De waarde van het leven

Terug naar overzicht

Een stil verdriet

Als er iets is wat mij raakt, dan is het wel het stille verdriet van een depressie. Soms is iemand zelfs zo wanhopig, dat hij niet meer verder wil of kan leven. Als ik daarover lees in de krant of wanneer ik er, zoals deze week, meer direct mee te maken krijg, dan voel ik een bijna fysieke pijn. Ik kan het niet van me afzetten, ik moet erover praten, ik moet erover schrijven.

Ik hou van het leven. Leven is leren, ontdekken, liefhebben, pijn hebben. Soms is het zwaar, soms is het geweldig, soms is het rustig, maar altijd ben ik me ervan bewust dat het leven een cadeau is, iets wat ik heb gekregen en iets wat nut heeft. Ik ben toch niet voor niets op deze wereld? Ik ben ervan overtuigd dat ieder mens een bijdrage levert aan deze wereld. Voor mij is leven: je eigen dans ontdekken, zonder anderen in hun dans te belemmeren. Als dat lukt, is er een gevoel van voldoening, tevredenheid en geluk.

Een betere wereld begint bij jezelf

Kwetsbaar zijn

We zijn mensen en dus kwetsbaar. Ik neem in verschillende situaties een verschillende houding aan. Soms doe ik professioneel en afstandelijk, soms doe ik vrolijk, soms vriendelijk en soms hard. Ik meet mezelf een houding aan als ik mezelf niet kan of durf te laten zien. We zeggen vaak dat kinderen nog zo “puur” zijn, maar wat we eigenlijk bedoelen is dat zij nog gewoon zichzelf zijn, zonder extra laagjes. Langzaam maar zeker, wanneer ze opgroeien en zich aanpassen aan de regels om hen heen, verdwijnt die puurheid. Ze doen hun best om “goed” te zijn, op school, thuis, bij vrienden en verliezen het contact met hun eigen waardes. Vragen als “wat vind ik zelf, wat wil ik, waar word ik blij van?” raken ondergesneeuwd.

Je eigen leven leiden

Het is niet egoïstisch om je eigen verlangens na te streven. Integendeel, je hebt die verlangens niet voor niets, doe er iets mee! Het wordt pas een probleem als je je wensen doordrukt ten koste van anderen. Maar zelf-kennis en zelf-liefde zijn zo belangrijk. Een betere wereld begint echt bij jezelf. Als je lief bent voor jezelf, kun je het ook zijn voor een ander. Als je lief bent voor jezelf, dan doe je jezelf en anderen geen geweld aan. Als ik dat toch kon naleven en doorgeven….