als diplomaat. Zijn boodschap is: “praat met elkaar, luister naar elkaar. Ik heb nog nooit gehoord dat een conflict wordt opgelost door een ander te beledigen.”

I suppose leadership at one time meant muscles; but today it means getting along with people.
Mahatma Gandhi

Bevredigende oplossing

Diplomatie is het voeren van overleg tussen twee verschillende groepen om tot een wederzijds bevredigende oplossing te komen. Tijdens diplomatieke onderhandelingen worden alle belangen behartigd. Er wordt gezocht naar een oplossing waar iedereen vrede mee heeft. Na afloop van een debat zijn alleen de belangen van de winnaar veilig gesteld.Waarom is debat een vak op school en diplomatiek onderhandelen niet? Debatteren bevestigt het systeem waarin wij leven. Het gaat in het leven om winnen. De beste zijn, de sterkste zijn. Wanneer ben je succesvol? Als je beter bent dan een ander. En zo loop je altijd op je tenen, kijk je altijd over je schouder naar de concurrentie, en is het lastig om anderen te vertrouwen.

Diplomatie leren

Ik ben diplomatie als een vreemde taal gaan zien. Zoals ik Engels heb geleerd, zo kan ik ook de taal van de diplomatie leren. Er zijn fantastische leraren zijn op dit gebied. Ik beschouw Marshall Rosenberg als een expert. Aangezien ik niet zal worden toegelaten in het diplomatenklasje van het ministerie van Buitenlandse Zaken, luister ik eindeloos naar zijn nonviolent communication via YouTube. Ik maak regelmatig fouten, maar iedere keer als het lukt om samen tot een oplossing te komen, voelt dat fantastisch. Samenwerken is veel leuker dan winnen!