The art of Contrology – grip op gezondheid met Pilates

Pilates op Barrel

Weet je hoeveel pilatesboeken er zijn? Als je zoekt bij bol.com, krijg je 1184 resultaten. Doe je dat bij amazon.com, dan krijg je zelfs meer dan 4000 hits.

En dat terwijl Joseph Pilates zelf maar twee boeken op zijn naam heeft staan. In 1934 brengt hij Your health uit, in 1945 volgt Return to Life through Contrology.

Wat vertelt Pilates in zijn boeken?

Your Health is een wake-up call. Pilates maakt duidelijk dat we steeds meer afdwalen van onze natuur. We bewegen te weinig en negeren onze houding. We zitten onderuit gezakt met afhangende schouders en slappe spieren. Maar voor een gelukkig leven heb je wél een gezond lichaam nodig.

Contrology is designed to give you suppleness, natural grace and skill

Joseph Pilates

In Return to life through Contrology zoomt Pilates in op de praktische uitvoering van zijn methode. Hij legt uit dat oefenen pas zin heeft als je je concentreert. Als je je lichaam gewoon zijn gang laat gaan, zoekt het altijd de makkelijkste weg. Daarom moet je je spieren bewust leren aanspannen.

Our muscles should obey our will

Joseph Pilates

In dit tweede boek geeft Pilates je 34 matoefeningen, die hij nauwkeurig beschrijft en illustreert met foto’s.

Pilates richt zich specifiek op het trainen van de romp. Een sterk lichaam heeft een stabiel centrum nodig. Daarom leert hij zijn cliënten hun romp actief te stabiliseren voordat ze in beweging komen.

Hoe weet Pilates dat rompstabiliteit belangrijk is?

Hij heeft dat aan den lijve ervaren.

Pilates doet al vanaf zijn 12e fanatiek aan krachttraining. Hij kijkt de kunst af bij Eugen Sandow, de eerste bodybuilder ter wereld. Sandow traint kracht zoals we dat nu nog steeds doen: hij maakt lunges, dead lifts en biceps curls met dumbbells en barbells. Pilates volgt zijn voorbeeld, maar hij krijgt last van zijn rug als hij zware dumbbells tilt. Die pijn verdwijnt zodra hij zijn rug fixeert. Zo ontdekt Pilates dat rompstabilisatie voorwaarde is om veilig te kunnen krachttrainen.

Maar Pilates vindt mobiliteit toch ook belangrijk?

Nou en of. De wervelkolom bestaat uit 24 wervels die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Pilates ziet dat veel mensen die bewegingsmogelijkheden nauwelijks gebruiken. Bij krachttraining is het weliswaar functioneel om je rug stil te houden, maar mensen zetten ook om andere redenen hun rug vast: bij pijn, bij stress, bij lang zitten. Hoe meer Pilates erop let, hoe meer hem opvalt dat de meeste volwassenen weinig bewegen in hun rug – met chronische stijfheid als gevolg.

Pilates bedenkt oefeningen waarbij je de wervelkolom buigt, strekt of draait in het ene segment, terwijl je het andere stilhoudt. De head lift bijvoorbeeld: je lift je hoofd en schouders van de grond, maar je stabiliseert je onderrug. Het onderstaande filmpje geeft je een indruk van zijn bewegingen. Zet het geluid uit en zie hoe Ellie Herman haar romp sterker en soepeler maakt.

Waarom noemt Pilates zijn methode Contrology?

Omdat Pilates zijn rompspieren bewust aanspant tijdens de training. Niet zozeer de oppervlakkige spieren, maar juist de díepe buik- en rugspieren. En dat is waarschijnlijk de reden dat de populariteit van zijn methode explosief groeit in de jaren ’90. De Australische wetenschappers Hodges, Jill en Richardson tonen aan dat mensen met chronische rugklachten weinig controle hebben over hun dwarse buikspier, de m. transversus abdominis, en over hun diepe rugspieren, de mm. multifidi. En laten dat nou precies de spieren zijn die Pilates aanspreekt, ook al noemt hij ze niet bij naam.  

Dus als je je romp bewust stabiliseert, verdwijnen je rugklachten?

Dat is wel de insteek van Pilates. Maar inmiddels laten nieuwe onderzoeken zien dat bewuste aanspanning ook contraproductief kan werken. Daarover lees je meer in het volgende blog.

Kortom

Met Contrology train je de stabiliteit en flexibiliteit van je romp. Je leert om je diepe buik- en rugspieren bewust aan te spannen. Pilates creëert meer dan 500 oefeningen, zodat hij voor iedere cliënt een programma op maat kan maken.

Joseph Pilates heeft zijn oefeningenrepertoire op de Reformer, Cadillac en Chair nooit zelf vastgelegd. Gelukkig hebben zijn leerlingen dat wel gedaan, en kun je – 60 jaar na zijn dood – kiezen uit meer dan 4000 pilatesboeken.

8 mei 2024


Dit is het derde blog uit een reeks over Pilates.

Wil je geen blog missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang ze in je mailbox.


<
Pilates geeft les op de reformer

Wat iedere fysio van Pilates kan leren (zijn vijf beste tips)

Joseph Pilates is een expert in het trainen van mensen met pijn.

Lees verder
Joseph Pilates

Pilates: de man en zijn methode

Je kunt beter slim oefenen dan hard trainen.

Lees verder