Genieten, hoe doe je dat?

Terug naar overzicht

Druk, druk, druk

Stel, je loopt alleen door het bos. Hoor je de vogels zingen? Zie je bloeiende rododendrons? Voel je de wind in je gezicht? Misschien wel, maar de kans bestaat dat je het allemaal mist omdat je in gedachten bezig bent met een moeilijk gesprek van eerder die dag.
Stel, je 10-jarige zoon komt terug uit school en vertelt over zijn belevenissen die dag. Hoor je het echt of ben je met je gedachten ergens anders?
Wanneer je aan dingen denkt, dan ben je niet in staat om echt te zien, te horen of te voelen wat er om je heen gebeurt. Je bent er niet bij. En je mist alle lol!

Relax!

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe ontspan je als dat niet automatisch lukt tijdens een wandeling? Je kunt televisie kijken of een computerspelletje doen. Is het je wel eens opgevallen dat je dan niets denkt? Dat voelt goed. Je kunt ook een boek lezen, dat heeft hetzelfde effect als het kijken naar een film. Je voelt je goed omdat je gedachten rustig zijn.

Most of the time my head is full of things that I can’t control. I can’t control my mind. I want a stress free life, I’ve got to learn to chill.
Alain Clark

Gelukkig zijn

Het enige wat je ervan weerhoudt om ergens van te genieten, is de continue stroom van gedachten door je hoofd. Op een gewone dag heb je er wel 60.000 (Baptist de Pape). Hoe krijg je rust in je hoofd? Door te stoppen met denken. Probeer het maar eens. Stop met het lezen van deze tekst en denk nergens aan. Hoelang lukt dat? Tien seconden, een minuut? Het is lastig om de stem in je hoofd tot rust te brengen.

Drukke gedachten geven je het gevoel dat je het druk hebt. Iedere activiteit die ervoor zorgt dat je even nergens aan denkt, geeft een gevoel van ontspanning.

In een sportles is het mogelijk om fysiek actief te zijn en toch mentale rust te ervaren. Dat vraagt wel een andere aanpak en daarover schrijf ik in mijn volgende blog body en mind. Voor nu deel ik het nummer “Easy” van Alain Clark met je. Hij beschrijft hierin hoe fijn het leven kan zijn als er rust is. Geniet ervan!